icon-menulogo_footerpredssymbol-afradersymbol-bestekoopsymbol-besteuittest
Maak gratis kennisInloggen
Maak gratis kennisInloggen
Koopadvies

Tablet kopen: waar let je op?

Ben je op zoek naar een tablet? Het doel waarvoor je een tablet wilt gebruiken is bepalend. Factoren als het beeldscherm, accu en prestaties kunnen onderling veel verschillen. Wij geven je advies waar je op moet letten tijdens de aankoop.

Eric Verlooij

Expert Elektronica


1
Kies je voor een tablet of laptop?

 • Koopadvies 1 tablet

  Tablet

  Een tablet gebruik je voornamelijk voor internetten, films en foto’s bekijken, simpele spellen en het lezen van kranten en boeken. Verschillende soorten tablets hebben diverse mogelijkheden. Bekijk alle tablets in onze vergelijker.

 • Koopadvies 1 laptop

  Laptop

  Wil je liever veel tekstverwerken of gebruikmaken van veeleisende software zoals foto- en filmbewerking? Kies dan voor een laptop.

  Lees meer over een tablet of laptop.

2
Kies het formaat van je tablet

Tablets komen voor in verschillende formaten. De kleinste heeft een schermdiagonaal van 7 inch en de grootste 12,9 inch. Een kleinere tablet tot 8,4 inch is vanwege het lichte gewicht ideaal voor als je onderweg bent. Een grotere tablet is handig voor thuis of als je de tablet met je kind wilt gebruiken. Een groter scherm is prettig bij het kijken van een film of het typen van een e-mail. De grotere tablets van 12,9 inch zijn een stuk overzichtelijker maar tegelijkertijd veel minder handzaam dan een kleinere tablet.

Lees meer over de verschillende soorten tablets.

kies-formaat-tablet-Koopadvies

3
Besturingssysteem kiezen

Er zijn 3 besturingssystemen voor je tablet waar je uit kunt kiezen: Google Android, Apple iOS en Windows 10. Als je eenmaal gekozen hebt kan het lastig zijn om later over te stappen op een ander systeem. Zo is het maar de vraag of jouw apps beschikbaar zijn en moet je eventueel betaalde apps opnieuw aanschaffen.

 • iOS van Apple is het langste op de markt en het meest ontwikkeld. Dit systeem staat op de bekende iPad.
 • Met Android heb je meer vrijheid om de tablet aan je eigen voorkeuren aan te passen. 
 • Met Windows kun je al je bestaande computerprogramma’s draaien.

Lees meer over de verschillende besturingssystemen.

 

 

besturingssysteem-illustraties-tablet

4
Schermresolutie en beeldverhouding

Hoe hoger de resolutie van een tabletscherm, hoe meer informatie je erop kwijt kunt. Een hogere resolutie bij een even groot scherm betekent ook een hoge beeldscherpte en een scherpere weergave van details, zoals letters in een tekst of details in films en foto’s. Daarnaast betekent dit ook dat de tablet meer kracht nodig heeft om al die pixels aan te sturen.

Ook de beeldverhouding is belangrijk. iPads hebben allemaal een beeldverhouding van 4:3, die vooral geschikt is voor lezen en internetten. Voor wie veel films wil kijken is dit minder prettig omdat aan de boven- en onderkant van het scherm 2 dikke balken zitten. Schermen van Android-tablets hebben vaak een beeldverhouding van 16:10, wat betekent dat die balken een stuk kleiner zijn. Voor het afspelen van films zijn deze schermen dus beter.

Vergelijk de verschillende schermen in de vergelijker.

Koopadvies 2 soorten tablets

5
Opslag en 3G/4G

Veel tablets hebben een intern opslaggeheugen van 16 GB, maar tegenwoordig zijn er ook tablets met 32 GB en 64 GB. Een tablet met 16 GB geheugen is genoeg voor een paar apps, maar wat krap voor een verzameling films of grote spellen. Helaas betaal je veel meer voor modellen met meer geheugen. Een alternatief zijn tablets met sd-kaarthouders. Hiermee breid je het geheugen op een goedkope manier flink uit. Let wel op dat je niet al je apps op een sd-geheugenkaart kunt plaatsen.

