icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
De beste zorgverzekering, die wil jij toch ook? |

Vergelijk en stap over

zorgicoon-45x45px

Rabo Groen SpaarDeposito

Eerste indruk | Voor het eerst sinds juli 2016 kun je weer fiscaal ondersteund groen sparen. De Rabobank rekent alleen zulke hoge kosten voor zijn Groen Spaardeposito, dat van het fiscale voordeel weinig overblijft.
Rien Meijer
Rien Meijer

Expert Geld & Verzekering

Gepubliceerd op:  14 september 2017


Product Spaardeposito (1, 2 en 3 jaar)

Inleg per deposito €25.000


Aanbieder Rabobank

Kosten €200 per jaar plus €50 eenmalig


rabobank

Over tegoeden op ‘groene’ spaarrekeningen en deposito's hoef je tot €57.385 (voor stellen €114.770) geen vermogensrendementsheffing te betalen. Daarnaast profiteer je van een heffingskorting van 0,7%. Hoewel het Rabo Groen SpaarDeposito geen rente oplevert, zorgt dit belastingvoordeel opgeteld voor een rendement van 1,49% (2018). Maar doordat de Rabobank fikse afsluit- (€50) en beheerkosten (€200 per jaar) rekent, blijft daar effectief maar een fractie van over.

Spaarrente extreem laag

Groen sparen is vooral interessant voor spaarders met meer dan €25.000 spaargeld (fiscale partners €50.000). Over het meerdere tot €100.000 betalen zij in 2018 - het eerste jaar waarin je kunt profiteren van het belastingvoordeel - 0,79% vermogensrendementsheffing. Juist nu de spaarrente extreem laag is, zorgt alleen al het fiscale voordeel van opgeteld 1,49% voor een zeer concurrerend rendement. Sinds ING zijn Groen Spaardeposito op 5 juli 2016 'voorlopig' sloot voor nieuwe spaarders, was groen sparen echter nergens meer mogelijk.

Geld naar 'Groenprojecten'

Aanbieders van groen sparen (of groen beleggen) moeten minimaal 70% van het opgehaalde geld investeren in projecten die zijn goedgekeurd volgens de Regeling Groenprojecten. Zitten die projecten vol, dan sluit de inschrijving. In de praktijk blijkt dit ook regelmatig het geval te zijn.

In principe is het dus goed nieuws dat de Rabobank het Groen SpaarDeposito nu weer - 'beperkt' en met nieuwe voorwaarden - heeft opengesteld. Volgens de bank gaat het om 'een kleinere tranche om te ervaren wat de huidige behoefte is' bij consumenten. Deze tranche is begin oktober gesloten. Over een (eventuele) volgende is nog niets bekend.

Opmerkelijk hoge kosten doen rendement teniet

Het gaat om deposito's met looptijden van 1, 2 of 3 jaar, waarop je €25.000 moet inleggen en waarover de Rabobank geen (0%) rente vergoedt. Het rendement komt dus uitsluitend uit het fiscale voordeel. Maar door afsluitkosten (€50) en beheerkosten (€200 per jaar) blijft daar effectief teleurstellend weinig van over. 

Die kosten zijn niet alleen hoog, maar ook opmerkelijk. Banken rekenen in de regel nooit dergelijke kosten voor een spaarrekening of -deposito - groen of niet groen.

Rekenvoorbeeld Rabo Groen SpaarDeposito

Stel: je zet €25.000 op een Rabo Groen SpaarDeposito met een looptijd van 1 jaar.

 • Het fiscale voordeel van 1,49% levert je €372,50 op.
 • Trek daar de afsluit- en beheerkosten vanaf, en je houdt €122,50 over.
 • Dat betekent een rendement van 0,49%.

Doordat je maar 1 keer afsluitkosten betaalt, is het rendement met een looptijd van 2 of 3 jaar (0,59% respectievelijk 0,62%) wat hoger. Dat lijkt misschien nog steeds weinig, maar is vergelijkbaar met de rentepercentages op gewone spaardeposito's.

Op het best renderende 3-jaarsdeposito van BigBank (uit Estland) krijg je momenteel 1,32%. Voor een eerlijke vergelijking moet de vermogensrendementsheffing (0,79%) daar nog van af.

Stel: je zet €25.000 vast voor 3 jaar.

 • Dat levert bij BigBank aan rente onderaan de streep €397,50 op.
 • Op een Rabo Groen SpaarDeposito heb je na 3 jaar €467,50. Dat is €70 meer.

Voor consumenten met méér dan €100.000 aan spaargeld - waarover zij een hoger percentage vermogensrendementsheffing betalen - is het voordeel dat ze kunnen halen met een Groen SpaarDeposito nog groter. 

Ruim boven de vrijstelling

De Rabobank is momenteel de enige bank waar je kunt groensparen. Je weet daarmee zeker dat minimaal 70% van je spaargeld wordt gebruikt voor projecten die zijn goedgekeurd volgens de Regeling Groenprojecten.

Het is op z'n minst jammer dat de Rabobank een flink deel van de fiscale faciliteit 'inpikt' als vergoeding voor de kosten. Hierdoor is het voordeel beperkt en alleen weggelegd voor spaarders die rúím boven de vrijstelling voor de vermogensrendementsheffing (€25.000) zitten. Heb je bijvoorbeeld 'slechts' €30.000 gespaard, dan heeft het geen enkele zin.

Bekijk ook:

Meer eerste indrukken

Meer eerste indrukken

Nieuw & interessant

 • ing-beleggen-app-eersteindruk
  Eerste indruk  |  16 nov.

  ING Mobiel Beleggen App

  Bij ING kun je sinds kort ook mobiel beleggen met een app. Je kunt met je mobiele telefoon handelen in aandelen, beleggingsfondsen en trackers. Zo kun je je beleggingen via je telefoon in de gaten houden en handelen.
 • Nieuws knab vervelend voor miljonairs
  Nieuws  |  16 nov.

  Knab weer omlaag met spaarrentes

  Knab zakt steeds verder met zijn spaarrentes. Sinds 14 oktober geeft de dochter van Aegon nog maar 0,35% op een spaarrekening zonder beperkende voorwaarden (Flexibel Sparen).
 • Artikelen_Overstappendoejezo
  Nieuws  |  13 nov.

  Beleggen in de lift, maar sparen ook

  De almaar dalende spaarrentes zorgen voor een groeiend enthousiasme over beleggen. Opvallend genoeg blijft sparen ook populair.
 • DeBeste_duurzaamheid
  Nieuws  |  13 nov.

  Groen beleggen tot €57.844 belastingvrij

  De grens voor belastingvrij groen beleggen (of sparen) gaat in 2018 omhoog naar €57.844.