icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Test onkruidbranders

Onkruidbranders worden vaak genoemd als een milieuvriendelijk alternatief voor onkruid bestrijden met gif. Wij testten 10 branders. De uitkomst: verwacht geen wonderen, en de branders die het goed doen verbruiken wel erg veel energie.
Bart Lucassen

Bart Lucassen , Expert Woning & Huishouden Gepubliceerd op: 11 februari 2019

onkruid-tussen-tegel

De beste onkruidbranders

Een onkruidbrander is een stuk gereedschap waarmee je onkruid op het terras kunt wegbranden. De brander werkt op gas of elektriciteit en produceert warmte. Door de warmte gaat het onkruid dood.

De 3 beste onkruidbranders, of eigenlijk de minst slechte, zijn:

Gloria Thermoflamm Bio Classic

 

 • Richtprijs: €35

 • Testoordeel: 5,7
 • De beste (gas)brander, en een van de goedkoopste.
onkruidbrander-OT19185-0012-00_32

Rothenberger Eco dakbrander - onkruidbrander

 

 • Richtprijs: €40

 • Testoordeel: 5,7
 • De best presterende gasbrander. Gebruikt enorm veel gas.
onkruidbrander-OT19185-0014-00_00

BSI Thermo Kill Trio

 

 • Richtprijs: €50

 • Testoordeel: 5,3
 • De beste elektrische brander.
onkruidbrander-OT19185-0008-00_00

Omdat alle onkruidbranders onder de 6 scoren, krijgt geen enkele het predicaat Beste uit de Test of Beste Koop.We hebben dus een test zonder winnaars. De elektrische branders werken niet fijn, en de gasbranders slurpen energie.

Alle testresultaten

Merk & type   Richtprijs   Testoordeel   Soort

Gloria Thermoflamm Bio Classic

 

€35

  5,7  

Gas

Rothenberger Eco dakbrander - onkruidbrander

  €40   5,7  

Gas

CFH PZ4000

  €27   5,5  

Gas

BSI Thermo Kill Trio

  €50   5,3  

Elektrisch

Hozelock 4187

  €45   5,2  

Gas

Hozelock Green Power Evolution

  €69   5,2  

Elektrisch

Powerplus POWXG6601

  €30   5,1  

Elektrisch

Batavia MaxxHeat basic 4 in 1

  €50       5,1  

Elektrisch

Gloria Thermoflamm bio Fix

  €90       5,1  

Elektrisch

Hozelock Ecopower

  €49   5,0  

Elektrisch

De prijzen zijn van januari 2019. Bekijk de volledige tabel

 

Ons advies

Hoe onkruid bestrijden

Je kunt veel doen om onkruid te voorkomen. Regelmatig het terras vegen zorgt er voor dat onkruid zich minder goed tussen de voegen kan nestelen. Maar onkruid vindt altijd wel een weg. 

Je kunt onkruid bestrijden:

 • zonder energie te verbruiken.
 • zonder gif of chemicaliën.
 • zonder lichamelijke inspanning.

En van die opties kun je er 2 kiezen, maar geen 3. Onkruid verwijderen met de hand is de goedkoopste en de meest milieuvriendelijke oplossing, maar niet voor iedereen (meer) weggelegd. Onkruid verwijderen met chemicaliën (en daaronder rekenen we ook zout en zuur) raden we niet aan. Wat overblijft is energie, of eigenlijk: warmte. Als je regelmatig kokend water over het terras gooit, zal het onkruid afsterven. Maar je moet wel geduld hebben en het regelmatig herhalen.

Onkruidbranders: verwacht geen wonderen

Onkruidbranders gaan een stap verder. Kokend water is niet warmer dan 100°C, maar deze branders kunnen met temperaturen tot wel 2000°C het onkruid sneller bestrijden. Maar verwacht geen wonderen. De branders werken wel, maar als je echt in één keer je terras schoon wilt krijgen, kom je bedrogen uit. Dan ben je zelfs met de sterkste branders uren bezig om het onkruid helemaal weg te branden. Je zult de ‘behandeling’ dus vaker moeten herhalen en dan sterft het onkruid langzaam af. Wat dat betreft werkt het niet veel anders dan met kokend water. 

onkruid-branders

Gas beter dan elektrisch

Gasbranders werken veel beter dan elektrische onkruidbranders. Elektrische branders bereiken veel lagere temperaturen en de warmte wordt nauwelijks verspreid. Voor een goede werking moet je het uiteinde van de elektrische brander als een soort stempel op het onkruid drukken, een paar seconden wachten en dan weer naar het volgende plekje. Een tijdrovend en vervelend werkje. De gasbranders daarentegen produceren een vlam van een centimeter of 5 die je veel beter staand kunt richten.

Hoog gasverbruik

Daar staat tegenover dat de gasbranders veel energie gebruiken. Met een gasfles van 600 ml, die de meeste gebruiken, kun je ongeveer een uur werken en ze kosten zo’n €5 per stuk. De gasbrander van Rotherberger is eigenlijk een dakbrander die bij onder meer Gamma wordt verkocht als onkruidbrander. Je sluit hem met een slang aan op grotere gasflessen. Hij produceert op vol vermogen een enorm grote en vooral wijde vlam waarmee je ineens een groot stuk terras kunt schoonbranden. Maar je verbruikt daarmee per uur wel bijna 7 kilo gas.

Met zo'n hoog energieverbruik is het moeilijk om de gasbranders als ‘milieuvriendelijk’ alternatief aan te raden.

Hoe wij testen

In februari 2018 testten we 10 onkruidbranders. We verbrandden allerlei soorten onkruid in het veld en op het terras, beoordeelden hoe snel en gemakkelijk dat ging en hoe snel het onkruid weer terug kwam. Daarnaast bepaalden we het energieverbruik voor gas- en elektrische branders keken we naar de degelijkheid en veiligheid ervan. Wat veiligheid betreft vonden we geen problemen, maar de degelijkheid van de constructie van de branders liet in een aantal gevallen te wensen over.

Lees ook:

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.