icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Bespaar met het Energiecollectief |

Bekijk het aanbodBekijk het aanbod.

Energiecollectief icon

Waarom een bril niet fiscaal aftrekbaar is

Nieuws | 'Een grof schandaal, zonder bril ben ik volledig invalide' en 'Waarom zijn de kosten van beddengoed wél aftrekbaar, maar van een bril niét?' Onze Belastingquiz staat inmiddels 2 weken online en vooral de vraag over de aftrek van zorgkosten leverde veel verontwaardigde reacties op.
Asha Stuivenwold
Asha Stuivenwold

Expert Geld & Verzekering

Gepubliceerd op:  3 maart 2014


Dat consumenten verontwaardigd zijn dat een bril niet aftrekbaar is, snappen wij maar al te goed, maar het is helaas écht zo! We hebben de kamerstukken erbij gepakt om te ontdekken hoe het eigenlijk zover heeft kunnen komen dat kosten voor een bril sinds 2009 niet meer aftrekbaar zijn.

Slechte reden

Bij het wetswijzigingsvoorstel werd als reden gegeven dat een bril dragen zo gewoon/veelvoorkomend is, dat het eigenlijk geen afwijking is ten opzichte van gezonde personen. De Raad van State adviseerde trouwens in 2008 brillen aftrekbaar te houden, omdat er geen goede reden is voor uitsluiting van die aftrek. Maar helaas, de aftrekbeperking werd tóch ingevoerd.

Contactlenzen en ogen laseren

Een bril is dus niet aftrekbaar. Contactlenzen, lenzenvloeistof en een ooglaserbehandeling zijn dat evenmin. De sterkte doet niet ter zake. Alleen wie helemáál blind is, kan wat hij zelf betaalt voor hulpmiddelen ter vervanging van het gezichtsvermogen aftrekken.

Beddengoed

Uit de quiz blijkt ook dat je soms kosten mag aftrekken voor beddengoed. Maar: je krijgt de aftrek alleen als je minstens een jaar ziek bent en je door de ziekte extra kleding en beddengoed moet kopen of extra vaak moet wassen. Je mag dan een vast bedrag van €310 per jaar aftrekken. Hoe hoog de kosten precies waren, hoef je niet te bewijzen. Maar: wie kan aantonen dat hij meer dan €620 extra uitgaf hieraan, mag zelfs €775 aftrekken. Bewaar dan dus wél de facturen. Of je door deze aftrekpost ook echt minder belasting betaalt, hangt ervan af. Aftrekbare zorgkosten verminderen je belastbaar inkomen alleen voor zover ze uitkomen boven een per persoon variërend (inkomensafhankelijk) bedrag.

Heb je de Belastingquiz nog niet gespeeld? Test je kennis dan alsnog én profiteer van je nieuwe kennis bij het invullen van de belastingaangifte.

Nieuwste artikelen

Meer nieuws

Meer nieuws

Nieuw & interessant

 • Home tips voor alle toeslagen
  26 okt.

  Eindejaarstips 2017

  Specifieke tips voor oktober, november en december om op een vrij eenvoudige manier belasting te besparen of toeslagen veilig te stellen.
 • Fiscale-wijzigingen-2018
  12 dec.

  Fiscale wijzigingen

  In 2018 veranderen er weer een aantal belastingwetten. Hier heb je last van of je profiteert ervan, en soms kun je er een beetje op inspelen. Check of de belangrijkste wetswijzigingen goed of slecht nieuws zijn voor jou.
 • Artikel check je factuur
  Nieuws  |  21 sep.

  Zorgtoeslag 2018

  Op Prinsjesdag stelde het kabinet voor de zorgtoeslag te verhogen voor 2018. Wat betekent dit voor jou?
 • werkzorgberekenaar2
  Eerste indruk  |  19 jun.

  WerkZorgBerekenaar

  De WerkZorgBerekenaar berekent eenvoudig de financiële gevolgen van een verandering in jouw werk-zorgverdeling. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als je een dag minder gaat werken en voor de kinderen zorgt? Deze tool berekent het voor je.