icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Fiscus helpt woningbezitters

Nieuws|De overheid heeft een aantal fiscale maatregelen genomen om woningbezitters te helpen.

Asha Stuivenwold , Expert Geld & Verzekering Gepubliceerd op:20 september 2010


Het ministerie van Financiën heeft een heel pakket maatregelen aangekondigd.

Verbouwen goedkoper

Zo wordt verbouwen goedkoper. Het btw-tarief op arbeidsloon bij verbouwingen gaat tijdelijk omlaag van 19% naar 6%. Deze maatregel gaat per 1 oktober in en stopt per 1 juli 2011. Het gaat de verbouwing van of herstelwerk aan een huis dat minimaal 2 jaar oud is.  

Twee huizen in bezit 

De hypotheekrenteaftrek wordt verlengd voor mensen die in 2008 of 2009 verhuisd zijn maar van wie het oude huis nog te koop staat. Het huis moet overigens wel leeg zijn (niet verhuurd). De hypotheekrenteaftrek voor het oude huis mocht nog 2 jaar worden afgetrokken, maar die periode wordt verlengd met 1 jaar. 

Verhoging hypotheekgarantie verlengd 

De maximale hypotheek waar Nationale Hypotheekgarantie over kan worden aangevraagd, is in juli 2009 verhoogd van €265.000 naar €350.000. Deze verhoging geldt ook voor 2011.

Overdrachtsbelasting

Als in 2011 een woning wordt gekocht en datzelfde huis binnen een jaar wordt doorverkocht, dan is bij de tweede verkoop alleen overdrachtsbelasting verschuldigd over de eventuele winst. Op dit moment geldt die vrijstelling alleen als een woning binnen een half jaar wordt doorverkocht.

Nieuw & interessant

 • Kosten kinderopvang
  Nieuws  |  20 apr.

  Compensatie eigen bijdrage kinderopvang rond

  De compensatieregeling voor de eigen bijdrage van niet-genoten kinderopvang tijdens de coronacrisis is rond. Ouders kunnen de vergoeding in juni of juli op hun rekening verwachten.
 • Kinderopvangtoeslag-1
  Nieuws  |  8 apr.

  Recht op compensatie voor kinderopvang

  Je hebt recht op compensatie als je tijdelijk geen gebruik kunt maken van kinderopvang door de maatregelen vanwege corona. We vertellen je er meer over.
 • belastingaangifte-berichtenboxapp-eersteindruk
  Eerste indruk  |  18 okt.

  MijnOverheid Berichtenbox app

  Met de nieuwe Berichtenbox app bekijk je berichten van de overheid direct op je smartphone zonder elke keer in te loggen met DigiD.
 • kinderopvang-toeslagen
  Nieuws  |  24 sep.

  Kinderopvangtoeslag stijgt in 2019 fors

  De kinderopvangtoeslag stijgt volgend jaar voor alle ouders. De vooruitgang is het grootst voor ouders met kinderen op de crèche.