icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Van hypotheek tot verhuisdoos |

Stap voor stap naar je nieuwe huis.

icoon nieuw huis

Nederlanders houden hun geld het liefst binnen de familie

Nieuws | De meeste ouders zijn dol op hun schoonzonen en -dochters, blijkt uit een enquête van de Geldgids. Maar als het op de erfenis aankomt, zijn ze minder toeschietelijk.
Asha Stuivenwold
Asha Stuivenwold

Expert Geld & Verzekering

Gepubliceerd op:  27 augustus 2015


'Als de partner van mijn zoon geen lid meer is van de familie, heeft ze ook geen recht op ons spaargeld.' Deze reactie is tekenend voor hoe de meeste mensen denken over schenken en nalaten aan 'de koude kant'. De Geldgids hield in juni 2015 een enquête onder zo'n 1000 ouders.

Uitsluitingsclausule
Ongeveer 3% van de respondenten geeft aan dat het slecht botert met het schoonkind. Ondanks dat het tussen de meeste ouders en hun schoonzonen en -dochters wel snor zit, vindt ruim driekwart het niet acceptabel als de partner van hun zoon of dochter meedeelt in de erfenis, mocht het aankomen op een scheiding nadat de ouders overleden zijn. Slechts iets meer dan eenderde van de geënquêteerden heeft dit ook officieel vastgelegd, door een testament op te stellen met daarin een uitsluitingsclausule. Ongeveer eenzelfde deel heeft helemaal geen testament. Een uitsluitingsclausule voorkomt dat een schenking of nalatenschap aan het (klein)kind (deels) eigendom wordt van diens ex, mocht het kind scheiden.

Beslissingsbevoegd
Er zijn ook mensen die bewust geen uitsluitingsclausule opnemen in hun testament. Een Consumentenbondlid verwoordt het als volgt: 'Mijn kinderen mogen vanaf hun zevende al zelf beslissen wat ze met hun zakgeld doen, waarom zal ik de erfenis dan ineens aan allerlei regels verbinden?' Anderen geven aan dat ze 'niet over hun graf heen willen regeren'.

Het hele artikel over schenkingen en erfenissen binnen de familie houden is te lezen in het septembernummer van de Geldgids.

Lees meer over:

Nieuwste artikelen

Meer nieuws

Meer nieuws

Nieuw & interessant

 • Home tips voor alle toeslagen
  26 okt.

  Eindejaarstips 2017

  Specifieke tips voor oktober, november en december om op een vrij eenvoudige manier belasting te besparen of toeslagen veilig te stellen.
 • Artikel check je factuur
  Nieuws  |  21 sep.

  Zorgtoeslag 2018

  Op Prinsjesdag stelde het kabinet voor de zorgtoeslag te verhogen voor 2018. Wat betekent dit voor jou?
 • werkzorgberekenaar2
  Eerste indruk  |  19 jun.

  WerkZorgBerekenaar

  De WerkZorgBerekenaar berekent eenvoudig de financiële gevolgen van een verandering in jouw werk-zorgverdeling. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als je een dag minder gaat werken en voor de kinderen zorgt? Deze tool berekent het voor je.
 • verzorghuis rolstoel
  21 feb.

  Eigen bijdrage bij opname in verpleeghuis

  Wie in een verpleeg- of verzorgingshuis wordt opgenomen, gaat een eigen bijdrage betalen. Welk bedrag ga jij voor je kiezen krijgen? En is er iets aan te doen om de eigen bijdrage te verminderen?