icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Voordelig met de trein op vakantie

Waar koop je goedkope treinkaartjes of een voordeelpas voor een buitenlandse treinvakantie? En wat is het voordeligst als je met de trein door een of meer landen wilt reizen?    

Kees Verplanke

Kees Verplanke , Expert Auto, fiets en reizen Gepubliceerd op:11 april 2018

city-cards-vakantie-trein

Een treinticket koop je bij NS International, de nationale spoorwegen in het land zelf of de treinreiswinkel.

Online boeken: niet naar alle stations

Online een treinticket boeken naar een willekeurige plaats in het buitenland lukt lang niet altijd bij NS international. Naar de bekendste plaatsen meestal wel. Krijg je de reactie 'niet bekend' dan kun je telefonisch informatie vragen en boeken.

Ruime keuze op sites nationale spoorwegen

Een kaartje naar elk station in Frankrijk boek je opSNCF. In Duitsland kun je terecht bij DB Bahn en Belgische treinkaartjes koop je bij NMBS. Net als bij NS International is de keuze voor buitenlandse trajecten beperkt tot de meest gangbare plaatsen. Capitainetrain is een goed alternatief.

Treinreisspecialist

Naast de nationale treinbedrijven heb je de meeste keuze bij de Treinreiswinkel. Deze specialist is vooral goed in het zoeken naar het goedkoopste kaartje. Hij vergelijkt alle aanbieders en heeft tarieven die online niet beschikbaar zijn. De winkel is ook goed thuis in buitenlandse kortingsregelingen en railpassen. Voor een reis met een paar overstappen ben je al gauw op de Treinreiswinkel aangewezen.

Tips voor een goedkoper ticket

  • Boek zo vroeg mogelijk. Dat kan vanaf 3 maanden voor vertrek en soms wel 4 of 6 maanden.
  • Vergelijk aanbieders, vertrekdata en -tijden, misschien is het goedkoopste tarief bij de een uitverkocht en bij de ander nog beschikbaar.

Railpassen

Als je door een of meer landen gaat reizen is een railpas de voordeligste optie.

Heel Europa door met Interrail

Met de Interrail Global Pass kun je door 30 Europese landen treinen. Met deze pas kun je onbeperkt reizen, soms zijn veerboten en bussen ook inbegrepen. Met de meest uitgebreide variant een maand lang. Voor speciale treinen moet je verplicht reserveren en in een aantal landen ook voor intercities. Reken op reserveringskosten van circa €2 tot meer dan €30. Is er geen plaats, dan kun je ook niet mee.

Reizen binnen één land met nationale pas

Er is ook een interrailpass voor één land, de One Country Pass. Deze geeft recht op 3-8 vrije treindagen in een maand. De prijs verschilt ook per land. Soms geven de nationale spoorwegen ook een eigen pas zoals in Zwitserland, Duitsland, Groot-Brittannië, Italië, Spanje en Oostenrijk. Deze bieden soms voordelen zoals geldigheid In bus, boot, tram en in enkele kabelbanen zoals in Zwiterserland.

Tips voor railpassen

  • Boek een railpas voor één land ruim van tevoren vanuit Nederland. In het land zelf is zo'n pas vaak niet te koop en wordt hij per post verstuurd.
  • Wees zuinig op je railpas. Vaak kun je ter plekke geen nieuwe kopen.
  • Reis s'nachts, dan geldt bij Interrail alleen de aankomstdag als reisdag.
  • Heb je de interrailpas bij de treinreiswinkel gekocht, dan betaal je geen reserveringskosten. In het buitenland is reserveren aan het loket ook vaak gratis.
  • Italiaanse en Franse treinen kun je gratis reserveren via de Rail Planner App van Interrail.
  • 60 plussers krijgen 10% korting op een interrailpas.
  • Vermijd toeslagen voor hogesnelheidstreinen door met intercities te reizen.

Lees ook:

Nieuw & Interessant