! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Test ventilatoren: Maak warme dagen draaglijk

Test
|
Tijdens de zomerse hitte kan een ventilator de nodige verkoeling bieden. De kwaliteit van de geteste ventilatoren loopt nogal uiteen, dus oriënteer je goed voordat je er eentje koopt.
Dennis Pronk

Dennis Pronk , Expert Elektronica Gepubliceerd op: 22 april 2021

Test ventilatoren

Laatste update: 22 april 2021

Wij zijn er bijna..

4 highlights uit onze test ventilatoren

 1. 1
  Veiligheidstest

  Bij 2 ventilatoren kan een kindervinger contact maken met de ronddraaiende bladen. De modellen zijn bestraft met aftrekpunten.

 2. 2
  Blaaskracht en -bereik

  Het aantal standen van een ventilator zegt weinig over de maximale blaaskracht en het blaasbereik. De geteste ventilatoren hebben 3 t/m 26 blaasstanden.

 3. 3
  Kanteltest

  Een deel van de ventilatoren loopt cosmetische schade op door de kanteltest. Alle ventilatoren worden licht geduwd tot ze omvallen. Dit doen we in 4 windrichtingen.

 4. 4
  2 soorten

  De test bestaat uit 24 ventilatoren voor verschillende plekken in huis. Het gaat om 15 staande- en 9 torenmodellen.

Ventilatoren: wat is er getest?

Deze test is volledig uitgevoerd door de Consumentenbond in samenwerking met zusterorganisaties uit Europa. Er zijn 24 ventilatoren uitgebreid getest op:

 • Prestaties
 • Geluid
 • Gebruiksgemak
 • Stroomverbruik
 • Stabiliteit en constructie
 • Functies
 • Veiligheid

Ons advies

Een ventilator is een goedkoop alternatief voor een airco. Een goede airco kost honderden euro's, terwijl een goede ventilator veel minder kost. Een ventilator koelt niet, maar zorgt er wel voor dat de gevoelstemperatuur met 2 à 3 graden zakt.

Hij is niet alleen goedkoper in aanschaf dan een airco, ook het stroomverbruik ligt veel lager. Koop dus enkel een airco als een ventilator voor jouw situatie onvoldoende blijkt en de ruimte daadwerkelijk in temperatuur omlaag moet.

Bedenk goed welk soort ventilator het beste past bij jouw gebruik. Deze test bevat toren en staande types. Van elk type is er minimaal 1 die ruim voldoende scoort. Helaas doet een deel van de apparaten het slecht qua prestaties, geluid, gebruiksgemak of constructie. Ga bij het uitzoeken van een ventilator niet enkel uit van de prijs. Zoals je in de testresultaten kunt zien, hoeven goede ventilatoren niet per se duur te zijn.

 

Benieuwd naar de testresultaten?

Word lid en krijg direct toegang tot alle testresultaten van onze experts.

Word lid

Al lid? Log dan in

Arrow_Blue