icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Meer tijd voor je belastingaangifte

Nieuws | De Belastingdienst gunt je tot 15 april 2015 de tijd voor belastingaangifte met gegarandeerd gunstige betaalcondities. Dat is twee weken langer dan de eerder aangekondigde garantie tot 1 april 2015. Ook als je geld terugkrijgt, is het gunstig om de aangifte voor 15 april 2015 in te dienen.
Asha Stuivenwold
Asha Stuivenwold

Expert Geld & Verzekering

Gepubliceerd op:  24 maart 2015


Voordelen aangifte vóór 15 april 2015

 • Als je geld terugkrijgt, staat dit bedrag uiterlijk in de eerste helft van juli op je rekening.
 • Als je belasting moet betalen, krijg je 4 maanden extra de tijd om te betalen. Je hebt dan gegarandeerd een betaaltermijn van ongeveer 5 maanden en 2 weken. Renteloos.

Pas op:

 • Laat je die betaaltermijn van 5 maanden en 2 weken verlopen? Dan moet je met terugwerkende kracht wél rente betalen over de periode van het verleende uitstel.
 • Als de Belastingdienst afwijkt van je aangifte, moet je vaak wel rente betalen. 

Aangifte op of na 15 april 2015

Doe je op of na 15 april aangifte? Het is dan mogelijk dat je de aanslag pas na 1 juli ontvangt en in dát geval heb je de bovenstaande voordelen niet.

 • Een teruggave komt dan later.
 • Als je belasting moet bijbetalen, moet je rente betalen. Zelfs als je de aanslag direct betaalt. Daarnaast is ook je betaaltermijn beperkt tot 6 weken.

Aangiftebrief onvolledig

De Belastingdienst belicht in de aangiftebrief maar één kant van de medaille. Er staat in dat je mogelijk belastingrente moet betalen als je de aangifte op of na 1 april 2015 opstuurt. Maar uit de aangiftebrief blijkt niet dat je sowieso belang hebt bij indienen voor 1 april, ook als je belasting terugkrijgt. Er staat ook niets in over de extra betaaltermijn. Wij vinden dat de informatie in de aangiftebrief beter had gekund. De genoemde datum (1 april) is inmiddels uiteraard achterhaald, maar dat was nog niet bekend bij het verzenden van de aangiftebrief.  

Laatste nippertje

Wacht liever niet tot 13 of 14 april. Bij te veel bezoek op hetzelfde moment kun je niet inloggen.

Tip: Heb je geen tijd vóór 13 of 14 april? Download het aangifteprogramma alvast vooraf. Dan weet je zeker dat je aan de slag kunt, als je wilt gaan invullen.

Bron: Aangifte voor 15 april is ook voor 1 juli bericht

Meer over belastingen:

Nieuw & interessant

 • verzorghuis rolstoel
  26 jun.

  Eigen bijdrage bij opname in verpleeghuis

  Als je in een verpleeg- of verzorgingshuis wordt opgenomen, ga je een eigen bijdrage betalen. Welk bedrag ga jij voor je kiezen krijgen? En is er iets aan te doen om de eigen bijdrage te verminderen?
 • toeslagen-aanvragen
  Nieuws  |  29 mei.

  Toeslagontvangers moeten vaak geld terugbetalen

  Ontvang je een toeslag, zoals zorgtoeslag of huurtoeslag? Dan is de kans groot dat je die deels moet terugbetalen aan de Belastingdienst.
 • Artikel kinderalimentatie in box drie
  22 feb.

  Waarde kinderalimentatie in box 3

  In de aangifte over 2016 (en ook al in 2015) kun je de contante waarde van de kinderalimentatie die je moet betalen aftrekken. Wat is deze waarde en hoe bereken je deze? En welk voordeel levert het op?
 • Fiscale-wijzigingen-2018
  13 feb.

  Fiscale wijzigingen

  In 2018 zijn er weer een aantal belastingwetten veranderd. Hier heb je last van of je profiteert ervan, en soms kun je er een beetje op inspelen. Check of de belangrijkste wetswijzigingen goed of slecht nieuws zijn voor jou.