icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

5 handige (be)spaartips

Ondanks de lage rente kan sparen nog altijd interessant zijn. Mijd je huisbank en haal meer uit de spaaropties die de concurrent biedt.
Rien Meijer
Rien Meijer

Expert Geld & Verzekering

Gepubliceerd op:  4 december 2017

sparen-munten

Profiteer van SNS Combinatievoordeel

Sparen bij je eigen bank is in de regel een afrader. ABN Amro, ING en Rabobank geven alleen nog een symbolische rente van 0,05%. Een uitzondering is SNS. Deze bank biedt naast rente op een betaalrekening een redelijke rente op de internetspaarrekening. Spaarders met een betaalrekening bij SNS, profiteren bovendien van het zogenoemde Combinatievoordeel, oftewel 0,1% extra spaarrente.

Wil je dat, maar niet helemaal weg bij de bank waar nú je salaris binnenkomt? Vraag je werkgever dan het salaris over beide rekeningen te spreiden. Wat SNS betreft, is dat geen probleem.

CombiSpaarrekening

Voor een hogere rente kun je een deel van je spaargeld op een deposito zetten. Je moet dan wel bereid zijn om je geld 2 jaar of langer vast te zetten.

Je kunt ook een gratis CombiSpaarrekening bij DHB Bank nemen. Deze rekening zit tussen een gewone spaarrekening en een spaardeposito in. Je kunt wel geld opnemen, maar pas als je dat 33, 66 of 99 dagen van tevoren aankondigt. Hoe langer je wacht met je geld opnemen, hoe hoger de rente (momenteel maximaal 0,55%). Deze rente kan intussen nog wel stijgen of dalen. Bij een deposito is dat niet zo.

Eigen Huis Sparen bij RegioBank

Een belangrijk spaardoel is een huis. Vooral voor starters op de woningmarkt, want zij moeten tegenwoordig eigen geld inbrengen. RegioBank speelt daarop in met ‘Eigen Huis Sparen’. Je kunt met deze spaarrekening altijd je geld opnemen en je krijgt bijna altijd de hoogste nominale rente.

RegioBank rekent wel 0,5% kosten over het bedrag dat je opneemt. Deze kosten krijg je terug als je dat geld gebruikt voor de aankoop van (bouwgrond voor) een huis, het huren van een woning of het aflossen van een hypotheek. Handig: (groot)ouders die mee willen sparen, kunnen rechtstreeks geld overboeken naar een Eigen Huis Sparen-rekening.

Sparen in Noorse kronen

Sinds kort is er de mogelijkheid om te sparen in Noorse kronen, onder de bescherming van het Noorse depositogarantiestelsel waarmee het spaargeld tot 2 ton is gegarandeerd. Zet je via bemiddelaar Raisin minimaal €10.000 voor een jaar vast bij BN Bank (uit Trondheim), dan krijg je een rente van 1,5%.

Verloopt de koers van de kroon het komende jaar gunstig ten opzichte van de euro, dan kan je rendement flink stijgen. Maar het valutarisico kan ook tegen je keren als de koers van de kroon daalt.  Je kunt trouwens ook zónder valutarisico sparen in het buitenland, bij banken uit onder andere België, Kroatië, Polen en Portugal.

Betaal zorgpremie vooruit

Een jaarlijks terugkerende bespaartip is de zorgpremie voor het hele jaar in één keer vooruitbetalen. Bij de meeste zorgverzekeraars levert dat op zowel de basisverzekering als de aanvullende zorgverzekering 1 tot 3% korting op. Dat scheelt op z’n minst enkele tientjes per jaar. Bovendien ben je over de vóór 1 januari betaalde premie geen rendementsheffing verschuldigd als je meer dan €30.000 spaargeld (voor stellen €60.000) hebt bij de belastingaangifte over 2018.

Meer spaartips lees je in het decembernummer van de Geldgids (sinds 1 december in de winkel) en in het boek Mijn vermogen.

Lees ook:

Nieuw & interessant

 • Artikelen_negatievespaarrente
  Nieuws  |  13 apr.

  Sparen met toezicht

  Rabo GeneratieSparenPlus - en de vergelijkbare Royaal Rekening van ABN Amro - zijn een uitkomst voor met name ouders en grootouders die graag willen sparen voor hun (klein)kinderen, zonder de controle over het geld kwijt te raken.
 • rendementsheffing
  10 apr.

  Box 3: belasting vermogen

  Jarenlang deed de fiscus alsof iedereen 4% rendement behaalt over zijn vermogen. Sinds 1 januari 2017 is dit gewijzigd. Met de nieuwe rendementsheffing probeert de overheid echter de werkelijkheid meer te benaderen. Of dat lukt, is nog maar de vraag.
 • Online beleggen | De Consumtenbond test de tarieven voor online beleggen in aandelen en fondsen
  Nieuws  |  5 apr.

  'Gewone' belegger duurder uit bij Binck

  BinckBank presenteert nieuwe pakketten voor ‘zelf beleggen’: Green, Blue en Black. Klanten die nu nog beleggen via Binck Basic of Active worden naar een van die 3 pakketten overgezet. De meeste beleggers zijn hierdoor duurder uit.
 • ckv-spaarbank
  Nieuws  |  27 mrt.

  CKV prijst zich uit de markt

  Het renteoffensief van CKV Spaarbank in ons land was van korte duur. De Belgische bank maakte eind 2017 zijn opwachting met aantrekkelijke depositorentes tot 1,8% per jaar, maar inmiddels krijg je nog maximaal de helft, als je je geld voor 10 jaar vastzet bij CKV.