Niet iedere tablet beschikt over mobiel internet via 3G of 4G. Wil je dit? Dan ziijn daar wel kosten aan verbonden. 3G/4G-tablets zijn duurder in de aanschaf en daarnaast heb je een extra data-abonnement nodig. Een slim alternatief is om van je smartphone een wifi-hotspot te maken. Zo internet je ook onderweg met een tablet zonder 3G/4G.

Koopadvies 5 tablets opslag en Wifi

6
Aansluitingen en gps

De Apple iPad heeft standaard alleen de eigen lightning-aansluiting voor het opladen en verbinden met je pc. Daarnaast hebben alleen de 3G/4G-versies een gps-sensor. Als je toch gebruik wilt maken van bijvoorbeeld hdmi, dan heb je een verloopstekker nodig. Inmiddels kun je met veel tablets, waaronder de iPad, ook draadloos het beeld uitbreiden, vaak direct naar de (geschikte) televisie of mediaspeler, zoals de Apple TV.

Android-tablets hebben meerdere aansluitingen, maar van elke soort vrijwel nooit meer dan 1. Windows-tablets zijn doorgaans het beste uitgerust, maar ook zij halen het niet bij laptops.

 • Met een usb-aansluiting wissel je bestanden uit, en kun je soms ook updates of backups van je pc naar je tablet overzetten, bijvoorbeeld met iTunes voor de iPad.
 • Met een hdmi-aansluiting breid je het beeld van je tablet uit naar een extern beeldscherm, zoals je televisie of monitor.
 • Als je wilt navigeren, kies dan voor een tablet met een gps-sensor. Je hebt dan geen wifi of 3G/4G nodig. Handig is het wel: het bepalen van je locatie zonder dataverbinding gaat namelijk wel trager.

Bekijk alle tablets met gps in de vergelijker.

Koopadvies 6 aansluitingen en gps tablet

7
Accessoires voor je tablet

Voor elke tablet zijn er talloze accessoires beschikbaar. Let voor aanschaf wel op dat je aankoop werkt in combinatie met je tablet.

 • Met een los toetsenbord voer je veel sneller tekst in dan met het virtuele aanraakscherm.
 • Een externe accu of powerbank is handig om de accuduur van je tablet te verlengen.
 • Een aanraakpen (stylus) is handig voor het maken van notities of tekeningen.
 • Wie vaak onderweg is of kleine kinderen thuis heeft, is enige bescherming zoals een hoes handig.
 • Schermfolie verkrijgbaar in verschillende soorten. Sommige bieden bescherming tegen krassen en andere zijn specifiek bedoeld om de reflectie van de zon tegen te gaan.
 • Voor een lange reis met de auto is een geschikte lader handig. Maar ook een houder zodat je achter in de auto een film kunt kijken.

Lees meer over de verschillende accessoires voor je tablet.

tablet-accessoires

8
Probeer uit in de winkel

Hoe goed een tablet er ook op papier uitziet, het is verstandig om hem toch even uit te proberen in de winkel. Als een tablet niet fijn voelt of het scherm teveel reflecteert is het soms beter om voor een ander model te gaan. Let bij het uitproberen ook op het scherm en het schermformaat, gewicht en de stevigheid van de behuizing. Bekijk ook meteen of je het besturingssysteem fijn vindt werken, als je daar nog geen ervaring mee hebt.

Bekijk alvast de verschillende merken in de vergelijker.

Kooptips tablets V2Kooptips tablets V2
Community

Hulp nodig of vragen?

Vragen over een specifiek model? Of heb je zelf ervaring met het kopen van een tablet? Stel je vraag aan de Community of deel zelf je kennis en ervaring.