Kleine elektrische apparaten repareren of afdanken
Irene Joris Expert stofzuigersBijgewerkt op:15 november 2024
Elektrische apparaten repareren
Een kapot apparaat repareren in plaats van weggooien is goedkoper, zorgt voor minder afval en maakt de productie van nieuwe apparaten minder noodzakelijk.
Dus het spaart:
- grondstoffen
- energie
- afval
- geld
Zelf repareren is meestal het goedkoopst, tenzij de reparatie nog binnen de garantie valt. Onderdelen zijn te koop in de webshop van de fabrikant en bij speciale onderdelenwinkels.
Gratis hulp bij Repair Café's
Hulp bij repareren kun je krijgen in een van de vele gratis toegankelijke Repair Café's. Er zijn reparatiedeskundigen aanwezig evenals gereedschap en materiaal om reparaties uit te voeren.
Reparateur
Een professionele reparateur inschakelen is meestal de duurste optie. Let goed op de mogelijke garantie, en vraag altijd vooraf een prijsopgave op papier. De uiteindelijke rekening mag niet meer dan 10% afwijken van het afgesproken bedrag, tenzij de reparateur hiervoor toestemming heeft gevraagd.
Je kunt voor reparatie binnen de garantie terecht bij de verkoper. Ook kun je bij steeds meer fabrikanten ook na de fabrieksgarantie terecht voor reparatie (op eigen kosten). Daarnaast zijn er online platforms waar je kunt zoeken naar een reparateur, zoals het Nationaal Reparateursregister en Mr. Again.
Lees meer over garantie en je rechten als consument.
Apparaten weggeven of verkopen
Overtollige apparaten die nog goed bruikbaar zijn, kun je verkopen via bijvoorbeeld Marktplaats. Je kunt ze ook weggeven. Bijvoorbeeld aan:
- (Sport)verenigingen
- Kringloop- of weggeefwinkel
- Gratis aanbieden via marktplaats.nl of gratisaftehalen.nl
Vooral kleine apparaten zoals keukenapparatuur en elektrisch gereedschap zijn geschikt voor een tweede leven. Oude energieverslindende apparaten als koelkasten en wasmachines kun je beter inleveren voor een milieuvriendelijke verwerking.
Verwijderingsbijdrage
Bij de aankoop van elektrische apparaten (en energiezuinige lampen) betaal je een verwijderingsbijdrage. Deze is bij de prijs inbegrepen. Met dit geld worden gebruikte apparaten gerecycled.
Apparaten inleveren
Elektrische apparaten die op stroom of batterijen werken, bevatten vaak schadelijke stoffen, zoals zware metalen. Door ze op de juiste manier af te danken kunnen ze milieuvriendelijk verwerkt worden, en onderdelen worden gerecycled. Gescheiden inleveren is gratis. Je hebt hiervoor namelijk al betaald via de verwijderingsbijdrage.
Er zijn diverse inleverpunten:
- De winkel waar je een nieuw apparaat koopt: als je een nieuw apparaat koopt, is de winkel verplicht je oude soortgelijke apparaat in te nemen. Deze zogeheten oud-voor-nieuw-regeling geldt alleen voor particulieren.
- De gemeentelijke milieustraat. Zelf brengen is altijd gratis. Sommige gemeenten komen afgedankte apparaten zelfs bij inwoners thuis ophalen. Kijk op de website van je gemeente hoe dit geregeld is.