icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Doe belastingaangifte vóór 1 april 2015

Nieuws | De Belastingdienst gunt je tot 1 mei de tijd voor de belastingaangifte, maar je kunt hem beter vóór 1 april 2015 inzenden. Zeker als je veel geld terug verwacht of juist een groot bedrag moet betalen.
Asha Stuivenwold
Asha Stuivenwold

Expert Geld & Verzekering

Gepubliceerd op:  18 maart 2015


Let op: Dit nieuwsbericht is sinds 23 maart alweer achterhaald. De Belastingdienst heeft de datum 1 april op die dag vervangen door 15 april 2015. Check daarom ons aanvullende nieuwsbericht.

Voordelen aangifte vóór 1 april 

 • Als je geld terugkrijgt, staat dit bedrag uiterlijk in de eerste helft van juli op je rekening.
 • Als je belasting moet betalen, krijg je 4 maanden extra de tijd om te betalen. Je hebt dan gegarandeerd een betaaltermijn van bijna 5 en een halve maand. Renteloos.

Pas op:

 • Laat je die betaaltermijn van 5 en een halve maand verlopen? Dan moet je met terugwerkende kracht wél rente betalen over de periode van het verleende uitstel.
 • Als de Belastingdienst afwijkt van je aangifte, moet je vaak wel rente betalen. 

Aangifte op of na 1 april

Doe je op of na 1 april aangifte? Het is dan mogelijk dat je de aanslag pas na 1 juli ontvangt en in dát geval heb je de bovenstaande voordelen niet.

 • Een teruggave komt dan later.
 • Als je belasting moet bijbetalen, moet je zélfs rente betalen als je de aanslag direct betaalt én je betaaltermijn is beperkt tot 6 weken.

Aangiftebrief onvolledig

De Belastingdienst belicht in de aangiftebrief maar één kant van de medaille. Er staat wel in dat je mogelijk belastingrente moet betalen als je de aangifte op of na 1 april opstuurt. Maar: uit de aangiftebrief blijkt niet dat je sowieso belang hebt bij indienen voor 1 april, ook als je belasting terugkrijgt. Er staat ook niets in over de extra betaaltermijn. Wij vinden dat de informatie in de aangiftebrief beter had gekund. 

Laatste nippertje

Wacht liever ook niet tot 30 of 31 maart. Bij te veel bezoek op hetzelfde moment kun je niet inloggen.

Tip: Heb je geen tijd vóór 30 of 31 maart? Download het aangifteprogramma alvast vooraf. Dan weet je zeker dat je aan de slag kunt, als je wilt gaan invullen.

Meer belastingnieuws:

Meer over belastingen:

Nieuw & interessant

 • verzorghuis rolstoel
  26 jun.

  Eigen bijdrage bij opname in verpleeghuis

  Als je in een verpleeg- of verzorgingshuis wordt opgenomen, ga je een eigen bijdrage betalen. Welk bedrag ga jij voor je kiezen krijgen? En is er iets aan te doen om de eigen bijdrage te verminderen?
 • toeslagen-aanvragen
  Nieuws  |  29 mei.

  Toeslagontvangers moeten vaak geld terugbetalen

  Ontvang je een toeslag, zoals zorgtoeslag of huurtoeslag? Dan is de kans groot dat je die deels moet terugbetalen aan de Belastingdienst.
 • Artikel kinderalimentatie in box drie
  22 feb.

  Waarde kinderalimentatie in box 3

  In de aangifte over 2016 (en ook al in 2015) kun je de contante waarde van de kinderalimentatie die je moet betalen aftrekken. Wat is deze waarde en hoe bereken je deze? En welk voordeel levert het op?
 • Fiscale-wijzigingen-2018
  13 feb.

  Fiscale wijzigingen

  In 2018 zijn er weer een aantal belastingwetten veranderd. Hier heb je last van of je profiteert ervan, en soms kun je er een beetje op inspelen. Check of de belangrijkste wetswijzigingen goed of slecht nieuws zijn voor jou.