icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Recht op compensatie voor niet genoten kinderopvang

Nieuws
|
Je hebt recht op compensatie als je tijdelijk geen gebruik kunt maken van kinderopvang door de maatregelen vanwege het coronavirus. Voorwaarde is dat je de rekening van de kinderopvang wel doorbetaalt. Omdat hier veel vragen over zijn, vertellen we je er meer over.

Nelleke Rookmaaker , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 8 april 2020

Kinderopvangtoeslag-1

Dit nieuwsbericht is geüpdatet op 8 april 2020. Inmiddels is de regeling rond. Lees er meer over in ons nieuwsbericht Compensatieregeling eigen bijdrage kinderopvang rond.

Hoe is de compensatie geregeld?

De overheid verzoekt ouders de kinderopvang gewoon door te betalen. Als je de opvang betaalt behoud je het recht op de kinderopvangtoeslag. De overheid heeft toegezegd ouders ook te compenseren voor de eigen bijdrage (het verschil tussen de kinderopvangtoeslag en het door de ouder betaalde bedrag) te vergoeden. Tenminste, voor zover de opvang per uur niet meer kost dan de maximaal te vergoeden uurprijs via de kinderopvangtoeslag.

Er wordt nog over gesproken op welke manier de juiste vergoeding per kind wordt berekend en overgemaakt. Dit is best een ingewikkelde actie, maar het ministerie van Financiën (dat gaat over de toeslagen) streeft ernaar dat er snel kan worden uitbetaald. Het ministerie van SZW verwacht komende week (waarschijnlijk dinsdag of woensdag) meer duidelijkheid te geven over de uitvoering van de uitbetaling van de compensatie tot de maximum uurprijs.

De regeling geldt in elk geval tot en met 28 april. Misschien zelfs langer als de maatregelen in de vorm van de sluiting van de kinderopvang, worden verlengd. 

Kosten boven maximaal te vergoeden uurprijs

Betaal je een hogere uurprijs dan de uurprijs die de overheid maximaal vergoedt, dan krijg je het meerdere niet terug van het Rijk. Dit is vooral vaak het geval bij buitenschoolse opvang, maar er zijn ook kinderdagverblijven en gastouderbureaus die een hogere uurprijs rekenen. 

Terugbetaling rechtstreeks door kinderopvang

Toch lijkt het er niet op dat je straks zelf opdraait voor het verschil tussen de maximale uurprijs en de hogere prijs die de opvang in rekening brengt.

Volgens het ministerie van Financiën en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is het aan de kinderopvanginstellingen die een hogere uurprijs hanteren of zij besluiten ouders tegemoet te komen.

Maar volgens BOinK (de Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang) is dat geen vrijblijvende keuze. 'Het bedrag dat je betaalt boven de maximaal te vergoeden uurprijs, krijg je niet terug van het Rijk, maar wordt rechtstreeks door jouw kinderopvangorganisatie aan jou terugbetaald. Dit is onderdeel van de intentieverklaring die de 3 samenwerkende branchepartijen (BK, BMK en BOink) met het ministerie van SZW en Financiën hebben getekend. Op dit moment werken de 3 branchepartijen samen met SZW aan de uitvoering van de regeling.'

Geldt dit voor alle vormen van kinderopvang?

Wij kregen de afgelopen week vaak de vraag of dit ook geldt voor peuterspeelzalen en voorscholen. 

Ook voor peuterspeelzalen en voorscholen

De compensatieregeling geldt voor alle ouders die opvang afnemen bij (of via) kinderdagverblijven, buitenschoolse opvang, gastouderbureaus en peuterspeelzalen/voorscholen. Maar alleen als ouders hiervoor kinderopvangtoeslag ontvangen en zij de rekening van de opvang blijven betalen.

Tegemoetkoming gemeente

Er zijn ook ouders die gebruikmaken van peuteropvang en geen kinderopvangtoeslag ontvangen, maar wel een tegemoetkoming vanuit de gemeente krijgen (zogenaamde gemeentelijk regeling). Dit is bijvoorbeeld het geval bij voorschoolse educatie (VE) en bij een sociaal medische indicatie (SMI). Ook deze ouders krijgen hun eigen bijdrage terug. Die zal door de gemeente worden uitbetaald.  

