icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Van hypotheek tot verhuisdoos |

Stap voor stap naar je nieuwe huis.

icoon nieuw huis

DELA CoöperatiespaarPlan

Eerste indruk | Het CoöperatiespaarPlan van coöperatieve verzekeraar DELA is een spaarverzekering met een minimale looptijd van 10 jaar. De spaarverzekering is vooral bedoeld om te sparen voor je (klein)kind, maar je kunt hem ook voor jezelf afsluiten. Vaak sluiten ouders of grootouders bij de geboorte een spaarrekening af voor 18 jaar, doorgaans het moment dat hun kind of kleinkind gaat studeren.
Rien Meijer
Rien Meijer

Expert Geld & Verzekering

Gepubliceerd op:  15 juli 2013


Merk DELA CoöperatiespaarPlan

Type Spaarrekening


Richtprijs € nvt


DELA Coöperatiespaarplan

Conclusie

Naast een gegarandeerde rente kun je een winstdeling krijgen. De Algemene Vergadering van Leden beslist of er een winstuitkering komt en hoe die is. Omdat de huidige rente laag is, hoef je je wat de hoogte van deze winstdeling betreft  geen illusies te maken. De komende jaren zal er geen of heel weinig winstdeling zijn.

Lucratief voor wie een klein risico wil lopen

 • DELA garandeert een jaarlijkse netto rente van 2,75%. Jeugdspaarplannen van banken bieden momenteel (februari 2016) een lagere rente.
 • DELA heeft als enige een winstdelingsregeling. Maar omdat de huidige rente laag is,  zal er de komende jaren geen of heel weinig winstdeling zijn.

Ongeschikt voor absolute zekerheidszoekers

DELA is een verzekeraar en valt dus niet onder het depositogarantiestelsel. Als DELA omvalt, ben je je geld kwijt. Wij denken dat de kans dat een stabiel bedrijf als DELA failliet gaat niet groot is. Mocht dat toch gebeuren, dan is er  de Opvangregeling levensverzekeraars van De Nederlandsche Bank en het Verbond van Verzekeraars. Deze regeling betekent dat andere verzekeraars vaak de verzekeringsportefeuille overnemen van een branchegenoot in de problemen. Maar deze regeling biedt de consument  geen 100% garantie.

Als je absolute zekerheid wilt, kun je beter een spaardeposito aanschaffen. De gunstigste is de YKB Euro-Plus Deposito van Yapi Kredi Bank. Je krijgt dan 2,05% rente over de hoofdsom en de bijgeschreven rente (peildatum 22 februari 2016). Spaardeposito's sluit je echter voor hooguit 10 jaar af. Je kunt alleen een bedrag ineens inleggen. Tussentijds bijstorten kan niet. Dat kan wel bij het CoöperatiespaarPlan. De looptijd daar is minimaal 10 jaar en maximaal 75 jaar. Tussentijdse opname kost maximaal €150. Dat is lager dan bij de meeste deposito's.

Uitkering bij overlijden

Je kunt dit product afsluiten voor jezelf, je kind of kleinkind (de begunstigde). In tegenstelling tot de jeugdspaarrekeningen en de spaardeposito's is het CoöperatiespaarPlan een levensverzekering met maar één verzekerde per polis. Bij tussentijds overlijden van de verzekerde keert DELA het opgebouwde tegoed in één keer uit. Daarnaast ontvangt de begunstigde hierover nog een 'bonus' van 10%.

De verzekerde mag maximaal 64 jaar oud zijn en op de einddatum verzekering maximaal 74 jaar. Zo wil DELA voorkomen dat mensen aan het einde van hun leven nog een groot bedrag storten om hun erfgenamen die 10% extra rente te laten incasseren.

De premie voor de ingebouwde overlijdensrisicoverzekering bedraagt jaarlijks 0,06% over de actuele poliswaarde. DELA trekt dit af van de jaarlijkse bruto rentevergoeding van 2,81%. Vandaar een netto rente van 2,75%. 

