icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Nieuwjaarsquiz: betaalvragen het moeilijkst

Nieuws
|
We trapten dit jaar af met de grote Geld Nieuwjaarsquiz via de nieuwsbrief. Ruim 1800 deelnemers testten hun kennis over juridische en financiële kwesties met 18 vragen. De vragen over betalen werden het minst goed beantwoord.

Marlies Feytens , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 10 januari 2022

Oud en nieuw 2022

Betaalvragen

Tot wanneer je een onterechte incasso kunt terugboeken via de bank wist slechts 10% goed te beantwoorden. Een onterechte incasso kun je tot 13 maanden na de incassodatum terugboeken. 14% wist de juiste link voor een veilig Tikkie-betaalverzoek te noemen (https://tikkie.me/pay). Dat is belangrijk om te weten, want dat voorkomt dat je wordt opgelicht.

Ook lastig: studiekosten en woonverzekering

Andere lastig quizvragen bleken die over studiekosten, de woonverzekering, familiehypotheek en garantie. De vraag over studiekosten in 2022 werd maar door 19% juist beantwoord. Als je geen ondernemer bent, kun je studiekosten niet meer aftrekken. Een kwart wist dat schade door dakpannen van buren gedekt is op de eigen inboedel- en opstalverzekering.

Dat je voor een familiehypotheek niet naar de notaris moet, had de helft goed. Iets meer dan de helft (53%) beantwoordde de vraag over wettelijke garantie juist. Hoe lang je recht hebt op gratis reparatie of vervanging van een defect product, hangt af van de levensduur.

Best beantwoord

Dat alleen de verzekeringsnemer schadevrije jaren opbouwt via de autoverzekering wist 6 op de 10 deelnemers. De best beantwoorde vragen waren die over incassokosten, zorgverzekeringen, private lease en beleggen. Zo'n 90% tot 98% van alle deelnemers hadden die juist.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.

Meer nieuws

Meer nieuws

Nieuw & interessant

 • Canon EOS M zon in bos 259x173
  Nieuws | 1 dec.

  Geen geld meer naar ontbossing

  Als het aan het Europees Parlement ligt, mogen banken en verzekeraars straks geen leningen of andere financiële diensten meer verlenen die bijdragen aan ontbossing. De Consumentenbond vindt dit een goed plan en pleit ervoor dat Nederland zich achter dit wetsvoorstel schaart.
 • Renault Bank
  Eerste indruk | 9 nov.

  Renault Bank

  Renault Bank biedt sinds de lancering op de Nederlandse markt een relatief hoge spaarrente. De bank is onderdeel van het Franse autoconcern Renault Group.
 • DHB-bank-spaarrekening
  9 nov.

  DHB CombiSpaarrekening

  De nieuwe DHB CombiSpaarrekening zit ergens tussen een gewone spaarrekening en een korte-termijndeposito in. Omdat je geldopnames 33, 66 of 99 dagen van tevoren aankondigt, krijg je een hogere spaarrente.
 • dela
  Eerste indruk | 9 nov.

  DELA CoöperatiespaarPlan

  Het CoöperatiespaarPlan van coöperatieve verzekeraar DELA is een spaarverzekering met een minimale looptijd van 10 jaar. Vooral bedoeld om te sparen voor je (klein)kind, maar je kunt hem ook voor jezelf afsluiten.