! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

De beste browser voor je smartphone of tablet

Je kunt prima internetten met de standaard browser op je smartphone, maar soms is een alternatieve browser beter. Wij bespreken 5 populaire internetbrowsers en 3 minder bekende.

Peter Kulche

Peter Kulche , Expert Elektronica Gepubliceerd op:13 augustus 2018

webbrowser-smartphone

Let op! Dit is een oudere test uit 2018.

Firefox allround de beste

De 5 mobiele browsers (Chrome, Safari, Firefox, Edge en Opera) hebben dezelfde basismogelijkheden. Je kunt browsen, bookmarken en tabbladen gebruiken. Firefox vinden we toch allround de beste. Dit komt door de ruime mogelijkheden om je privacy te beschermen.

 • Gebruik je Firefox nog niet op de telefoon of tablet? Probeer hem dan zeker eens.
 • Op iPhones en iPads kun je prima Safari blijven gebruiken, ook als je je privacy wilt beschermen.
 • Microsoft Edge (inmiddels ook op Android en iOS) laat juist steken vallen op het punt van privacy en beveiliging. Zo gaan je zoekopdrachten in Google ook standaard naar Microsoft. 

We onderzochten ook de beste browser voor je computer. Op de computer hebben we ook de snelheid van browsers getest. De verschillen zijn dan klein. Op mobiel hebben we die test niet uitgevoerd. 

adblockers iOSWel of geen adblocker

Veel browsers hebben specifieke handigheidjes en mogelijkheden. Misschien wel de belangrijkste is de mogelijkheid een adblocker in te schakelen.

 • Op Android is de standaardbrowser Chrome en daarin kun je geen adblocker (advertentiestopper) inschakelen of zelfs toevoegen.
 • Elke Samsungmobiel heeft ook Samsung Internet. In die merkeigen browser kun je wél een adblocker installeren. Bijvoorbeeld Disconnect dat dataverkeer uit commerciële bronnen blokkeert (en daarmee effectief advertenties tegenhoudt).

Met een adblocker kun je sneller internetten. Bovendien is de addon goed voor je privacy omdat advertentienetwerken je minder goed kunnen volgen. Maar let op: de Samsungbrowser (zelf) wil je internetgebruik voor commerciële doelen registeren en analyseren. Dat staat althans in de algemene privacyverklaring van Samsung waar de browser naar verwijst. De Samsungbrowser is dus toch niet zo geschikt voor mensen die op hun privacy gesteld zijn.

De maker van Firefox is minder verdacht. De Mozilla stichting hoeft geen winst te maken en biedt in Firefox ruime mogelijkheden adblockers te installeren.

 • In Firefox voor Android zijn de meeste extensies zowel op de pc als op de mobiel te installeren. Zo kun je de adblockers uBlock Origin of Ghostery toevoegen. In de iOS versie kan dat helaas niet.
 • Sinds enige tijd heeft Firefox een ingebouwde ‘Bescherming tegen volgen’ (een eenvoudige adblocker). Je moet hem alleen even aanzetten op Android apparaten. In iOS staat hij standaard aan. 
 1. Tik op de 3 puntjes rechtsboven in Firefox
 2. Kies ‘Instellingen’ > ‘Privacy’
 3. Zet ‘Bescherming tegen volgen’ op ‘Ingeschakeld’
 • Opera heeft, net als Firefox, een ingebouwde adblocker. Alleen zijn de privacyvoorwaarden bij Opera niet geheel duidelijk. Zo deelt de browser voor Android bepaalde data met een eigen advertentiebedrijf om advertenties te tonen.
 • Op de iPhone en iPad is Safari een prima browser. En sinds enige tijd kun je ook een adblocker installeren. Purify vinden we een van de betere.

Beveiliging tegen phishing

Van de 5 geteste browsers beschermt Opera het beste tegen criminele sites die hengelen naar je gegevens. Wij deden een steekproef met 135 foute sites. Zowel op mobiel als desktop blokkeerde Opera de meeste, terwijl de andere browsers er veel doorlieten.

Geblokkeerde phishing sites
  Windows macOS Android iOS
Firefox 88% 89% 67% 66%
Chrome 84% 86% 66% 65%
Opera 96% 97% 96% 79%
Edge 65%   65% 65%
Safari   89%   67%

Opera is ontwikkeld door Noorse programmeurs, maar sinds 2016 is het Chinees investeringsfonds ‘Golden Brick’ de eigenaar.

Exotische browsers voor mobiel

Behalve de 5 populaire browsers zijn er veel andere browsers die minder bekend zijn, maar wel bijzondere mogelijkheden hebben. Drie interessante ‘exoten’:

Brave: (voor Windows, MacOS, iOS en Android) is een experimentele browser die nieuwe verdienmodellen verkent. In eerste instantie blokkeerde de browser advertenties en verving ze door eigen advertenties. Inmiddels beloont de browser gebruikers die advertenties tolereren met virtueel geld. Brave is interessant om in de gaten te houden, maar maakt nog geen serieuze indruk.

Cliqz: (voor Windows, MacOS, iOS en Android) van de maker van de adblocker Ghostery. Deze anti-tracking tool is uiteraard ingebouwd. Ook Cliqz heeft een experimenteel verdienmodel. De browser blokkeert cookies die je volgen, en vervangt deze voor advertenties die passen bij de pagina die je bezoekt. Maar zonder je verder te volgen. De browser is gebaseerd op Firefox maar mist een aantal functies. Dat maakt Cliqz nu nog geen aanrader.

Firefox Focus: (voor iOS en Android) is nog meer dan de ‘gewone’ Firefox' op privacybescherming gericht. De app weert standaard reclamecookies en wist al je geschiedenis als je de app sluit. Je mist in Focus wel sommige basisfuncties. Dat maakt het echt een privacybrowser die je alleen af en toe gebruikt. Lees meer over Firefox Focus in onze eerste indruk. 
 

firefox focus

Lees meer:

De volgende browsers voor desktop én mobiel hebben we getest: 

Voorkom een miskoop

Met onze test zie je in één oogopslag welke smartphones goed zijn. Maar minstens zo belangrijk: je ziet ook welke je beter niet kunt kopen.

De beste smartphone

Smartphone - Voorkom miskoop - illustratie