Wijzigingen

 • Dela heeft begin december 2013 de voorwaarden van het CoöperatiespaarPlan aangepast. Dit na kritiek van financiële waakhond AFM (Autoriteit Financiële Markten) en De Nederlandsche Bank (DNB). Dela is een verzekeraar, maar AFM en DNB vonden het spaarplan eigenlijk een bancair product.
 • De belangrijkste wijziging in het CoöperatiespaarPlan is dat tussentijds geld opnemen niet langer mogelijk is. Polishouders die binnen 10 jaar hun geld willen, beëindigen de verzekering en betalen hiervoor €150 afkoopkosten. Na 10 jaar kan de polis kosteloos worden beëindigd.
 • Er is geen minimuminleg, de maximale inleg is €12.000 per jaar. Dat was €22.000.
 • De andere voorwaarden, zoals een vaste rente 2,75% netto en de winstdelingsregeling blijven gehandhaafd. Bij overlijden voor de einddatum wordt de opgebouwde waarde uitgekeerd met 10% extra. Ook dat is ongewijzigd.

Wat is het DELA Coöperatiespaarplan?

Het CoöperatiespaarPlan is een spaarverzekering van DELA. Het spaarplan bestaat sinds 2011, maar vooral de laatste tijd maakt DELA er veel reclame voor.

 • Het is een veilige manier om minimaal 10 en maximaal 75 jaar te sparen tegen een vaste rente van 2,75%.
 • Er is geen minimuminleg, de maximum inleg is €22.000 per jaar.
 • Als het goed gaat met DELA krijg je een winstdeling.
 • Wie met zijn vermogen boven de vrijstelling €21.139 zit betaalt jaarlijks 1,2% vermogensrendementsheffing over het saldo van zijn CoöperatiespaarPlan.

Kosten

 • De distributiekosten zijn eenmalig €4,50 bij afsluiten via internet, of €8 via de klantenservice.
 • Tussentijds opnemen kan en kost binnen de eerste 10 jaren minimaal €75 en maximaal €150. Daarna is opnemen gratis.
 • Aan het product zit een verplichte overlijdensrisicoverzekering waarvoor je jaarlijks 0,06% van de poliswaarde betaalt. Dit percentage trekt DELA af van de gegarandeerde jaarlijkse bruto rentevergoeding van 2,81%.

Voor wie

Je kunt zelf begunstigde zijn. Je kunt ook sparen voor je kind of kleinkind. De verzekerde mag bij afsluiten maximaal 64 jaar oud zijn en op de einddatum van de verzekering maximaal 74 jaar. Zo wil DELA voorkomen dat je aan het einde van je leven nog een groot bedrag stort om je erfgenamen 10% extra rente te laten incasseren. Die extra rente krijg je namelijk bij overlijden voor het einde van de polis.
Bij een minderjarige verzekeringnemer moet een ouder of voogd toestemming geven.

Winstdeling

Naast een gegarandeerde rente kun je een winstdeling krijgen. De Algemene Vergadering van Leden beslist of er een winstuitkering komt en hoe hoog die is. Over 2012 was de netto winstuitkering 1,18% over het actuele saldo. In 2011 was dat 1,43%.

Tip:

Meer eerste indrukken

Meer eerste indrukken

Nieuw & interessant

 • NN verlagen spaarrente
  Nieuws  |  7 dec.

  NN Bank weigert spaarders te compenseren

  Nationale-Nederlanden (NN) gaat spaarders niet compenseren voor rente die zij mislopen als gevolg van de fusie met Delta Lloyd/Ohra. De Consumentenbond beraadt zich nu op actie richting NN.
 • deltalloyd
  Nieuws  |  6 dec.

  Spaarders bij Ohra en NN opgelet!

  Heb je bij zowel Nationale-Nederlanden (NN) als Delta Lloyd/Ohra spaargeld? Dan vallen die tegoeden opgeteld vanaf 1 januari 2018 nog maar tot €100.000 onder het depositogarantiestelsel.
 • brand-new-day-website
  Nieuws  |  5 dec.

  Brand New Day in Spaarrentevergelijker

  De spaarrekening van Brand New Day zit sinds vandaag in onze online Spaarrentevergelijker. Met een spaarrente van 0,30% die maandelijks wordt uitgekeerd, is Brand New Day vooralsnog een middenmoter.
 • Eerste indruk raisin savedo sparen
  4 dec.

  5 handige (be)spaartips

  Ondanks de lage rente kan sparen nog altijd interessant zijn. Mijd je huisbank en haal meer uit de spaaropties die de concurrent biedt.