icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Executeur hoofdelijk aansprakelijk

Nieuws | Executeurs van testamenten worden vanaf 1 januari hoofdelijk aansprakelijk voor de verschuldigde erfbelasting. Staatssecretaris van Financiën Frans Weekers wil zo een einde maken aan de ontduiking van erfbelasting over zwart vermogen.
Asha Stuivenwold
Asha Stuivenwold

Expert Geld & Verzekering

Gepubliceerd op:  14 december 2011


De praktische gevolgen van dit besluit zijn volgens notaris Aniel Autar groot. Hij is voorzitter van de branchevereniging van Estate Planners in het Notariaat (EPN). 'Veel oudere kinderloze stellen en alleenstaanden hebben een bekende gevraagd executeur van hun nalatenschap te zijn. Wie wil met zijn hele vermogen aansprakelijk zijn, als de aangifte erfbelasting later niet blijkt te kloppen?'

Weekers bepaalde wel dat de executeur vrijuit gaat als hij kan aantonen dat een te lage aanslag erfbelasting niet aan hem te wijten is. Volgens Autar is hier sprake van een 'omgekeerde bewijslast'.

Bron: EPN

Meer nieuws

Meer nieuws

Nieuw & interessant

 • Home tips voor alle toeslagen
  26 okt.

  Eindejaarstips 2017

  Specifieke tips voor oktober, november en december om op een vrij eenvoudige manier belasting te besparen of toeslagen veilig te stellen.
 • Fiscale-wijzigingen-2018
  13 feb.

  Fiscale wijzigingen

  In 2018 zijn er weer een aantal belastingwetten veranderd. Hier heb je last van of je profiteert ervan, en soms kun je er een beetje op inspelen. Check of de belangrijkste wetswijzigingen goed of slecht nieuws zijn voor jou.
 • belastinggids 2018
  Nieuws  |  18 jan.

  Alternatief voor Elsevier Belasting Almanak

  Ben je een trouwe afnemer van de consumentenuitgave van de Elsevier Belasting Almanak? Dan weet je misschien al dat dit boek per 2018 niet meer wordt uitgegeven. Gelukkig zijn er alternatieven.
 • kinderopvang-toeslag
  Nieuws  |  12 jan.

  Kinderopvangtoeslag peuterspeelzaal

  Gaat je kind naar de peuterspeelzaal? Kijk dan of je in aanmerking komt voor kinderopvangtoeslag.