icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

5 merken elektrische raamwissers getest

Test | Ramen lappen betekent meestal geklieder met water en strepen op de ramen. Biedt de elektrische raamwisser uitkomst? Wij vroegen 5 ervaren ramenlappers om hun mening.
Karin Pop
Karin Pop

Expert Woning & Huishouden

Gepubliceerd op:  17 augustus 2017

ramen-zemen

Welke raamwisser presteert het best?

De 5 geteste raamwissers doen wat ze moeten doen. Maar in gebruiksgemak verschillen ze nogal. Het panel geeft de voorkeur aan de Vileda WindoMatic en AEG Window Cleaner. De Kärcher Window Vac WV 2 Premium kwam op de 3e plek. De Black & Decker eindigt als laatste. 

Hoewel de raamwissers het dus prima doen, ziet ons testpanel er toch niet de toegevoegde waarde van in. Een enkeling overweegt een raamwisser aan te schaffen, de rest houdt het toch bij de vertrouwde emmer, spons en zeem.

raamwissers-eerste-indruk5 merken elektrische raamwissers

Kärcher bracht enkele jaren geleden naar eigen zeggen de oplossing voor het gedoe van ramen zemen: een elektrische raamwisser die het water van de ramen zuigt. Het beloofde resultaat: streeploos de ramen schoon, zonder waterballet. Inmiddels is Kärcher allang niet meer het enige verkrijgbare merk. Wij testten 5 apparaten van de volgende merken:

  • Kärcher Window Vac WV 2 Premium
  • eifheit
  • AEG
  • Black&Decker
  • Vileda.

Paneltest

5 ervaren ramenlappers hebben alle 5 de raamwissers geprobeerd en gaven een cijfer (van 1 tot 10) voor het lekker in de hand liggen van het apparaat, het druppelen, een streeploos resultaat en geluid.

Hoe werken elektrische raamwissers?

  • Eerst zeep je het raam in. Dat kan natuurlijk met een spons en water en zeep, maar dat geeft juist vaak geklieder. Een aantal raamwissers levert er een sprayfles bij met daarop een inzeper. Met die sprayfles spuit je de ramen nat en zeep je ze in. Sprayflessen zijn ook los te koop.
  • Vervolgens zet je de ruitenreiniger bovenaan de ruit, schakelt hem in en trekt de wisser langzaam naar beneden. De wisser zuigt al het vuile waswater op, waardoor er niks op de vensterbank of grond terechtkomt. 

Vileda WindoMatic

Richtprijs: €40 Paneloordeel: 7,8 vileda

De Vileda is een eenvoudig en degelijk ogend apparaat dat prettig werkt. Hij weegt 0,5 kilo. De gebruiksduur van de accu is 40 minuten, het opladen duurt 3,5 uur. De knik in de bovenkant beweegt goed mee. Hij maakt van de 5 het best streeploos schoon. Een sprayfles is apart bij te bestellen.

AEG Window Cleaner WX7-60CE1

Richtprijs: €70 Paneloordeel: 7,8 aeg_schuin

De AEG is het stilste apparaat in de test en weegt 0,6 kilo. De opgegeven accuduur van 60 minuten wordt ruimschoots gehaald. De accu laadt in 2 uur en een kwartier op. De AEG ligt prettig in de hand en scoort goed op het aspect ‘druppelen’. Er is een kleinere wisser los te koop. Een sprayfles is meegeleverd.

Kärcher Window Vac WV 2 Premium

Richtprijs: €55 Paneloordeel: 7,4 karcher_schuin

De Kärcher is een mooie, degelijke raamwisser en de op 1 na stilste. Hij is makkelijk in elkaar te zetten. Gewicht: 0,6 kilo. De accu gaat met 25 minuten het kortst mee. Het opladen duurt 2 uur. Er worden standaard 2 maten wissers en een sprayles meegeleverd.

Leifheit Raamzuiger 

Richtprijs: €50 Paneloordeel: 6,8 leifheit_schuin

De leifheit is relatief zwaar (2 kilo) en luidruchtig en ligt minder lekker in de hand. De opgegeven accuduur is 30 minuten, maar hij hield het 50 minuten vol. Handig is de standby-functie: na 2 minuten niet gebruiken stopt hij en begint weer zodra hij het raam raakt. De enige die niet zo goed horizontaal zuigt. Zonder sprayfles.

Black&Decker (WW100-QW)

Richtprijs: €60 Paneloordeel: 5,6 blackDecker_schuin

De Black&Dekker is mooi om te zien en kan zowel sprayen, schoonmaken als water opzuigen zonder hulpstukken te wisselen. Maar het resultaat valt tegen. Voor streeploos schoon krijgt hij maar een 5, voor druppelen net een voldoende. Met 1,3 kilo is de Black&Dekker aan de zware kant. De accu ging circa 30 minuten mee, opladen duurt maar liefst 4 uur.

Met steel

Voor de AEG, Kärcher en Leifheit zijn telescoopstelen te koop. AEG (€50) en Kärcher (€45) hebben er 2: 1 voor de wisser en 1 voor het inzepen. Leifheit heeft er alleen 1 voor de wisser (€10).

Ons panel vindt het zwaar werken met de steel. Het is lastig om de juiste druk uit te oefenen waardoor er meer kans op strepen ontstaat. Bovendien moet je inzepen door de doek in te spuiten en vervolgens met je steel naar de hoge ruit te gaan, of alsnog op een trapje gaan staan.

 

Lees ook:

Vergelijk stoomreinigers