icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Bunq's Freedom of Choice en MassInterest

Eerste indruk
|
Klanten van Bunq kunnen sinds kort zelf kiezen wat de internetbank met hun geld doet. Daarnaast biedt Bunq naar eigen zeggen een spaarrente die ‘9 keer hoger dan de actuele marktrente’ ligt. Maar daar valt wel het een en ander op aan te merken.
Rien Meijer

Rien Meijer , Expert Geld & Verzekering Gepubliceerd op: 14 maart 2019

Product Bunq Freedom of Choice en MassInterest

Wat is het? Extra opties met betaalrekening op de mobiele telefoon

Aanbieder Bunq

Extra kosten Geen

bunq-eerste-indruk

Update 18 maart 2019

Naar aanleiding van de laatste alinea van dit artikel kondigt Bunq een verbetering aan. 'Vanaf 18 februari 2019 verschijnen berichten in de originele taal. Indien gewenst, kan er gebruik gemaakt worden van de vertaaltool. Dit om verwarring te voorkomen.'

Conclusie: méér waarde in prijzig abonnement

Aanvankelijk kon je bij Bunq alleen terecht voor betalen en het delen van rekeningen. Sparen kon ook, aldus de jonge online-bank, door je geld te verdelen over de 25 betaalrekeningen die horen bij het Premium-abonnement. Volgens deze nogal flauwe uitleg was elke rekening een apart spaarpotje. Je ontving alleen geen rente. Met de nieuwe diensten Freedom of Choice en MassInterest voegt Bunq absoluut waarde toe aan dit prijzige abonnement. Bunq zou er wel goed aan doen eens kritisch naar de eigen website te kijken.

Meerdere beleggingscategorieën

Onder het mom van ‘Freedom of Choice’ biedt de bank gebruikers sinds kort de keuze uit meerdere beleggingscategorieën. Naast een verplicht gedeelte bij de Europese Centrale Bank en een percentage in Europese staatsobligaties, kunnen zij hun geld - via de Bunq-app - nu ook in risicovollere categorieën steken:

 • persoonlijke leningen aan Europese particulieren;
 • hypotheken (leningen voor de aanschaf van woningen of grond in Europa);
 • Europese bedrijven (voorlopig inclusief Britse);
 • groene Europese bedrijven (‘bedrijven die actief principes en praktijken toepassen die zowel mensen als de planeet beschermen’);
 • andere bankleningen (niet de grote banken in Nederland).

Hieraan zijn geen extra kosten verbonden.

Meedenken

Mooi en vernieuwend is ook dat Bunq consumenten oproept zelf met ideeën te komen. Bijvoorbeeld: 'Wilt u uw geld ergens anders opslaan?’ Daarmee geeft de internetbank aan naar de wensen van haar (potentiële) klanten te luisteren. 

Ook nieuw: spaarrente

Naast keuzevrijheid biedt Bunq zijn klanten nu ook een vorm van spaarrente, MassInterest genoemd, op alle rekeningen. Het rentepercentage bedraagt vooralsnog 0,27, volgens Bunq ‘9 keer hoger dan de actuele marktrente van 0,03%, aangeboden door traditionele banken zoals ABN Amro, ING en Rabobank'.

Alleen de eerste €10.000

Dat is feitelijk juist, maar Bunq MassInterest is alleen van toepassing op de eerste €10.000 voor zakelijke en Premium-klanten. Dit is dus maximaal €27 per jaar, terwijl een Premium-abonnement €7,99 per máánd kost. Bij de LeasePlan Bank krijg je momenteel 0,35% over je hele tegoed, zonder kosten. Bunq-tegoeden tot €100.000 vallen wel gewoon onder het Nederlandse depositogarantiestelsel.

Schots en scheef taalgebruik

Het online forum together.bunq.com leest alsof Bunq de Engelstalige teksten simpelweg door een vertaalmachine heeft gehaald: ‘Wat is MassInterest en hoe gebruik ik het om op te slaan?’ Nog storender zijn schots-en-scheve zinnen als ‘Bij bunq we keuzevrijheid’ en ‘Als een andere wereldprimeur, zijn we verheugd je Vrijheid van keuze te geven’. Daar moet een (Nederlandse) webredacteur snel iets aan doen.

Lees ook:

Vond je dit artikel interessant?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.

Meer eerste indrukken

Meer eerste indrukken

Nieuw & interessant

 • belastingaangifte-maart
  26 jan.

  Belasting over je vermogen

  De vermogensrendementsheffing ligt al geruime tijd onder vuur. In 2017 is een ontwikkeling ingezet richting het daadwerkelijk behaalde rendement op je vermogen.
 • jong-stel-huis-kopen
  12 jan.

  Vervroegde opname van een deposito

  Gedurende de looptijd van het spaardeposito kun je in principe niet aan je geld komen. Een aantal banken rekent een boete bij tussentijdse opname.
 • Oud en nieuw 2022
  Nieuws | 10 jan.

  Nieuwjaarsquiz: betaalvragen het moeilijkst

  Ruim 1800 deelnemers testten hun kennis over juridische en financiële kwesties via onze Geld Nieuwjaarsquiz. De vragen over betalen werden het minst goed beantwoord.
 • Renault Bank
  Eerste indruk | 4 nov.

  Renault Bank: spaarrente 0,35%

  Renault Bank biedt een spaarrente van 0,35%. De bank is onderdeel van het Franse autoconcern Renault Group.