icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Wat kan een stoomreiniger?

De vele, diverse schoonmaaklussen in en rond het huis vragen om een breed scala aan schoonmaakmiddelen en -attributen. Wat veel mensen niet weten is dat stoomreinigers bij praktisch al die klussen uitkomst kan bieden. Met een stoomreiniger is het hygiënisch reinigen van je ramen, sanitair, vloer en keuken een fluitje van een cent.
Bart Lucassen
Bart Lucassen

Expert Woning & Huishouden

Gepubliceerd op:  23 april 2013


Het werkt zo

StoomreinigerDe werking van een stoomreiniger is eigenlijk heel simpel. Water wordt aan de kook gebracht in een afgesloten ruimte. De stoom die hierbij vrijkomt wordt geleidelijk afgevoerd via de slang en het mondstuk. Het opwarmen van het water duurt slechts enkele minuten, afhankelijk van het vermogen en waterinhoud van je apparaat. De hoeveelheid kracht waarmee de stoom naar buiten wordt gebracht, de druk (uitgedrukt in bar), is van belang bij verschillende schoonmaakklussen. Zo vraagt het moppen van je vloer om minder druk dan het reinigen van je fornuis. Niet iedere stoomreiniger is dan ook geschikt voor elke schoonmaakklus.

Lees hier meer over de verschillende typen stoomreinigers.

Waarom stoom?

Het reinigen met stoom is vele malen hygiënischer dan het gebruik van schoonmaakmiddelen. Bacteriën, schimmels en andere ongewenste micro-organismen leggen het loodje dankzij de hoge temperaturen waarmee de stoomreiniger werkt. Diezelfde mirco-organismen blijven wel in leven bij het gebruik van conventionele schoonmaakattributen. Ze blijven doorleven op de zeem of spons of nestelen zich in de zeepresten die achterblijven. De doeltreffendheid van een stoomreiniger betekent zo ook dat je langer profijt hebt van je schoonmaakwerk. Ook voor mensen met huisdieren kan een stoomreiniger uitkomst bieden. Het doden van alle micro-organismen door het kokende water betekent bovendien dat je huis blijvend frisser ruikt.

Toepassingen

Zoals aangegeven is niet iedere stoomreiniger geschikt voor elke schoonmaakklus. Zo is een stoommop bij uitstek geschikt om vloeren mee te reinigen. Het reinigen van je ramen doe je gemakkelijker met een handstoomreiniger. En voor de zwaardere klussen als het reinigen van je sanitair of fornuis is een sledestoomreiniger meer geschikt. Het is wel raadzaam om een stoomreiniger aan te schaffen met voldoende, handige accessoires.

Op een rij

Kort samengevat heeft een stoomreiniger de volgende voordelen:

  • Alles wordt hygiënisch schoon door gebruik van hoge temperaturen;
  • Je hebt langer resultaat van je schoonmaakwerk;
  • Je huis ruikt frisser;
  • Een stoomreiniger is voor meerdere klussen inzetbaar.

Ontdek nog meer tips voor de aanschaf van een stoomreiniger.

Vergelijk stoomreinigers