icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Laat plezier in WK-poule niet bederven door fiscus

Nieuws | Voor miljoenen Nederlanders betekent het wereldkampioenschap voetbal - dat volgende week in Brazilië van start gaat - meedoen aan de WK-poule op het werk.
Asha Stuivenwold
Asha Stuivenwold

Expert Geld & Verzekering

Gepubliceerd op:  6 juni 2014


Hoewel het merendeel het bij een inzet van €5 tot €10 houdt, is bij voldoende deelnemers sprake van een goedgevulde prijzenpot. Aangezien een groot deel daarvan – soms zelfs alles – bestemd is voor de winnaar, doen mensen die zichzelf kansrijk achten er goed aan dit te lezen. De fiscus beschouwt een voetbalpoule namelijk als een kansspel, waardoor over uw prijs mogelijk belasting moet worden betaald.

Kansspelbelasting

Zodra er (geld- of andere) prijzen te winnen zijn ter waarde van €454 of hoger, is er kansspelbelasting verschuldigd. Deze bedraagt 29% van de volledige prijs. De werkgever - formeel de organisator van de poule - is ervoor verantwoordelijk dat er aangifte wordt gedaan, dat de belasting wordt ingehouden bij de winnaar én dat die belasting wordt afdragen aan de Belastingdienst. Is dat niet binnen een maand nadat de prijs is uitgekeerd gebeurd, dan riskeert de winnaar een naheffingsaanslag plus een boete.

Veel poules online

Van oudsher kon de Belastingdienst deze competities eigenlijk alleen op het spoor komen door een tip. Echter - dankzij de trend dat steeds meer organisatoren hun poule online opzetten - is het voor de fiscus eenvoudiger te achterhalen welke bedrijven een voetbalpoule georganiseerd hebben. Werkgevers/organisatoren die geen zin hebben in gedoe, moeten er dus voor zorgen dat de te winnen prijzen onder de €454 blijven.

Beste invulstrategie

Ook voor de deelnemers nog enkele adviezen, afkomstig van assistent-professor Michel van de Velden. Voor de Erasmus Universiteit onderzoekt hij momenteel welke ‘invulstrategie’ het beste werkt. Bijvoorbeeld: ‘Vul overal de meest voorkomende uitslag (ik meen 2-1) in waarbij de beste ploeg (volgens de ranking van wereldvoetbalbond FIFA) wint.’

'Oranje laten verliezen'

De voornaamste tip van Van de Velden is evenwel er plezier in te hebben. ‘En als verliezen in de poule heel vervelend is, kun je misschien een strategie kiezen waarbij je uitslagen kiest die je persoonlijk liever niet ziet. Dus: Oranje laten verliezen. In dat geval betekent verlies in de poule wellicht toch nog wat vreugde.’

Meer nieuws

Meer nieuws

Nieuw & interessant

 • Home tips voor alle toeslagen
  26 okt.

  Eindejaarstips 2017

  Specifieke tips voor oktober, november en december om op een vrij eenvoudige manier belasting te besparen of toeslagen veilig te stellen.
 • kinderopvang-toeslag
  Nieuws  |  12 jan.

  Kinderopvangtoeslag peuterspeelzaal

  Gaat je kind naar de peuterspeelzaal? Dan is het de moeite waard om te kijken of je in aanmerking komt voor kinderopvangtoeslag.
 • Fiscale-wijzigingen-2018
  12 dec.

  Fiscale wijzigingen

  In 2018 veranderen er weer een aantal belastingwetten. Hier heb je last van of je profiteert ervan, en soms kun je er een beetje op inspelen. Check of de belangrijkste wetswijzigingen goed of slecht nieuws zijn voor jou.
 • Artikel check je factuur
  Nieuws  |  21 sep.

  Zorgtoeslag 2018

  Op Prinsjesdag stelde het kabinet voor de zorgtoeslag te verhogen voor 2018. Wat betekent dit voor jou?