icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Overdrachtsbelasting één jaar lang op twee procent

Nieuws | Met terugwerkende kracht heeft het kabinet besloten de overdrachtsbelasting vanaf 15 juni van dit jaar te verlagen van zes naar twee procent. Deze maatregel blijft van kracht tot 1 juli 2012. Het kabinet wil op deze wijze een impuls geven aan de woningmarkt. Zowel starters op de woningmarkt als doorstomers kunnen van de verlaging profiteren. Starters omdat een woning kopen minder duur wordt, doorstromers omdat hun woning gemakkelijker verkocht kan worden met een lagere overdrachtsbelasting.
Asha Stuivenwold
Asha Stuivenwold

Expert Geld & Verzekering

Gepubliceerd op:  5 juli 2011


De verlaging van deze belasting kan grote financiële voordelen opleveren voor de woningkoper. Bij een koopprijs van 250.000 euro betaalt de koper geen 15.000 euro aan overdrachtsbelasting, maar slechts 5000 euro. Het voordeel loopt op naarmate de koopprijs stijgt. Voor de bepaling van het tarief van de overdrachtsbelasting is het moment van juridische overdracht bepalend.

Deze belastingverlaging  geldt niet alleen voor de aanschaf van een hoofdwoning, maar bijvoorbeeld ook voor de koop van een tweede of recreatiewoning. 

Nieuw & interessant

 • verzorghuis rolstoel
  26 jun.

  Eigen bijdrage bij opname in verpleeghuis

  Als je in een verpleeg- of verzorgingshuis wordt opgenomen, ga je een eigen bijdrage betalen. Welk bedrag ga jij voor je kiezen krijgen? En is er iets aan te doen om de eigen bijdrage te verminderen?
 • toeslagen-aanvragen
  Nieuws  |  29 mei.

  Toeslagontvangers moeten vaak geld terugbetalen

  Ontvang je een toeslag, zoals zorgtoeslag of huurtoeslag? Dan is de kans groot dat je die deels moet terugbetalen aan de Belastingdienst.
 • Artikel kinderalimentatie in box drie
  22 feb.

  Waarde kinderalimentatie in box 3

  In de aangifte over 2016 (en ook al in 2015) kun je de contante waarde van de kinderalimentatie die je moet betalen aftrekken. Wat is deze waarde en hoe bereken je deze? En welk voordeel levert het op?
 • Fiscale-wijzigingen-2018
  13 feb.

  Fiscale wijzigingen

  In 2018 zijn er weer een aantal belastingwetten veranderd. Hier heb je last van of je profiteert ervan, en soms kun je er een beetje op inspelen. Check of de belangrijkste wetswijzigingen goed of slecht nieuws zijn voor jou.