icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Van hypotheek tot verhuisdoos |

Stap voor stap naar je nieuwe huis

icoon nieuw huis

Waarom een bril niet fiscaal aftrekbaar is

Nieuws | 'Een grof schandaal, zonder bril ben ik volledig invalide' en 'Waarom zijn de kosten van beddengoed wél aftrekbaar, maar van een bril niét?' Onze Belastingquiz staat inmiddels 2 weken online en vooral de vraag over de aftrek van zorgkosten leverde veel verontwaardigde reacties op.
Asha Stuivenwold

Expert Geld & Verzekering

Gepubliceerd op:  3 maart 2014


Dat consumenten verontwaardigd zijn dat een bril niet aftrekbaar is, snappen wij maar al te goed, maar het is helaas écht zo! We hebben de kamerstukken erbij gepakt om te ontdekken hoe het eigenlijk zover heeft kunnen komen dat kosten voor een bril sinds 2009 niet meer aftrekbaar zijn.

Slechte reden

Bij het wetswijzigingsvoorstel werd als reden gegeven dat een bril dragen zo gewoon/veelvoorkomend is, dat het eigenlijk geen afwijking is ten opzichte van gezonde personen. De Raad van State adviseerde trouwens in 2008 brillen aftrekbaar te houden, omdat er geen goede reden is voor uitsluiting van die aftrek. Maar helaas, de aftrekbeperking werd tóch ingevoerd.

Contactlenzen en ogen laseren

Een bril is dus niet aftrekbaar. Contactlenzen, lenzenvloeistof en een ooglaserbehandeling zijn dat evenmin. De sterkte doet niet ter zake. Alleen wie helemáál blind is, kan wat hij zelf betaalt voor hulpmiddelen ter vervanging van het gezichtsvermogen aftrekken.

Beddengoed

Uit de quiz blijkt ook dat je soms kosten mag aftrekken voor beddengoed. Maar: je krijgt de aftrek alleen als je minstens een jaar ziek bent en je door de ziekte extra kleding en beddengoed moet kopen of extra vaak moet wassen. Je mag dan een vast bedrag van €310 per jaar aftrekken. Hoe hoog de kosten precies waren, hoef je niet te bewijzen. Maar: wie kan aantonen dat hij meer dan €620 extra uitgaf hieraan, mag zelfs €775 aftrekken. Bewaar dan dus wél de facturen. Of je door deze aftrekpost ook echt minder belasting betaalt, hangt ervan af. Aftrekbare zorgkosten verminderen je belastbaar inkomen alleen voor zover ze uitkomen boven een per persoon variërend (inkomensafhankelijk) bedrag.

Heb je de Belastingquiz nog niet gespeeld? Test je kennis dan alsnog én profiteer van je nieuwe kennis bij het invullen van de belastingaangifte.

Nieuwste artikelen

Nieuw & interessant

 • werkzorgberekenaar2
  Eerste indruk  |  19 jun.

  WerkZorgBerekenaar

  De WerkZorgBerekenaar berekent eenvoudig de financiële gevolgen van een verandering in jouw werk-zorgverdeling. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als je een dag minder gaat werken en voor de kinderen zorgt? Deze tool berekent het voor je.
 • verzorghuis rolstoel
  21 feb.

  Eigen bijdrage bij opname in verpleeghuis

  Wie in een verpleeg- of verzorgingshuis wordt opgenomen, gaat een eigen bijdrage betalen. Welk bedrag ga jij voor je kiezen krijgen? En is er iets aan te doen om de eigen bijdrage te verminderen?
 • kindgebonden budget
  Nieuws  |  15 dec.

  Kindgebonden budget in 2017 omhoog

  Bijna 800.000 gezinnen krijgen volgend jaar meer geld voor hun kinderen. Het kindgebonden budget voor het eerste en tweede kind gaat omhoog, met maximaal €100 per kind.
 • prinsjesdag glazen koets
  Nieuws  |  21 sep.

  Prinsjesdag 2016: belastingvoordelen voor iedereen

  Op Prinsjesdag 2016 zijn veel belastingmaatregelen aangekondigd die ook voor jou van toepassing zijn. We zetten ze kort voor je op een rij.