icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Kindgebonden budget in 2017 omhoog

Nieuws|Bijna 800.000 gezinnen krijgen volgend jaar meer geld voor hun kinderen. Het kindgebonden budget voor het eerste en tweede kind gaat omhoog, met maximaal €100 per kind. 

Asha Stuivenwold , Expert Geld & Verzekering Gepubliceerd op:15 december 2016

kindgebonden budget

Maximumbedragen 2017

Het maximumbedrag voor het eerste kind gaat met ruim €100 omhoog tot €1142. Voor een tweede kind komt er maximaal €70 bij. Het nieuwe maximumbedrag voor het tweede kind wordt daarmee volgend jaar €898. Gezinnen met een laag of middeninkomen met 2 kinderen kunnen in 2017 maximaal €2040 krijgen. Wie meer kinderen heeft, krijgt vanaf het derde kind per kind €285 extra.

Inkomensafhankelijk

De verhoging van het kindgebonden budget komt voort uit het kabinetsbesluit om de inkomenspositie van gezinnen met lage en middeninkomens meer te ondersteunen. Doordat het kindgebonden budget inkomensafhankelijk is, komt deze maatregel alleen ten goede aan gezinnen met een laag of middeninkomen. Minister Asscher van Sociale Zaken: 'Ik wil dat iedereen, nu het weer wat beter gaat, dat ook merkt in de portemonnee. Ook gezinnen met een laag of middeninkomen. Zij kunnen dit steuntje in de rug goed gebruiken.'

Kindgebonden budget

Soms is de kinderbijslag niet genoeg om je kind van te onderhouden. Dan kun je in aanmerking komen voor kindgebonden budget: een extra tegemoetkoming in de kosten voor je kind. Je hebt recht op een kindgebonden budget als je 1 of meer kinderen hebt die jonger zijn dan 18 jaar. Het maakt niet uit of je alleenstaande ouder bent of niet. De hoogte is afhankelijk van je inkomen, het aantal kinderen, hun leeftijd en je vermogen.

Ook andere toeslagen omhoog

Toeslagontvangers profiteren over de volle breedte. Want niet alleen het kindgebonden budget stijgt. Ook de kinderopvangtoeslag, de zorgtoeslag en de huurtoeslag stijgen per 1 januari 2017. Hoeveel precies is afhankelijk van je persoonlijke situatie. Maak een proefberekening als je wilt weten wat de verhoging van de toeslagen voor jou betekent.

Bronnen: Rijksoverheid, Consumentenbond.

Lees ook:

Nieuw & interessant

 • Kosten kinderopvang
  Nieuws  |  20 apr.

  Compensatie eigen bijdrage kinderopvang rond

  De compensatieregeling voor de eigen bijdrage van niet-genoten kinderopvang tijdens de coronacrisis is rond. Ouders kunnen de vergoeding in juni of juli op hun rekening verwachten.
 • Kinderopvangtoeslag-1
  Nieuws  |  8 apr.

  Recht op compensatie voor kinderopvang

  Je hebt recht op compensatie als je tijdelijk geen gebruik kunt maken van kinderopvang door de maatregelen vanwege corona. We vertellen je er meer over.
 • belastingaangifte-berichtenboxapp-eersteindruk
  Eerste indruk  |  18 okt.

  MijnOverheid Berichtenbox app

  Met de nieuwe Berichtenbox app bekijk je berichten van de overheid direct op je smartphone zonder elke keer in te loggen met DigiD.
 • kinderopvang-toeslagen
  Nieuws  |  24 sep.

  Kinderopvangtoeslag stijgt in 2019 fors

  De kinderopvangtoeslag stijgt volgend jaar voor alle ouders. De vooruitgang is het grootst voor ouders met kinderen op de crèche.