icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Checklist belastingaangifte voor (bijna) gepensioneerden

Ga je (bijna) met pensioen? Dan verandert er vaak veel voor je. Met deze checklist ben je voorbereid op de fiscale veranderingen die komen kijken bij het bereiken van de AOW-leeftijd.

Asha Stuivenwold

Asha Stuivenwold , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:30 januari 2019

Artikel belastingaangifte bij gepensioneerden

Check je AOW-leeftijd

De AOW-leeftijd gaat omhoog in stapjes. De eerste stap was in 2013.
Kijk wanneer jouw AOW ingaat.

Plan voor overbrugging inkomenstekort

Als je stopt met werken vóór de AOW-datum zit je een periode met minder of helemaal geen inkomen. Dat komt omdat je AOW en misschien ook je pensioen later ingaat. Check vooraf of je die periode financieel goed kan overbruggen. Bijvoorbeeld door het werkgeverspensioen eerder in te laten gaan, levenslooptegoed of spaargeld te gebruiken of een lijfrente in te zetten als die voldoet aan de eisen voor een overbruggingslijfrente. Een financieel adviseur kan je helpen alles goed op een rij te zetten.

Voorlopige aanslag aanvragen

Meestal zul je vanaf de AOW-leeftijd na afloop van het jaar belasting moeten bijbetalen. Dat komt omdat je na je pensionering meer dan 1 inkomensbron hebt. Omdat die fiscaal niet goed zijn afgestemd op elkaar, zal er waarschijnlijk te weinig belasting worden ingehouden. Wil je voorkomen dat je aan het eind van het jaar bij moet betalen, vraag dan tijdens het jaar een voorlopige aanslag aan. Die mag je gespreid betalen in de nog resterende maanden van het jaar en meestal krijg je een korting als je in 1 keer betaalt.

Haal ouderenkorting binnen

Had je eind van het belastingjaar 2018 de AOW-leeftijd bereikt en is je inkomen uit box 1,2 en 3 niet hoger dan €36.346? Dan heb je in je aangifte over 2018 recht op een ouderenkorting van €1418. Deze heffingskorting vermindert de belasting die je moet betalen. Is je inkomen hoger, dan is de ouderenkorting maar €72. 

Als je niet genoeg belasting betaalt om deze heffingskorting mee te verrekenen, dan krijg je hem niet uitbetaald van de Belastingdienst. Als je een fiscale partner hebt, is het meestal slim om in het scherm 'verdelen' aan het einde van de online aangifte zoveel mogelijk inkomen aan jezelf toe te rekenen. Je kunt bijvoorbeeld zoveel mogelijk vermogen in box 3 bij jezelf aangeven, 2,017% tot 5,38% daarvan wordt bij je inkomen geteld. Je betaalt dan misschien wel genoeg belasting om de ouderenkorting mee te verrekenen. Probeer het uit.

Heb je recht op een alleenstaanden AOW-uitkering, dan heb je bovenop de normale ouderenkorting ook recht op alleenstaande ouderenkorting die is in 2018 €423. Dit is ondanks de hoogte van je inkomen en ook ondanks het feit of je deze alleenstaanden AOW-uitkering wel of niet hebt aangevraagd (bijvoorbeeld als je partner in een verpleeghuis woont en jij nog in de echtelijke woning).

Hulp bij belastingaangifte

Is je pensioen in 2018 gestart? Houd rekening met de fiscale veranderingen. Vul je belastingaangifte samen in met een van onze adviseurs. Zo heb je de zekerheid van een juiste en volledige aangifte.

Meer informatie

belastingaangiftehulp

Belastingteruggave met middeling

Je kunt belasting terugkrijgen bij wisselende inkomsten. Je dient dan een verzoek om middeling in bij de Belastingdienst. Vaak krijg je als je stopt met werken met een verzoek om middeling duizend(en) euro's terug. Je krijgt een belastingteruggave als je in een periode van 3 jaar door sterk wisselende inkomsten veel meer belasting hebt betaald, dan wanneer je 3 jaar lang precies het gemiddelde had verdiend. Betaalde je daardoor meer dan €545 te veel belasting? Dan krijg je het verschil min €545 terug. Als je het verzoek ongeveer 3 jaar na je laatste werkdag indient, kun je goed vergelijken welke 3 jaar je het best kunt middelen.

Bereken nu hoeveel een verzoek om middeling je oplevert .

Los (een deel van) de hypotheek af

Als je een hypotheek hebt, kan het heel voordelig zijn om die vrijwillig (geheel of gedeeltelijk) af te lossen. Dat geldt zeker voor kleine hypotheken.

Bekijk ook de checklist aangifte voor huizenbezitters.

Controleer de aangifte

Schrik bij het controleren van de aangifte niet van alle nieuwe bedragen die gelden als je gepensioneerd bent. Net gepensioneerden komen in de aangifte allerlei bedragen tegen die afwijken van de eerdere jaren. Dat komt omdat het belastingtarief en de heffingskortingen veranderen vanaf het moment dat je de AOW-leeftijd hebt. Het tarief in de eerste 2 schijven bevat een AOW-deel dat na het bereiken van de AOW-leeftijd vervalt. Daardoor daalt het tarief in de eerste 2 schijven. Ook de heffingskortingen kennen een AOW-deel. Vanaf de AOW-leeftijd vervalt dit deel en gaan de heffingskortingen aanzienlijk omlaag.

De tarieven in het jaar van het bereiken van de AOW-leeftijd zijn een gewogen gemiddelde van het tarief van vóór en na het ingaan van de AOW-leeftijd.

Boek: Belastingtips voor 50+

 • Praktische tips om meer te halen uit je vermogen, pensioen en een nalatenschap.
 • Uitleg over fiscale regelingen.
 • Veel handige rekenvoorbeelden.
belastingtips-50-plus-tafel

Meer over belasting:

Nieuw & interessant

 • contactloos-betalen-belasting
  5 nov.

  Eindejaarstips 2018

  Specifieke tips voor november en december 2018 om op een vrij eenvoudige manier belasting te besparen of toeslagen veilig te stellen.
 • belastingaangifte-berichtenboxapp-eersteindruk
  Eerste indruk  |  18 okt.

  MijnOverheid Berichtenbox app

  Met de nieuwe Berichtenbox app bekijk je berichten van de overheid direct op je smartphone zonder elke keer in te loggen met DigiD.
 • kinderopvang-toeslagen
  Nieuws  |  24 sep.

  Kinderopvangtoeslag stijgt in 2019 fors

  De kinderopvangtoeslag stijgt volgend jaar voor alle ouders. De vooruitgang is het grootst voor ouders met kinderen op de crèche.
 • kindgebonden-budget-toeslag
  Nieuws  |  24 sep.

  Kindgebonden budget neemt waarschijnlijk toe

  Het kindgebonden budget gaat flink omhoog in 2019. Er gaat 500 miljoen per jaar extra naartoe.