icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Belastingaangifte zelf doen steeds populairder

Nieuws | Het aantal mensen dat de belastingaangifte dit jaar zelf doet is met een kwart gestegen ten opzichte van vorig jaar. En - ook best verrassend - bij het invullen van de aangifte hebben zij meer positieve dan negatieve gedachten. Dat zijn enkele opvallende uitkomsten uit de belastingenquête die de Consumentenbond begin deze maand hield.
Asha Stuivenwold
Asha Stuivenwold

Expert Geld & Verzekering

Gepubliceerd op:  21 maart 2013


De Consumentenbond ondervroeg 1012 belastingbetalers die representatief zijn voor de Nederlandse bevolking (18+). Uit de enquête bleek:

Meer doe-het-zelvers

BelastingveloppeMeer mensen doen de belastingaangifte nu zelf (60% tegen 48% vorig jaar). Ook vragen ze vaker familie en vrienden om hulp. 19% besteedt de aangifte uit aan een betaalde expert, vooral omdat men geen belastingvoordeel wil laten liggen (65%). Andere vaak genoemde redenen: 'ik kan het zelf niet', 'ik ben (of mijn partner is) ondernemer' en 'dan weet ik zeker dat ik geen boete krijg'.

Fouten in de vooraf ingevulde aangifte

5% van de respondenten die al met de vooraf ingevulde aangifte aan de slag waren gegaan heeft één of meer fouten ontdekt in de al ingevulde gegevens. Er werden fouten gevonden in de banksaldi, de hypotheek(rente) en loonheffing. Eén iemand werd zelfs geconfronteerd met spaargeld, een tweede huis en een aandelenkapitaal dat hij ('helaas') allemaal niet bezat.

Vooraf ingevulde aangifte: vooral gemakkelijk

63% vindt het (erg) prettig dat de gegevens al ingevuld zijn. De reden? Gemak, tijdsbesparing en voorkoming van eigen fouten. Maar er zijn ook mensen die aangeven: 'dan hoef je niet al je papieren erbij te pakken', of 'zo weet je zeker dat je niets vergeet in te vullen'. Maar dat is niet verstandig!

6% vindt het juist (heel) onprettig als de Belastingdienst de aangifte vooraf invult. Meestal vanwege de privacy, maar ook wel omdat de angst of ervaring bestaat dat de Belastingdienst het fout doet. Of soms vertrouwt men simpelweg meer op zichzelf dan op de Belastingdienst.

Aangifte invullen geen vervelende klus

De meeste mensen hebben een positieve gedachten bij het invullen van de aangifte. 44% denkt dat er geld valt te verdienen met de belastingaangifte. 22% denkt dat hij het eigenlijk best handig doet en een even grote groep vindt het een mooi vast moment om de financiële balans van het vorige jaar op te maken.

Daar staat tegenover dat 19% het verzamelen van informatie (jaaropgaven, banksaldi, WOZ-waarde) tijdrovend vindt. 17% bang is te veel belasting te betalen.

Nieuw & interessant

 • verzorghuis rolstoel
  26 jun.

  Eigen bijdrage bij opname in verpleeghuis

  Als je in een verpleeg- of verzorgingshuis wordt opgenomen, ga je een eigen bijdrage betalen. Welk bedrag ga jij voor je kiezen krijgen? En is er iets aan te doen om de eigen bijdrage te verminderen?
 • toeslagen-aanvragen
  Nieuws  |  29 mei.

  Toeslagontvangers moeten vaak geld terugbetalen

  Ontvang je een toeslag, zoals zorgtoeslag of huurtoeslag? Dan is de kans groot dat je die deels moet terugbetalen aan de Belastingdienst.
 • Artikel kinderalimentatie in box drie
  22 feb.

  Waarde kinderalimentatie in box 3

  In de aangifte over 2016 (en ook al in 2015) kun je de contante waarde van de kinderalimentatie die je moet betalen aftrekken. Wat is deze waarde en hoe bereken je deze? En welk voordeel levert het op?
 • Fiscale-wijzigingen-2018
  13 feb.

  Fiscale wijzigingen

  In 2018 zijn er weer een aantal belastingwetten veranderd. Hier heb je last van of je profiteert ervan, en soms kun je er een beetje op inspelen. Check of de belangrijkste wetswijzigingen goed of slecht nieuws zijn voor jou.