icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Van hypotheek tot verhuisdoos |

Stap voor stap naar je nieuwe huis

icoon nieuw huis

Installatiemethoden van traphekjes

Er zijn verschillende manieren om een traphekje te bevestigen. Je hebt de keuze uit schroefhekjes, klemhekjes en hekjes met plakstrips. Wat zijn de voor- en nadelen van de verschillende opties? Houd er bij de klemhekjes wel rekening mee dat er vrijwel altijd toch wel iets geschroefd moet worden.
Noëlle van der Weel

Expert Woning & Huishouden


De schroef- en de klemmethode zijn de bekendste manieren om een traphekje te bevestigen.

Schroefhekjes

Schroefhekjes worden met het frame vastgeschroefd aan de muur of trappost.

Dit is zonder meer de stevigste en daarmee de veiligste bevestigingsmethode voor traphekjes. Ook zijn schroefhekjes door de solide bevestiging meestal makkelijk te openen en te sluiten, vooral ook omdat ze nogal wat kunnen hebben. 

De stevige bevestiging vinden ouders dan ook vaak het belangrijkste nadeel van schroefhekjes. Je moet immers gaten boren waardoor je muur of trappost permanent beschadigd wordt. De installatie duurt ook langer en is meestal ingewikkelder dan die van een klemhekje. Een schroefhekje is, eenmaal gemonteerd, ook niet gemakkelijk te verplaatsen naar een andere locatie.

Klemhekjes minder stevig

Er zijn maar heel weinig klemhekjes waarvoor je geen gaten hoeft te boren. Bij vrijwel alle klemhekjes moeten de muurcups waarin het hekje wordt vastgeklemd met schroeven worden bevestigd. Een klemhekje dat je zonder muurcups klemt, kan ook beschadiging veroorzaken door afgebladderde verf, vlekken op de muur en deuken in het hout. Ook kan een klemhekje minder robuust zijn dan een schroefhekje en minder bestand zijn tegen duwen en trekken. Maar je hoeft er in elk geval minder voor te boren dan met schroefhekjes, en meestal zijn ze flexibeler in de breedte.

Er zijn 3 soorten klemhekjes:

  • Je klemt een frame vast. In het frame scharniert een deurtje open en dicht. De Noma Easy Fit en de Baby Dan Premier zijn voorbeelden van zo'n hekje.
  • Je schroeft aan de ene kant de scharnieren vast en aan de andere kant de muurcups. Het hekje zit met een klemsluiting vast, en scharniert in zijn geheel open en dicht. De Gamma Julia en de Kidsriver Felix zijn voorbeelden van een hekje dat zo werkt.
  • Het hekje is één geheel: als je het opent til je het gehele hekje los. Alle hekjes van dit type die we testten (Jewe Laura en Jewe Emma en de Kidsriver Monza) waren onveilig. Bekijk ook het nieuwsbericht hierover.

Welke het prettigst werkt, is een kwestie van persoonlijke voorkeur.

Hekjes die je kunt klemmen én schroeven

Wij testten enkele traphekjes die je zowel met een klembevestiging als een schroefbevestiging kunt installeren. We testten de hekjes op beide manieren. Elk hekje bleek steviger te zijn in de schroefbevestiging dan in de klembevestiging. We raden dan ook een schroefbevestiging aan, omdat de hekjes op die manier als veiliger uit de test komen. Probeer bij klemhekjes in elk geval in de winkel of hij stevig genoeg is door er een paar keer met je heup tegenaan te botsen. Bekijk ook de andere veiligheidstips voor traphekjes.

Onveilige klemhekjes

Sommige hekjes moet je in de klembevestiging in zijn geheel uit de sponning halen om te openen en weer terugplaatsen om te sluiten. Deze hekjes zijn niet alleen zeer onhandig in het gebruik, maar ook niet veilig genoeg. Het voordeel is wel dat je deze hekjes kunt verwijderen als je ze niet gebruikt, wat bijvoorbeeld voor opa en oma en de oppas heel handig is. Maar kies met traphekjes liever voor veiligheid dan voor esthetiek.  

Plakstrips onveilig

De Geuther Easylock Light kan volgens de handleiding ook met plakstrips bevestigd worden. Misschien overweeg je dat omdat je geen gaten wil boren, maar een vastgeplakt traphekje is natuurlijk totaal niet bestand tegen een flinke botsing of hevig duwen en trekken. Zet een traphekje daarom nooit vast met alleen plakstrips!

Onze testresultaten gelden alleen als het traphekje bevestigd is met schroeven.

Lees ook:

Test traphekjes