Hoe financier ik het verduurzamen van mijn woning?

Barbara van der Est , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 9 januari 2023

Wil je je woning verduurzamen met bijvoorbeeld zonnepanelen, een warmptepomp of zonneboiler? Ga dan met dit stappenplan na welke mogelijkheden er zijn om deze maatregelen te financieren.
Stap 1: Check de subsidiemogelijkheden
Verschillende gemeenten hebben een subsidieregeling voor het verduurzamen van je woning. Check de mogelijkheden voor jouw gemeente eenvoudig op energiesubsidiewijzer.nl. Ook nationale subsidieregelingen zijn inzichtelijk.
Lees meer over lokale subsidies
Stap 2: Gebruik je spaargeld
Heb je voldoende spaargeld? Dan kun je dit gebruiken voor het verduurzamen van je woning. Doe dit alleen met geld dat je nergens anders voor nodig hebt en dus echt 'over' hebt.
Stap 3: Sluit een lening af
Geld lenen kan op verschillende manieren. Check het rentepercentage en de eventuele bijkomende kosten. Kijk ook naar de aflostermijn. Bij een lening met een looptijd van 10 jaar zijn de maandlasten hoger dan bij 30 jaar. Maar in dat laatste geval betaal je natuurlijk wel langer en uiteindelijk meer.
Leg de verschillende mogelijkheden naast elkaar en kies wat het beste bij jouw situatie past. Voor relatief kleine bedragen (< €15.000) kun je meestal beter een 'gewone' lening afsluiten en geen hypotheek. Een hypotheek kent bijkomende kosten zoals advies-, taxatie- en notariskosten.
Stap 4: Ga huren of leasen
Wil je graag verduurzamen maar niet in één klap een grote som geld neerleggen? Je kan overwegen om te gaan huren of leasen. Zo is het mogelijk om zonnepanelen, een zonneboiler of een warmtepomp te leasen of te huren. Je betaalt dan een vast bedrag per maand. Je bent alleen geen eigenaar.
Nieuw & interessant
- 16 jan.
Vervroegde opname van een deposito
Gedurende de looptijd van het spaardeposito kun je in principe niet aan je geld komen. Een aantal banken rekent een boete bij tussentijdse opname. - Nieuws | 1 dec.
Geen geld meer naar ontbossing
Als het aan het Europees Parlement ligt, mogen banken en verzekeraars straks geen leningen of andere financiële diensten meer verlenen die bijdragen aan ontbossing. De Consumentenbond vindt dit een goed plan en pleit ervoor dat Nederland zich achter dit wetsvoorstel schaart. - Eerste indruk | 9 nov.
Renault Bank
Renault Bank biedt sinds de lancering op de Nederlandse markt een relatief hoge spaarrente. De bank is onderdeel van het Franse autoconcern Renault Group. - 9 nov.
DHB CombiSpaarrekening
De nieuwe DHB CombiSpaarrekening zit ergens tussen een gewone spaarrekening en een korte-termijndeposito in. Omdat je geldopnames 33, 66 of 99 dagen van tevoren aankondigt, krijg je een hogere spaarrente.