icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Fiscus helpt woningbezitters

Nieuws | De overheid heeft een aantal fiscale maatregelen genomen om woningbezitters te helpen.
Asha Stuivenwold
Asha Stuivenwold

Expert Geld & Verzekering

Gepubliceerd op:  20 september 2010


Het ministerie van Financiën heeft een heel pakket maatregelen aangekondigd.

Verbouwen goedkoper

Zo wordt verbouwen goedkoper. Het btw-tarief op arbeidsloon bij verbouwingen gaat tijdelijk omlaag van 19% naar 6%. Deze maatregel gaat per 1 oktober in en stopt per 1 juli 2011. Het gaat de verbouwing van of herstelwerk aan een huis dat minimaal 2 jaar oud is.  

Twee huizen in bezit 

De hypotheekrenteaftrek wordt verlengd voor mensen die in 2008 of 2009 verhuisd zijn maar van wie het oude huis nog te koop staat. Het huis moet overigens wel leeg zijn (niet verhuurd). De hypotheekrenteaftrek voor het oude huis mocht nog 2 jaar worden afgetrokken, maar die periode wordt verlengd met 1 jaar. 

Verhoging hypotheekgarantie verlengd 

De maximale hypotheek waar Nationale Hypotheekgarantie over kan worden aangevraagd, is in juli 2009 verhoogd van €265.000 naar €350.000. Deze verhoging geldt ook voor 2011.

Overdrachtsbelasting

Als in 2011 een woning wordt gekocht en datzelfde huis binnen een jaar wordt doorverkocht, dan is bij de tweede verkoop alleen overdrachtsbelasting verschuldigd over de eventuele winst. Op dit moment geldt die vrijstelling alleen als een woning binnen een half jaar wordt doorverkocht.

Nieuw & interessant

 • verzorghuis rolstoel
  26 jun.

  Eigen bijdrage bij opname in verpleeghuis

  Als je in een verpleeg- of verzorgingshuis wordt opgenomen, ga je een eigen bijdrage betalen. Welk bedrag ga jij voor je kiezen krijgen? En is er iets aan te doen om de eigen bijdrage te verminderen?
 • toeslagen-aanvragen
  Nieuws  |  29 mei.

  Toeslagontvangers moeten vaak geld terugbetalen

  Ontvang je een toeslag, zoals zorgtoeslag of huurtoeslag? Dan is de kans groot dat je die deels moet terugbetalen aan de Belastingdienst.
 • Artikel kinderalimentatie in box drie
  22 feb.

  Waarde kinderalimentatie in box 3

  In de aangifte over 2016 (en ook al in 2015) kun je de contante waarde van de kinderalimentatie die je moet betalen aftrekken. Wat is deze waarde en hoe bereken je deze? En welk voordeel levert het op?
 • Fiscale-wijzigingen-2018
  13 feb.

  Fiscale wijzigingen

  In 2018 zijn er weer een aantal belastingwetten veranderd. Hier heb je last van of je profiteert ervan, en soms kun je er een beetje op inspelen. Check of de belangrijkste wetswijzigingen goed of slecht nieuws zijn voor jou.