icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Doe belastingaangifte vóór 1 april

Nieuws | De Belastingdienst gunt je tot 1 mei de tijd voor de belastingaangifte, maar je kunt hem beter vóór 1 april inzenden. Zeker als je veel geld terug verwacht of juist een groot bedrag moet betalen.
Asha Stuivenwold
Asha Stuivenwold

Expert Geld & Verzekering

Gepubliceerd op:  18 maart 2015


Let op: Dit nieuwsbericht is sinds 23 maart alweer achterhaald. De Belastingdienst heeft de datum 1 april op die dag vervangen door 15 april. Check daarom ons aanvullende nieuwsbericht.

Voordelen aangifte vóór 1 april 

 • Als je geld terugkrijgt, staat dit bedrag uiterlijk in de eerste helft van juli op je rekening.
 • Als je belasting moet betalen, krijg je 4 maanden extra de tijd om te betalen. Je hebt dan gegarandeerd een betaaltermijn van bijna 5 en een halve maand. Renteloos.

Pas op:

 • Laat je die betaaltermijn van 5 en een halve maand verlopen? Dan moet je met terugwerkende kracht wél rente betalen over de periode van het verleende uitstel.
 • Als de Belastingdienst afwijkt van je aangifte, moet je vaak wel rente betalen. 

Aangifte op of na 1 april

Doe je op of na 1 april aangifte? Het is dan mogelijk dat je de aanslag pas na 1 juli ontvangt en in dát geval heb je de bovenstaande voordelen niet.

 • Een teruggave komt dan later.
 • Als je belasting moet bijbetalen, moet je zélfs rente betalen als je de aanslag direct betaalt én je betaaltermijn is beperkt tot 6 weken.

Aangiftebrief onvolledig

De Belastingdienst belicht in de aangiftebrief maar één kant van de medaille. Er staat wel in dat je mogelijk belastingrente moet betalen als je de aangifte op of na 1 april opstuurt. Maar: uit de aangiftebrief blijkt niet dat je sowieso belang hebt bij indienen voor 1 april, ook als je belasting terugkrijgt. Er staat ook niets in over de extra betaaltermijn. Wij vinden dat de informatie in de aangiftebrief beter had gekund. 

Laatste nippertje

Wacht liever ook niet tot 30 of 31 maart. Bij te veel bezoek op hetzelfde moment kun je niet inloggen.

Tip: Heb je geen tijd vóór 30 of 31 maart? Download het aangifteprogramma alvast vooraf. Dan weet je zeker dat je aan de slag kunt, als je wilt gaan invullen.

Meer belastingnieuws:

Meer over belastingen:

Meer nieuws

Meer nieuws

Nieuw & interessant

 • Home tips voor alle toeslagen
  26 okt.

  Eindejaarstips 2017

  Specifieke tips voor oktober, november en december om op een vrij eenvoudige manier belasting te besparen of toeslagen veilig te stellen.
 • Fiscale-wijzigingen-2018
  13 feb.

  Fiscale wijzigingen

  In 2018 zijn er weer een aantal belastingwetten veranderd. Hier heb je last van of je profiteert ervan, en soms kun je er een beetje op inspelen. Check of de belangrijkste wetswijzigingen goed of slecht nieuws zijn voor jou.
 • belastinggids 2018
  Nieuws  |  18 jan.

  Alternatief voor Elsevier Belasting Almanak

  Ben je een trouwe afnemer van de consumentenuitgave van de Elsevier Belasting Almanak? Dan weet je misschien al dat dit boek per 2018 niet meer wordt uitgegeven. Gelukkig zijn er alternatieven.
 • kinderopvang-toeslag
  Nieuws  |  12 jan.

  Kinderopvangtoeslag peuterspeelzaal

  Gaat je kind naar de peuterspeelzaal? Kijk dan of je in aanmerking komt voor kinderopvangtoeslag.