icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Van hypotheek tot verhuisdoos |

Stap voor stap naar je nieuwe huis

icoon nieuw huis

Aspartaam veilig

Nieuws | Er is geen reden om te vrezen dat de zoetstof aspartaam kanker verwekt en evenmin dat de stof tot vroeggeboorten leidt.
Antje Houmes

Expert Voeding & Gezondheid

Gepubliceerd op:  9 maart 2011


Dit zegt de Europese voedsel- en warenautoriteit Efsa. De Efsa veegt twee recente onderzoeken naar mogelijke schadelijke gevolgen van aspartaam van tafel: de eerste een studie naar het optreden van kanker bij muizen die aspartaam door hun voedsel kregen, de tweede een studie onder 60.0000 Deense zwangere vrouwen. De publicatie over de studie naar aspartaam en kanker is te onduidelijk om welke conclusie dan ook te trekken aldus de Efsa. Het is zeer denkbaar dat de gebruikte proefdieren zo oud waren dat mogelijk door aspartaam opgelopen kanker helemaal niet onderscheiden zou kunnen worden van kanker door hun ouderdom.

Tegen de Deense studie voert de Efsa onder meer aan dat er vooral verband lijkt te bestaan tussen consumptie van aspartaam en medisch opgewekte vroeggeboorten; niet zozeer tussen aspartaam en spontane vroeggeboorten. De Efsa beveelt nader onderzoek aan om te achterhalen of deze opmerkelijke uitkomst toeval is of niet en of er al dan niet een oorzakelijk verband bestaat.

Nieuw & interessant

 • Home header dieten

  Diëten

  Lang niet alle diëten zijn gezond. Waar let je op bij het kiezen van een dieet?

 • Artikel de bekendste e-nummers

  E-nummers

  E-nummers zijn veilig. Een stof krijgt namelijk pas een e-nummer als hij goedgekeurd is om te gebruiken in voedsel.

 • Artikel vitamines

  Vitamines & voedingssupplementen

  De kans op een tekort aan vitamines is klein als je gevarieerd en gezond eet. Behoor je tot een risicogroep? Slik dan een voedingssupplement.

 • Home gezonde voeding

  Gezond eten

  Belangrijk zijn volkorenproducten, vis, peulvruchten en noten. Let ook op zout, verzadigd vet en suiker.