! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Kinderopvangtoeslag

Werken jij en je partner beiden en gaat jullie kind naar de kinderopvang of kinderdagverblijf (voorheen peuterspeelzaal)? Dan kun je in aanmerking komen voor kinderopvangtoeslag. Ook als je een alleenstaande werkende ouder bent of een opleiding volgt. Hoeveel je krijgt, is afhankelijk van je inkomen, het soort opvang en het aantal kinderen dat naar de opvang gaat.
Nelleke Rookmaaker

Nelleke Rookmaaker , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 29 juli 2021

Artikel kinderopvangtoeslag

Voorwaarden kinderopvangtoeslag

Gaat je kind naar de kinderopvang? Je hebt alleen recht op kinderopvangtoeslag als je werkt, een opleiding volgt of een traject volgt dat de kans op werk vergroot. Je kunt ook toeslag krijgen als je een verplichte inburgeringscursus volgt. De toeslag is alleen bestemd voor de uren die je daaraan kwijt bent. Verlies je je baan, dan heb je daarna nog 3 maanden recht op kinderopvangtoeslag. Als je een partner hebt, hebben jullie samen recht op toeslag voor de uren die de minst werkende kwijt is aan zijn werk.

Het gaat om dagopvang (bijvoorbeeld kinderdagverblijf of gastouder) en buitenschoolse opvang. Je kunt ook kinderopvangtoeslag aanvragen als je kind naar de peuterspeelzaal gaat en de gemeente niet meebetaalt. Voor buitenschoolse opvang tussen de middag voor schoolgaande kinderen krijg je geen kinderopvangtoeslag. 

Je hebt alleen recht op kinderopvangtoeslag als je kind naar een geregistreerde kinderopvang gaat. Controleer daarom of daar sprake van is bij de opvang die je op het oog hebt. Voor opvang bij opa en oma krijg je dus normaal geen kinderopvangtoeslag. Tenzij hij of zij is ingeschreven als gastouder bij een geregistreerde kinderopvang.

Als voorwaarde geldt ook dat je voor je kind kinderbijslag of een pleegouderbijdrage krijgt. Of je moet het kind in belangrijke mate onderhouden.

Maximale uurprijs

Er gelden maximale uurprijzen voor de verschillende soorten kinderopvang. Het bedrag boven de maximum uurprijs betaal je altijd helemaal zelf. Het gedeelte van de prijs onder de maximale uurprijs wordt deels vergoed door de kinderopvangtoeslag,

  Maximale uurprijs 2021
Dagopvang €8,46
Buitenschoolse opvang €7,27
Gastouderopvang €6,49

Aantal uren

Je kunt per kind nooit voor meer dan 2760 uur per jaar kinderopvangtoeslag krijgen. Dat is maximaal 230 uur per maand. Maar meestal heb je recht op minder uren. Het aantal kinderopvanguren waarvoor je toeslag krijgt, wordt gebaseerd op de gewerkte uren van de mínst werkende partner. De berekening gaat als volgt:

 • Gaat je kind naar de dagopvang? Vermenigvuldig de uren van degene die het minst werkt met 140%.
 • Gaat je kind naar de buitenschoolse opvang? Vermenigvuldig de uren van degene die het minst werkt met 70%.

Je kunt voor de berekening van het aantal uren ook de rekenhulp gebruiken. 

Hoogte kinderopvangtoeslag

Wil je weten hoeveel kinderopvangtoeslag jij (straks) kunt krijgen? Bereken je toeslag op de website van de Belastingdienst.

Voor de kinderopvangtoeslag gelden geen inkomens- of vermogensgrenzen. Dat wil zeggen dat je recht hebt op een bedrag aan toeslag als je aan de voorwaarden voldoet. Ook al is je inkomen of vermogen nog zo hoog.

De hoogte van de kinderopvangtoeslag is wel inkomensafhankelijk. Hoe hoger je inkomen, hoe minder tegemoetkoming je krijgt voor de kosten voor kinderopvang. Ouders met een gezamenlijk toetsingsinkomen lager dan €25.710 krijgen 96% van de kosten voor kinderopvang vergoed (tot de maximum uurprijs). Het toetsingsinkomen is vaak grofweg jullie gezamenlijke jaarinkomen. Je kunt je eigen toetsinkomen vinden op je belastingaanslag onder de term 'verzamelinkomen'.

