icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Corrigeer je belastingaangifte na compensatiefout van Aegon

Nieuws | De Consumentenbond onthulde dat Aegon een fout heeft gemaakt met het uitkeren van de compensatie voor hun lijfrentepolissen. Duizenden mensen betalen hierdoor onterecht 20% revisierente. De Belastingdienst laat nu weten hoe je de onjuist vooringevulde compensatiebetalingen van Aegon kunt herstellen in je belastingaangifte.
Asha Stuivenwold
Asha Stuivenwold

Expert Geld & Verzekering

Gepubliceerd op:  20 maart 2014


Gedupeerden moeten zélf actie ondernemen om niet onterecht belasting (revisierente) te betalen. De Belastingdienst weet niet welke consumenten gedupeerd zijn en verwijst door naar het callcenter van Aegon om dit na te vragen. De verzekeraar zal de getroffen polishouders ook zelf schriftelijk informeren.

Wat moet je doen om niet teveel belasting te betalen?

Je moet nog aangifte doen:

 • Als je gebruik maakt van de vooraf ingevulde aangifte, zie je onder Box 1 werk en woning in de rubriek 'afkoop lijfrente waarover revisierente verschuldigd is' het bedrag staan van de compensatiebetaling door Aegon.
 • Het aangifteprogramma vraagt je bij 'bijzondere situaties' - na 'akkoord' - het scherm 'revisierente' in te vullen. Vul in dat scherm voor deze uitkering het cijfer '0' in.
 • Zo wordt de aanslag correct berekend.

Je hebt al aangifte gedaan?

 • Als je al belastingaangifte over 2013 hebt gedaan met de vooraf ingevulde aangifte, kun je in de rubriek 'afkoop lijfrente waarover revisierente verschuldigd is' nazien of er een bedrag is ingevuld als compensatiebetaling door Aegon.
 • Als dat het geval is, kun je bij 'bijzondere situaties' - na 'akkoord' - in het scherm 'revisierente' zien of een ander cijfer dan '0' is ingevuld. Alleen als in die rubriek een ander cijfer dan '0' is ingevuld, moet je dat veranderen in het cijfer '0'.
 • Vervolgens moet je de aangifte opnieuw versturen. Zo wordt voor dit onderdeel de aanslag alsnog correct berekend.

Let op!

Heb je in 2013 een 'normale' afkoopsom van een lijfrentepolis ontvangen (dus geen compensatie) dan is over deze afkoopsom wél revisierente verschuldigd.

Lees ook: Duizenden consumenten betalen onterecht belasting over compensatie woekerpolis

Meer nieuws

Meer nieuws

Nieuw & interessant

 • Home tips voor alle toeslagen
  26 okt.

  Eindejaarstips 2017

  Specifieke tips voor oktober, november en december om op een vrij eenvoudige manier belasting te besparen of toeslagen veilig te stellen.
 • Fiscale-wijzigingen-2018
  13 feb.

  Fiscale wijzigingen

  In 2018 zijn er weer een aantal belastingwetten veranderd. Hier heb je last van of je profiteert ervan, en soms kun je er een beetje op inspelen. Check of de belangrijkste wetswijzigingen goed of slecht nieuws zijn voor jou.
 • belastinggids 2018
  Nieuws  |  18 jan.

  Alternatief voor Elsevier Belasting Almanak

  Ben je een trouwe afnemer van de consumentenuitgave van de Elsevier Belasting Almanak? Dan weet je misschien al dat dit boek per 2018 niet meer wordt uitgegeven. Gelukkig zijn er alternatieven.
 • kinderopvang-toeslag
  Nieuws  |  12 jan.

  Kinderopvangtoeslag peuterspeelzaal

  Gaat je kind naar de peuterspeelzaal? Kijk dan of je in aanmerking komt voor kinderopvangtoeslag.