! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Consumenten lopen veel geld mis door gebrekkige informatie over toeslagen

Nieuws
|
De Consumentenbond waarschuwt consumenten dat zij mogelijk honderden tot soms duizenden euro’s per jaar mislopen aan huurtoeslag en kindgebonden budget. In 2020 kregen veel meer mensen hier recht op, maar de informatie hierover vanuit de Belastingdienst schiet tekort, zo stelt de Consumentenbond.
Joyce Donat

Joyce Donat , Woordvoerder Gepubliceerd op: 9 februari 2021

Per 1 januari 2020 steeg het maximale inkomen om aanspraak te maken op kindgebonden budget met zo’n €17.000 voor samenwonende ouders. Daardoor kregen ruim 300.000 extra ouderparen recht op gemiddeld €610 in 2020. Toch hebben veel van die ouders die toeslag niet gekregen.

Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond: ‘Als deze ouders (ook) kinderopvangtoeslag ontvangen, krijgen ze automatisch kindgebonden budget. Voor de andere ouders geldt dat ze zelf achter die toeslag aan moeten. Maar als jij niet weet dat er iets aan te vragen ís, dan mis je dus de boot.’

Te weinig informatie

Op de site van de Belastingdienst staat op de pagina’s over deze 2 toeslagen niets over de verruiming van de voorwaarden. De Belastingdienst zegt wel 124.400 brieven te hebben gestuurd naar mensen die in 2020 mogelijk voor het eerst in aanmerking kwamen voor de toeslag.

Dat is positief, vindt de Consumentenbond, maar de brief maakt niet duidelijk om welke (grote) bedragen het gaat en benadrukt onvoldoende dat mensen die mislopen als ze niet in actie komen. Molenaar: ‘We krijgen bovendien signalen waaruit blijkt dat de brieven niet altijd bij de juiste mensen zijn aangekomen.’

Huurtoeslag

Met de huurtoeslag is iets soortgelijks aan de hand. Sinds 1 januari 2020 houdt het recht op deze toeslag niet in één keer op bij een bepaald inkomen, maar wordt het langzaam afgebouwd. Daardoor hebben nu veel meer mensen recht op huurtoeslag.

Maar ook zij zijn daar vaak niet van op de hoogte en kunnen daardoor tot ruim €2000 toeslag per jaar mislopen. 

Terugwerkende kracht

Consumenten kunnen de toeslagen met terugwerkende kracht alsnog aanvragen. Lees hoe je berekent of je recht op toeslagen hebt.

Lees ook uitgebreidere informatie over Kindgebonden budget en Huurtoeslag (alleen toegankelijk met het lidmaatschap Geld & Recht of Volledig & Vertrouwd).

Nieuw & interessant

 • Kosten kinderopvang
  Nieuws | 20 apr.

  Compensatie eigen bijdrage kinderopvang rond

  De compensatieregeling voor de eigen bijdrage van niet-genoten kinderopvang tijdens de coronacrisis is rond. Ouders kunnen de vergoeding in juni of juli op hun rekening verwachten.
 • Kinderopvangtoeslag-1
  Nieuws | 8 apr.

  Recht op compensatie voor kinderopvang

  Je hebt recht op compensatie als je tijdelijk geen gebruik kunt maken van kinderopvang door de maatregelen vanwege corona. We vertellen je er meer over.
 • belastingaangifte-berichtenboxapp-eersteindruk
  Eerste indruk | 18 okt.

  MijnOverheid Berichtenbox app

  Met de nieuwe Berichtenbox app bekijk je berichten van de overheid direct op je smartphone zonder elke keer in te loggen met DigiD.
 • kinderopvang-toeslagen
  Nieuws | 24 sep.

  Kinderopvangtoeslag stijgt in 2019 fors

  De kinderopvangtoeslag stijgt volgend jaar voor alle ouders. De vooruitgang is het grootst voor ouders met kinderen op de crèche.