icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Waarom een bril niet fiscaal aftrekbaar is

Nieuws|'Een grof schandaal, zonder bril ben ik volledig invalide' en 'Waarom zijn de kosten van beddengoed wél aftrekbaar, maar van een bril niét?' Onze Belastingquiz staat inmiddels 2 weken online en vooral de vraag over de aftrek van zorgkosten leverde veel verontwaardigde reacties op.

Asha Stuivenwold , Expert Geld & Verzekering Gepubliceerd op:3 maart 2014


Dat consumenten verontwaardigd zijn dat een bril niet aftrekbaar is, snappen wij maar al te goed, maar het is helaas écht zo! We hebben de kamerstukken erbij gepakt om te ontdekken hoe het eigenlijk zover heeft kunnen komen dat kosten voor een bril sinds 2009 niet meer aftrekbaar zijn.

Slechte reden

Bij het wetswijzigingsvoorstel werd als reden gegeven dat een bril dragen zo gewoon/veelvoorkomend is, dat het eigenlijk geen afwijking is ten opzichte van gezonde personen. De Raad van State adviseerde trouwens in 2008 brillen aftrekbaar te houden, omdat er geen goede reden is voor uitsluiting van die aftrek. Maar helaas, de aftrekbeperking werd tóch ingevoerd.

Contactlenzen en ogen laseren

Een bril is dus niet aftrekbaar. Contactlenzen, lenzenvloeistof en een ooglaserbehandeling zijn dat evenmin. De sterkte doet niet ter zake. Alleen wie helemáál blind is, kan wat hij zelf betaalt voor hulpmiddelen ter vervanging van het gezichtsvermogen aftrekken.

Beddengoed

Uit de quiz blijkt ook dat je soms kosten mag aftrekken voor beddengoed. Maar: je krijgt de aftrek alleen als je minstens een jaar ziek bent en je door de ziekte extra kleding en beddengoed moet kopen of extra vaak moet wassen. Je mag dan een vast bedrag van €310 per jaar aftrekken. Hoe hoog de kosten precies waren, hoef je niet te bewijzen. Maar: wie kan aantonen dat hij meer dan €620 extra uitgaf hieraan, mag zelfs €775 aftrekken. Bewaar dan dus wél de facturen. Of je door deze aftrekpost ook echt minder belasting betaalt, hangt ervan af. Aftrekbare zorgkosten verminderen je belastbaar inkomen alleen voor zover ze uitkomen boven een per persoon variërend (inkomensafhankelijk) bedrag.

Heb je de Belastingquiz nog niet gespeeld? Test je kennis dan alsnog én profiteer van je nieuwe kennis bij het invullen van de belastingaangifte.

Nieuw & interessant

 • Kosten kinderopvang
  Nieuws  |  20 apr.

  Compensatie eigen bijdrage kinderopvang rond

  De compensatieregeling voor de eigen bijdrage van niet-genoten kinderopvang tijdens de coronacrisis is rond. Ouders kunnen de vergoeding in juni of juli op hun rekening verwachten.
 • Kinderopvangtoeslag-1
  Nieuws  |  8 apr.

  Recht op compensatie voor kinderopvang

  Je hebt recht op compensatie als je tijdelijk geen gebruik kunt maken van kinderopvang door de maatregelen vanwege corona. We vertellen je er meer over.
 • belastingaangifte-berichtenboxapp-eersteindruk
  Eerste indruk  |  18 okt.

  MijnOverheid Berichtenbox app

  Met de nieuwe Berichtenbox app bekijk je berichten van de overheid direct op je smartphone zonder elke keer in te loggen met DigiD.
 • kinderopvang-toeslagen
  Nieuws  |  24 sep.

  Kinderopvangtoeslag stijgt in 2019 fors

  De kinderopvangtoeslag stijgt volgend jaar voor alle ouders. De vooruitgang is het grootst voor ouders met kinderen op de crèche.