icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Kindgebonden budget in 2017 omhoog

Nieuws | Bijna 800.000 gezinnen krijgen volgend jaar meer geld voor hun kinderen. Het kindgebonden budget voor het eerste en tweede kind gaat omhoog, met maximaal €100 per kind. 
Asha Stuivenwold
Asha Stuivenwold

Expert Geld & Verzekering

Gepubliceerd op:  15 december 2016

kindgebonden budget

Maximumbedragen 2017

Het maximumbedrag voor het eerste kind gaat met ruim €100 omhoog tot €1142. Voor een tweede kind komt er maximaal €70 bij. Het nieuwe maximumbedrag voor het tweede kind wordt daarmee volgend jaar €898. Gezinnen met een laag of middeninkomen met 2 kinderen kunnen in 2017 maximaal €2040 krijgen. Wie meer kinderen heeft, krijgt vanaf het derde kind per kind €285 extra.

Inkomensafhankelijk

De verhoging van het kindgebonden budget komt voort uit het kabinetsbesluit om de inkomenspositie van gezinnen met lage en middeninkomens meer te ondersteunen. Doordat het kindgebonden budget inkomensafhankelijk is, komt deze maatregel alleen ten goede aan gezinnen met een laag of middeninkomen. Minister Asscher van Sociale Zaken: 'Ik wil dat iedereen, nu het weer wat beter gaat, dat ook merkt in de portemonnee. Ook gezinnen met een laag of middeninkomen. Zij kunnen dit steuntje in de rug goed gebruiken.'

Kindgebonden budget

Soms is de kinderbijslag niet genoeg om je kind van te onderhouden. Dan kun je in aanmerking komen voor kindgebonden budget: een extra tegemoetkoming in de kosten voor je kind. Je hebt recht op een kindgebonden budget als je 1 of meer kinderen hebt die jonger zijn dan 18 jaar. Het maakt niet uit of je alleenstaande ouder bent of niet. De hoogte is afhankelijk van je inkomen, het aantal kinderen, hun leeftijd en je vermogen.

Ook andere toeslagen omhoog

Toeslagontvangers profiteren over de volle breedte. Want niet alleen het kindgebonden budget stijgt. Ook de kinderopvangtoeslag, de zorgtoeslag en de huurtoeslag stijgen per 1 januari 2017. Hoeveel precies is afhankelijk van je persoonlijke situatie. Maak een proefberekening als je wilt weten wat de verhoging van de toeslagen voor jou betekent.

Bronnen: Rijksoverheid, Consumentenbond.

Lees ook:

Nieuw & interessant

 • verzorghuis rolstoel
  26 jun.

  Eigen bijdrage bij opname in verpleeghuis

  Als je in een verpleeg- of verzorgingshuis wordt opgenomen, ga je een eigen bijdrage betalen. Welk bedrag ga jij voor je kiezen krijgen? En is er iets aan te doen om de eigen bijdrage te verminderen?
 • toeslagen-aanvragen
  Nieuws  |  29 mei.

  Toeslagontvangers moeten vaak geld terugbetalen

  Ontvang je een toeslag, zoals zorgtoeslag of huurtoeslag? Dan is de kans groot dat je die deels moet terugbetalen aan de Belastingdienst.
 • Artikel kinderalimentatie in box drie
  22 feb.

  Waarde kinderalimentatie in box 3

  In de aangifte over 2016 (en ook al in 2015) kun je de contante waarde van de kinderalimentatie die je moet betalen aftrekken. Wat is deze waarde en hoe bereken je deze? En welk voordeel levert het op?
 • Fiscale-wijzigingen-2018
  13 feb.

  Fiscale wijzigingen

  In 2018 zijn er weer een aantal belastingwetten veranderd. Hier heb je last van of je profiteert ervan, en soms kun je er een beetje op inspelen. Check of de belangrijkste wetswijzigingen goed of slecht nieuws zijn voor jou.