Regels soepel bij geen of minder werk

Heb je tot 28 april geen of minder werk (al dan niet door het coronavirus), dan krijg je deze compensatie. Ook dan geldt de voorwaarde dat je de rekening van de kinderopvang doorbetaalt.

Als je helemaal geen werk meer hebt, dan heb je nog 3 maanden recht op kinderopvangtoeslag. Je recht op kinderopvangtoeslag en vergoeding van de eigen bijdrage tijdens de opvangpauze door corona loopt gewoon door. Wijzigingen in het aantal werkuren tijdens de coronasluiting hoef je niet door te geven aan de Belastingdienst.

Check of je recht hebt op een hogere toeslag

Heb of verwacht je een lager inkomen dan vorig jaar? Geef dan de wijzigen in je inkomen dan zo snel mogelijk door aan de Belastingdienst. Dat kan via mijn toeslagen. Bij een lager inkomen heb je meer recht op meer kinderopvangtoeslag. Geef je zelf geen wijzigingen door, dan krijg je pas bij de eindafrekening van de toeslag over 2020 wat je nu laat liggen. Die eindafrekening kan nog jaren op zich laten wachten. Andersom geldt ook: verdien je straks weer meer, geef dan ook die wijziging in je inkomen weer door aan de Belastingdienst. Anders loop je het risico dat je later kinderopvangtoeslag moet terugbetalen. 

Recht op andere toeslagen

Controleer ook met de proefberekening toeslagen of je in aanmerking komt voor andere toeslagen.

Denk bijvoorbeeld aan kindgebonden budget. Sinds 1 januari 2020 hebben veel meer ouders hier recht op dan in de afgelopen jaren. Vaak krijg je hem automatisch, maar soms alleen als je hem zelf aanvraagt.

Ook hebben sinds 1 januari 2020 veel meer mensen recht op huurtoeslag. Het maximale inkomen waarmee je daarvoor in aanmerking komt ging toen (voor mensen vanaf 23 jaar) flink omhoog. Huurtoeslag moet je zelf aanvragen. Reden te meer om in 2020 opnieuw te bekijken of je in aanmerking komt voor een toeslag. Ook al is dat al jaren niet het geval.

Ouders met cruciale beroepen kunnen wel gebruikmaken van kinderopvang

Heb je een cruciaal beroep, dan heb je recht op noodopvang. Dat geldt zowel voor ouders die al opvang afnemen als voor ouders die hier nog geen gebruik van maakten. Ouders die al gebruikmaken van kinderopvang kunnen bovendien nu zonder extra kosten meer uren opvang afnemen als ze dat nodig hebben.

Noodopvang is in alle gevallen gratis. De overheid verzoekt je (net als andere ouders) je maandelijkse rekening voor de kinderopvang wel te blijven betalen. Deze krijg je op dezelfde manier vergoed als andere ouders. Er wordt ook 24-uurs opvang geboden. Daarvoor kun je contact opnemen met je eigen kinderopvangorganisatie en/of de gemeente. 

Lees meer over:

Vond je dit artikel interessant?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.

Nieuw & interessant

 • belasting-toeslag-1200x800px
  Nieuws | 9 feb.

  Consumenten lopen geld mis door Belastingdienst

  Consumenten lopen mogelijk honderden tot soms duizenden euro’s per jaar mis aan huurtoeslag en kindgebonden budget. In 2020 kregen veel meer mensen hier recht op, maar de informatie hierover vanuit de Belastingdienst schiet tekort, zo stelt de Consumentenbond.
 • Kosten kinderopvang
  Nieuws | 20 apr.

  Compensatie eigen bijdrage kinderopvang rond

  De compensatieregeling voor de eigen bijdrage van niet-genoten kinderopvang tijdens de coronacrisis is rond. Ouders kunnen de vergoeding in juni of juli op hun rekening verwachten.
 • belastingaangifte-berichtenboxapp-eersteindruk
  Eerste indruk | 18 okt.

  MijnOverheid Berichtenbox app

  Met de nieuwe Berichtenbox app bekijk je berichten van de overheid direct op je smartphone zonder elke keer in te loggen met DigiD.
 • kinderopvang-toeslagen
  Nieuws | 24 sep.

  Kinderopvangtoeslag stijgt in 2019 fors

  De kinderopvangtoeslag stijgt volgend jaar voor alle ouders. De vooruitgang is het grootst voor ouders met kinderen op de crèche.