Aan de andere kant van het spectrum staan ouders met een toetsingsinkomen van €129.457 of hoger. Zij krijgen 33,3% vergoed voor hun kind dat het meeste aantal uren naar de opvang gaat. Hebben zij nog een of meer andere kinderen op de geregistreerde opvang? Dan krijgen ze voor die kinderen minimaal minimaal 67,6% en maximaal 82,5% terug. Ook bij deze ouders komen de kosten die uitstijgen boven de maximum uurprijs niet voor vergoeding in aanmerking.

In de toeslagentabel kun je zien op welk percentage kinderopvangtoeslag jij recht hebt. Je moet dan je (gezamenlijk) toetsingsinkomen weten. Dat kun je berekenen met de rekenhulp toetsinkomen.

Aanvraag kinderopvangtoeslag

Kinderopvangtoeslag kun je maar met 3 maanden terugwerkende kracht aanvragen. Wacht dus niet te lang met aanvragen, anders loop je toeslag mis. Je kunt een toeslag aanvragen met Mijn toeslagen. Hiervoor heb je een DigiD nodig.

Compensatie tijdens corona

Informatie over de compensatie voor de gesloten kinderopvang tijdens de 2 lockdowns vind je op de website van de Belastingdienst en op de website van BOINK.

Ouder in zorginstelling

Is je echtgenoot opgenomen in een verzorgings- of verpleeghuis? Dan had je tot en met 2020 geen recht op kinderopvangtoeslag, omdat je partner niet kan werken.

Sinds 1 januari 2021 kun je wel in aanmerking komen voor kinderopvangtoeslag. Je moet dan laten weten dat je geen toeslagpartner meer bent. Bel de Belastingtelefoon (0800-0543) als je je in deze situatie bevindt.

Deze mogelijkheid bestond al voor ongehuwde partners.

Kinderopvangtoeslag app

De Belastingdienst heeft een app ontwikkeld waarin je makkelijker gegevens kunt aanpassen als je situatie verandert. Snel veranderingen doorgeven in je situatie is belangrijk. Zo blijft je voorschot kinderopvangtoeslag overeenkomen met het bedrag waarop je uiteindelijk recht hebt. 

De app vergelijkt maandelijks of de gegevens van je kinderdagverblijf (of andere opvang) nog wel overeenkomen met je eigen informatie. Klopt het niet, dan krijg je een seintje. Het idee is dat gebruikers van de app minder risico lopen dat ze achteraf grote bedragen moeten terugbetalen aan de Belastingdienst. Maar hij biedt geen garantie dat je uiteindelijk niets hoeft terug te betalen. Bij een inkomenswijziging krijg je bijvoorbeeld geen seintje dat je iets moet aanpassen. Gebruik van de kinderopvangtoeslag app is trouwens niet verplicht.

Wie wijzigingen doorgeeft via Mijn Toeslagen kan, net als bij de app, ook terugbetalingen achteraf voorkomen. Je loopt alleen sommige automatische tussentijdse controles mis.

Lees ook:

Nieuw & interessant

 • belasting-toeslag-1200x800px
  Nieuws | 9 feb.

  Consumenten lopen geld mis door Belastingdienst

  Consumenten lopen mogelijk honderden tot soms duizenden euro’s per jaar mis aan huurtoeslag en kindgebonden budget. In 2020 kregen veel meer mensen hier recht op, maar de informatie hierover vanuit de Belastingdienst schiet tekort, zo stelt de Consumentenbond.
 • Kosten kinderopvang
  Nieuws | 20 apr.

  Compensatie eigen bijdrage kinderopvang rond

  De compensatieregeling voor de eigen bijdrage van niet-genoten kinderopvang tijdens de coronacrisis is rond. Ouders kunnen de vergoeding in juni of juli op hun rekening verwachten.
 • Kinderopvangtoeslag-1
  Nieuws | 8 apr.

  Recht op compensatie voor kinderopvang

  Je hebt recht op compensatie als je tijdelijk geen gebruik kunt maken van kinderopvang door de maatregelen vanwege corona. We vertellen je er meer over.
 • belastingaangifte-berichtenboxapp-eersteindruk
  Eerste indruk | 18 okt.

  MijnOverheid Berichtenbox app

  Met de nieuwe Berichtenbox app bekijk je berichten van de overheid direct op je smartphone zonder elke keer in te loggen met DigiD.