icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Nederlanders houden hun geld het liefst binnen de familie

Nieuws|De meeste ouders zijn dol op hun schoonzonen en -dochters, blijkt uit een enquête van de Geldgids. Maar als het op de erfenis aankomt, zijn ze minder toeschietelijk.

Asha Stuivenwold

Asha Stuivenwold , Expert Geld & Verzekering Gepubliceerd op:27 augustus 2015


'Als de partner van mijn zoon geen lid meer is van de familie, heeft ze ook geen recht op ons spaargeld.' Deze reactie is tekenend voor hoe de meeste mensen denken over schenken en nalaten aan 'de koude kant'. De Geldgids hield in juni 2015 een enquête onder zo'n 1000 ouders.

Uitsluitingsclausule
Ongeveer 3% van de respondenten geeft aan dat het slecht botert met het schoonkind. Ondanks dat het tussen de meeste ouders en hun schoonzonen en -dochters wel snor zit, vindt ruim driekwart het niet acceptabel als de partner van hun zoon of dochter meedeelt in de erfenis, mocht het aankomen op een scheiding nadat de ouders overleden zijn. Slechts iets meer dan eenderde van de geënquêteerden heeft dit ook officieel vastgelegd, door een testament op te stellen met daarin een uitsluitingsclausule. Ongeveer eenzelfde deel heeft helemaal geen testament. Een uitsluitingsclausule voorkomt dat een schenking of nalatenschap aan het (klein)kind (deels) eigendom wordt van diens ex, mocht het kind scheiden.

Beslissingsbevoegd
Er zijn ook mensen die bewust geen uitsluitingsclausule opnemen in hun testament. Een Consumentenbondlid verwoordt het als volgt: 'Mijn kinderen mogen vanaf hun zevende al zelf beslissen wat ze met hun zakgeld doen, waarom zal ik de erfenis dan ineens aan allerlei regels verbinden?' Anderen geven aan dat ze 'niet over hun graf heen willen regeren'.

Het hele artikel over schenkingen en erfenissen binnen de familie houden is te lezen in het septembernummer van de Geldgids.

Lees meer over:

Nieuw & interessant

 • belastingaangifte-berichtenboxapp-eersteindruk
  Eerste indruk  |  18 okt.

  MijnOverheid Berichtenbox app

  Met de nieuwe Berichtenbox app bekijk je berichten van de overheid direct op je smartphone zonder elke keer in te loggen met DigiD.
 • kinderopvang-toeslagen
  Nieuws  |  24 sep.

  Kinderopvangtoeslag stijgt in 2019 fors

  De kinderopvangtoeslag stijgt volgend jaar voor alle ouders. De vooruitgang is het grootst voor ouders met kinderen op de crèche.
 • kindgebonden-budget-toeslag
  Nieuws  |  24 sep.

  Kindgebonden budget neemt waarschijnlijk toe

  Het kindgebonden budget gaat flink omhoog in 2019. Er gaat 500 miljoen per jaar extra naartoe.
 • Fiscale-wijzigingen-2018
  11 sep.

  Fiscale wijzigingen

  In 2018 zijn er weer een aantal belastingwetten veranderd. Check of de belangrijkste wetswijzigingen goed of slecht nieuws zijn voor jou.