icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Overdrachtsbelasting één jaar lang op twee procent

Nieuws|Met terugwerkende kracht heeft het kabinet besloten de overdrachtsbelasting vanaf 15 juni van dit jaar te verlagen van zes naar twee procent. Deze maatregel blijft van kracht tot 1 juli 2012. Het kabinet wil op deze wijze een impuls geven aan de woningmarkt. Zowel starters op de woningmarkt als doorstomers kunnen van de verlaging profiteren. Starters omdat een woning kopen minder duur wordt, doorstromers omdat hun woning gemakkelijker verkocht kan worden met een lagere overdrachtsbelasting.

Asha Stuivenwold

Asha Stuivenwold , Expert Geld & Verzekering Gepubliceerd op:5 juli 2011


De verlaging van deze belasting kan grote financiële voordelen opleveren voor de woningkoper. Bij een koopprijs van 250.000 euro betaalt de koper geen 15.000 euro aan overdrachtsbelasting, maar slechts 5000 euro. Het voordeel loopt op naarmate de koopprijs stijgt. Voor de bepaling van het tarief van de overdrachtsbelasting is het moment van juridische overdracht bepalend.

Deze belastingverlaging  geldt niet alleen voor de aanschaf van een hoofdwoning, maar bijvoorbeeld ook voor de koop van een tweede of recreatiewoning. 

Nieuw & interessant

  • belastingaangifte-berichtenboxapp-eersteindruk
    Eerste indruk  |  18 okt.

    MijnOverheid Berichtenbox app

    Met de nieuwe Berichtenbox app bekijk je berichten van de overheid direct op je smartphone zonder elke keer in te loggen met DigiD.
  • kinderopvang-toeslagen
    Nieuws  |  24 sep.

    Kinderopvangtoeslag stijgt in 2019 fors

    De kinderopvangtoeslag stijgt volgend jaar voor alle ouders. De vooruitgang is het grootst voor ouders met kinderen op de crèche.
  • kindgebonden-budget-toeslag
    Nieuws  |  24 sep.

    Kindgebonden budget neemt waarschijnlijk toe

    Het kindgebonden budget gaat flink omhoog in 2019. Er gaat 500 miljoen per jaar extra naartoe.
  • Fiscale-wijzigingen-2018
    11 sep.

    Fiscale wijzigingen

    In 2018 zijn er weer een aantal belastingwetten veranderd. Check of de belangrijkste wetswijzigingen goed of slecht nieuws zijn voor jou.