! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Airco kopen: advies en tips

Een split airco is de betere keus voor hete dagen. Mobiele airco’s verbruiken meer stroom en schieten juist op de heetste dagen tekort. Investeren in isolatie of in zonnewering is nog beter. Zowel voor je portemonnee als voor het milieu.

Jonne Hage

Jonne Hage , Expert Woning & Huishouden Gepubliceerd op:25 mei 2020

Airco gevel

Mobiele airconditioning

Airco mobiel

Mobiele airco’s gebruiken veel stroom om een ruimte te koelen en zijn niet niet heel praktisch. Vanaf de mobiele airco loopt er een afvoerslang voor warme lucht van achter het apparaat naar buiten. Bijvoorbeeld via het raam. Als het raam niet goed is afgedicht komt er alsnog veel warmte naar binnen.

Daarom zijn mobiele airco’s op tropische dagen veel minder geschikt dan split airco's. Bovendien heb je met een mobiele airco een afvoerbak nodig voor de condens nodig. Op een warme dag moet je die bak om de paar uur legen.

Split airco

Split airco’s zijn stiller en een stuk energiezuiniger dan mobiele airco’s. Ook koelen ze veel beter als het erg warm is. Maar een spit airco vergt extra kosten doordat een buitenunit aan je gevel moet worden gemaakt.

Bij een split airco hangt of staat het gedeelte dat warmte en condenswater afgeeft namelijk buiten de woning. Door de muur lopen met koudemiddel gevulde leidingen die de buitenunit verbinden met de binnenunit. De binnenunit onttrekt warmte uit de kamer.

Een buitenunit kun je ook verbinden met meerder binnenunits; in verschillende kamers. Dit is een multi-splitsysteem.

Veel moderne split airco’s kunnen niet alleen koelen, maar ook verwarmen, ventileren, de lucht filteren en ontvochtigen.

Een split airco (single) kost inclusief installatie al snel zo’n €1500.

Kooptips split airco

Kies voor een vaste airconditioning met een zo zuinig mogelijk energielabel (A+++) en een laag kWh-verbruik per jaar. Zo bespaar je kosten en is de milieu-impact beperkt. Laat je niet verleiden tot een vergelijking tussen de labels van verschillende aircosystemen. Een A-label op een mobiele airco staat ongeveer gelijk aan een D-label op een split airco.

Het geluid van de binnen- en buitenunit staat in dB vermeld op het energielabel. Door te kiezen voor een stille buitenunit en een professionele installatie minimaliseer je de kans op geluidsoverlast.

Kies voor een airco met een natuurlijk koudemiddel. Bijvoorbeeld propaan (R290), isobutaan (R600a) of CO2 (R744). Dan is de impact op het milieu het kleinst.

Smaakt naar meer?

De Consumentengids is hét tijdschrift voor kritische consumenten. Ontdek welke producten en diensten goed uit onze tests komen. En wat je rechten zijn als consument.

Lees meer artikelen

consumentengids-inhoudsopgave

Energieverbruik airco

Airco’s verbruiken veel stroom. Gebruik een airconditioning daarom zo min mogelijk om energiekosten te besparen. Koel de kamer niet meer af dan 5 °C ten opzichte van de buitentemperatuur.

 Stroomverbruik* (200u)Stroomkosten**(200u)CO2-uitstoot stroom (200 u)
Split airco (1 kamer)150 kWh€ 3565 kilo
Mobiele airco200 kWh€ 4585 kilo
Passief koelen met bodemwarmtepomp25 kWh€ 510 kilo
Ventilator10 kWh€ 24 kilo

 

*split airco’s en ventilatoren staan gemiddeld 320 uur per jaar aan, mobiele airco’s 184 uur, een bodemwarmtepomp wordt 874 uur voor koeling gebruikt.
**stroomprijs 0,22 per kWh Bron: Milieu Centraal

 

Airco installeren

Airco monteur

Laat een airconditioning installeren door een erkend F-gassen monteur. Verkeerde installatie waardoor koudemiddel vrijkomt, is erg slecht voor het milieu. F-gassen (HFK’s) zijn broeikasgassen die tot wel 2000 keer zo slecht zijn voor het milieu als CO2.

Een airco moet je onderhouden zodat hij niet gaat lekken. Daarvoor kun je een onderhoudscontract afsluiten. Een goed onderhouden airco gaat langer mee, werkt zuiniger en is stiller.

Koelen zonder airconditioning

Isoleer de woning voor zover je dat nog niet hebt gedaan. Goede dak- en muurisolatie helpt ook om warmte buiten te houden in de zomer. Zonwering aan de buitenkant werkt erg goed om het huis koel te houden. Zeker in combinatie met HR++ of triple glas.

Een warmtepomp kan ook koelen. Een lucht-waterwarmtepomp (dat zijn de meeste hybride warmtepompen) gebruikt daarvoor veel stroom. Een bodemwarmtepomp gebruikt weinig stroom voor het koelen. De koelte die diep in de grond zit wordt gebruikt om koud water door de  verwarmingsinstallatie te laten lopen, waardoor het huis afkoelt.

Een ventilator kan de gevoelstemperatuur 2 à 3 graden laten zakken en verbruikt veel minder stroom dan een airco. Bij een hoge luchtvochtigheid werkt een ventilator minder goed.

De beste ventilator

Is een airco een brug te ver maar wil je wel afkoelen? 

Bekijk de beste ventilatoren

Ventilator

Met de volgende tips houd je de woning zo koel mogelijk op de heetste dagen.

  • Houd deuren en ramen overdag zo veel mogelijk dicht.
  • Doe overdag alle zonwering omlaag en houd de gordijnen dicht.
  • Doe alles in de avond zo veel mogelijk open zodra het buiten wat is afgekoeld.

Lees ook: