icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Executeur hoofdelijk aansprakelijk

Nieuws | Executeurs van testamenten worden vanaf 1 januari hoofdelijk aansprakelijk voor de verschuldigde erfbelasting. Staatssecretaris van Financiƫn Frans Weekers wil zo een einde maken aan de ontduiking van erfbelasting over zwart vermogen.
Asha Stuivenwold
Asha Stuivenwold

Expert Geld & Verzekering

Gepubliceerd op:  14 december 2011


De praktische gevolgen van dit besluit zijn volgens notaris Aniel Autar groot. Hij is voorzitter van de branchevereniging van Estate Planners in het Notariaat (EPN). 'Veel oudere kinderloze stellen en alleenstaanden hebben een bekende gevraagd executeur van hun nalatenschap te zijn. Wie wil met zijn hele vermogen aansprakelijk zijn, als de aangifte erfbelasting later niet blijkt te kloppen?'

Weekers bepaalde wel dat de executeur vrijuit gaat als hij kan aantonen dat een te lage aanslag erfbelasting niet aan hem te wijten is. Volgens Autar is hier sprake van een 'omgekeerde bewijslast'.

Bron: EPN

Nieuw & interessant

 • verzorghuis rolstoel
  26 jun.

  Eigen bijdrage bij opname in verpleeghuis

  Als je in een verpleeg- of verzorgingshuis wordt opgenomen, ga je een eigen bijdrage betalen. Welk bedrag ga jij voor je kiezen krijgen? En is er iets aan te doen om de eigen bijdrage te verminderen?
 • toeslagen-aanvragen
  Nieuws  |  29 mei.

  Toeslagontvangers moeten vaak geld terugbetalen

  Ontvang je een toeslag, zoals zorgtoeslag of huurtoeslag? Dan is de kans groot dat je die deels moet terugbetalen aan de Belastingdienst.
 • Artikel kinderalimentatie in box drie
  22 feb.

  Waarde kinderalimentatie in box 3

  In de aangifte over 2016 (en ook al in 2015) kun je de contante waarde van de kinderalimentatie die je moet betalen aftrekken. Wat is deze waarde en hoe bereken je deze? En welk voordeel levert het op?
 • Fiscale-wijzigingen-2018
  13 feb.

  Fiscale wijzigingen

  In 2018 zijn er weer een aantal belastingwetten veranderd. Hier heb je last van of je profiteert ervan, en soms kun je er een beetje op inspelen. Check of de belangrijkste wetswijzigingen goed of slecht nieuws zijn voor jou.