icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Nieuwjaarsquiz: betaalvragen het moeilijkst

Nieuws
|
We trapten dit jaar af met de grote Geld Nieuwjaarsquiz via de nieuwsbrief. Ruim 1800 deelnemers testten hun kennis over juridische en financiële kwesties met 18 vragen. De vragen over betalen werden het minst goed beantwoord.

Marlies Feytens , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 10 januari 2022

Oud en nieuw 2022

Betaalvragen

Tot wanneer je een onterechte incasso kunt terugboeken via de bank wist slechts 10% goed te beantwoorden. Een onterechte incasso kun je tot 13 maanden na de incassodatum terugboeken. 14% wist de juiste link voor een veilig Tikkie-betaalverzoek te noemen (https://tikkie.me/pay). Dat is belangrijk om te weten, want dat voorkomt dat je wordt opgelicht.

Ook lastig: studiekosten en woonverzekering

Andere lastig quizvragen bleken die over studiekosten, de woonverzekering, familiehypotheek en garantie. De vraag over studiekosten in 2022 werd maar door 19% juist beantwoord. Als je geen ondernemer bent, kun je studiekosten niet meer aftrekken. Een kwart wist dat schade door dakpannen van buren gedekt is op de eigen inboedel- en opstalverzekering.

Dat je voor een familiehypotheek niet naar de notaris moet, had de helft goed. Iets meer dan de helft (53%) beantwoordde de vraag over wettelijke garantie juist. Hoe lang je recht hebt op gratis reparatie of vervanging van een defect product, hangt af van de levensduur.

Best beantwoord

Dat alleen de verzekeringsnemer schadevrije jaren opbouwt via de autoverzekering wist 6 op de 10 deelnemers. De best beantwoorde vragen waren die over incassokosten, zorgverzekeringen, private lease en beleggen. Zo'n 90% tot 98% van alle deelnemers hadden die juist.

Schrijf je in voor onze e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.

Meer nieuws

Meer nieuws

Nieuw & interessant

 • Artikelen_negatievespaarrente
  17 jun.

  Negatieve spaarrente

  Bij een negatieve spaarrente krijg je geen rente van de bank. Je moet betalen om daar te mogen sparen. Wat kun je doen?
 • belastingaangifte-maart
  26 jan.

  Belasting over je vermogen

  De vermogensrendementsheffing ligt al geruime tijd onder vuur. In 2017 is een ontwikkeling ingezet richting het daadwerkelijk behaalde rendement op je vermogen.
 • jong-stel-huis-kopen
  12 jan.

  Vervroegde opname van een deposito

  Gedurende de looptijd van het spaardeposito kun je in principe niet aan je geld komen. Een aantal banken rekent een boete bij tussentijdse opname.
 • Renault Bank
  Eerste indruk | 4 nov.

  Renault Bank: spaarrente 0,35%

  Renault Bank biedt een spaarrente van 0,35%. De bank is onderdeel van het Franse autoconcern Renault Group.