! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Reparatie of afdanken van een klein huishoudelijk apparaat

Apparaten worden soms overbodig of gaan stuk. In de schuur laten staan of in de vuilnisbak gooien zijn niet bepaald de beste keuzes. De volgende oplossingen zijn in elk geval beter voor het milieu.

Noëlle van der Weel

Noëlle van der Weel , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op:16 oktober 2018

Gebruikstips_afdankenreparatie

Repareren

Een kapot apparaat repareren is bij kleinere huishoudelijke apparaten over het algemeen milieuvriendelijker dan nieuw kopen. Als je langer met je apparaat doet, bespaart dat grondstoffen, energie en afval. Zelf repareren is meestal het goedkoopst, tenzij de reparatie nog binnen de garantie valt. Onderdelen van apparaten zijn vaak te koop bij speciale onderdelenwinkels, op internet en bij fabrikanten.

Hulp bij repareren kun je ook krijgen in een van de vele gratis toegankelijke Repair Café's . Er zijn reparatiedeskundigen aanwezig evenals gereedschap en materiaal om reparaties uit te voeren.

Een professionele reparateur inschakelen is meestal de duurste optie. Let goed op de mogelijke garantie, en vraag altijd vooraf een prijsopgaaf op papier. De uiteindelijke rekening mag niet meer dan 10% afwijken van het afgesproken bedrag, tenzij de reparateur hiervoor toestemming heeft gevraagd.

Weggeven of verkopen

Overtollige apparaten die nog goed bruikbaar zijn kun je weggeven of verkopen.

Mogelijkheden voor weggeven:

  • Familie, vrienden en kennissen
  • (Sport)verenigingen
  • Kringloopwinkel
  • Aanbieden via marktplaats.nl of gratisaftehalen.nl

Mogelijkheden tot verkoop:

  • Verkoopwebsites zoals Marktplaats en eBay

Vooral apparaten met een laag energieverbruik zoals keukenapparatuur en elektrisch gereedschap zijn geschikt voor een tweede leven. Oude energieverslindende apparaten als koelkasten en wasmachines kun je beter inleveren voor een milieuvriendelijke verwerking.

Verwijderingsbijdrage

Bij de aankoop van elektrische apparaten (en energiezuinige lampen) betaal je een verwijderingsbijdrage. Deze is bij de prijs inbegrepen. Met dit geld worden gebruikte apparaten gerecycled.

Niet weggooien maar apart inleveren

Elektrische apparaten die op stroom of batterijen werken bevatten vaak schadelijke stoffen, zoals zware metalen. Door ze op de juiste manier af te danken kunnen ze milieuvriendelijk verwerkt worden, en onderdelen worden gerecycled. Gescheiden inleveren is gratis. Je hebt hiervoor namelijk al betaald via de verwijderingsbijdrage.

Er zijn diverse inleverpunten:

  • De winkel waar je een nieuw apparaat koopt: als je een nieuw apparaat koopt, is de winkel verplicht je oude soortgelijke apparaat in te nemen. Deze zogeheten oud-voor-nieuw-regeling geldt alleen voor particulieren.
  • De gemeentelijke milieustraat. Zelf brengen is altijd gratis. Sommige gemeenten komen afgedankte apparaten zelfs bij inwoners thuis ophalen. Kijk op de website van je gemeente hoe dit geregeld is.