icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Van hypotheek tot verhuisdoos |

Stap voor stap naar je nieuwe huis.

icoon nieuw huis

Fiscus helpt woningbezitters

Nieuws | De overheid heeft een aantal fiscale maatregelen genomen om woningbezitters te helpen.
Asha Stuivenwold
Asha Stuivenwold

Expert Geld & Verzekering

Gepubliceerd op:  20 september 2010


Het ministerie van Financiën heeft een heel pakket maatregelen aangekondigd.

Verbouwen goedkoper

Zo wordt verbouwen goedkoper. Het btw-tarief op arbeidsloon bij verbouwingen gaat tijdelijk omlaag van 19% naar 6%. Deze maatregel gaat per 1 oktober in en stopt per 1 juli 2011. Het gaat de verbouwing van of herstelwerk aan een huis dat minimaal 2 jaar oud is.  

Twee huizen in bezit 

De hypotheekrenteaftrek wordt verlengd voor mensen die in 2008 of 2009 verhuisd zijn maar van wie het oude huis nog te koop staat. Het huis moet overigens wel leeg zijn (niet verhuurd). De hypotheekrenteaftrek voor het oude huis mocht nog 2 jaar worden afgetrokken, maar die periode wordt verlengd met 1 jaar. 

Verhoging hypotheekgarantie verlengd 

De maximale hypotheek waar Nationale Hypotheekgarantie over kan worden aangevraagd, is in juli 2009 verhoogd van €265.000 naar €350.000. Deze verhoging geldt ook voor 2011.

Overdrachtsbelasting

Als in 2011 een woning wordt gekocht en datzelfde huis binnen een jaar wordt doorverkocht, dan is bij de tweede verkoop alleen overdrachtsbelasting verschuldigd over de eventuele winst. Op dit moment geldt die vrijstelling alleen als een woning binnen een half jaar wordt doorverkocht.

Nieuwste artikelen

Meer nieuws

Meer nieuws

Nieuw & interessant

 • Home tips voor alle toeslagen
  26 okt.

  Eindejaarstips 2017

  Specifieke tips voor oktober, november en december om op een vrij eenvoudige manier belasting te besparen of toeslagen veilig te stellen.
 • Artikel check je factuur
  Nieuws  |  21 sep.

  Zorgtoeslag 2018

  Op Prinsjesdag stelde het kabinet voor de zorgtoeslag te verhogen voor 2018. Wat betekent dit voor jou?
 • werkzorgberekenaar2
  Eerste indruk  |  19 jun.

  WerkZorgBerekenaar

  De WerkZorgBerekenaar berekent eenvoudig de financiële gevolgen van een verandering in jouw werk-zorgverdeling. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als je een dag minder gaat werken en voor de kinderen zorgt? Deze tool berekent het voor je.
 • verzorghuis rolstoel
  21 feb.

  Eigen bijdrage bij opname in verpleeghuis

  Wie in een verpleeg- of verzorgingshuis wordt opgenomen, gaat een eigen bijdrage betalen. Welk bedrag ga jij voor je kiezen krijgen? En is er iets aan te doen om de eigen bijdrage te verminderen?