icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Traphekjes installeren

Er zijn verschillende manieren om een traphekje te bevestigen. Hoewel sommige hekjes 'schroefhekjes' worden genoemd en andere 'klemhekjes' zijn er maar weinig traphekjes waarbij je helemaal niet hoeft te schroeven. Wat zijn de verschillende mogelijkheden, hoe werken ze en wat zijn de voor- en nadelen? Eén vuistregel: gebruik nooit alleen plakstrips.

Else Meijer

Else Meijer , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op:5 oktober 2018

Nieuws_Ikeatrapull

Er is een aantal manieren waarop traphekjes bevestigd worden aan de muur of trappost. 

 • Het frame of de uiteinden van het traphekje wordt in zijn geheel vastgeschroefd. In het frame zelf zitten de scharnieren en/of het slot van het hekje.
 • Alleen de houders voor de scharnieren en het slot worden vastgeschroefd.
 • Er worden alleen 'muur-cups' in de muur geschroefd. Het hekje wordt in de muur-cups geklemd.
 • Er wordt niet geschroefd, maar alleen geklemd.

Voor de ene methode heb je meer schroeven nodig dan voor de andere. In de regel geldt: hoe meer schroeven er bij de bevestiging worden gebruikt, des te steviger het traphekjes is.

In de vergelijker beschrijven we bij elk traphekje hoe het bevestigd wordt.   

Hekjes met veel schroefbevestigingspunten

Traphekjes waarbij het frame of de uiteinden in zijn geheel worden vastgeschroefd aan de muur of trappost, zijn het stevigst. Dit is voor veel ouders tegelijk het belangrijkste nadeel van dit soort hekjes: je moet vaak flink boren waardoor je muur of trappost permanent beschadigd wordt. 

De installatie duurt ook langer en is meestal ingewikkelder dan bij andere bevestigingsmethoden. Dit soort hekjes zijn - eenmaal gemonteerd - het lastigst te verplaatsen. 

Voorbeelden van deze traphekjes zijn de BabyDan GuardMe en de Lascal Kiddyguard.

Hekjes met geschroefde scharnieren en sloten

Deze bevestigingsmethode komen we het vaakst tegen bij de traphekjes in onze test. Het is de gulden middenweg tussen niet al te veel hoeven schroeven maar toch een stevige bevestiging.

Voorbeelden van hekjes met deze bevestigingsmethode zijn de BabyDan FlexiFit, Munchkin en de JéWé (Praxis) Jules.

Hekjes met geschroefde muurcups

Meestal bestaan deze hekjes uit een frame dat wordt geklemd tussen geschroefde muurcups, en daarin een scharnierend deurtje. 

Voorbeelden van dit type zijn de Safety First Quick Close en de Hauck Open'n Stop.

Er is ook een variant waarbij je het hekje dat in muurcups is geklemd in zijn geheel opent en sluit. Alle hekjes van dit type die we testten (Karwei/Gamma Mila, Jewe LauraJewe Emma en Kidsriver Monza) waren onveilig. 

Hekjes zonder schroeven

Bij een klein aantal klemhekjes hoef je zelfs geen muurcups te schroeven. Van dit type hekje doorstaat geen enkele de zware botstest met 25 kg. De schroefloze klemhekjes die met een frame geklemd worden waarin een deurtje scharniert, zijn de meest robuuste versie van deze variant. Voorbeelden van dit type hekjes zijn de BabyDan Premier en BabyDan Danamic.

Plakstrips onveilig

Een aantal traphekjes worden met schroeven én plakstrips geleverd:

Het is aantrekkelijk om alleen de plakstrips te gebruiken omdat je dan geen gaten hoeft te boren. Maar een traphekje dat alleen is vastgeplakt zonder schroeven is natuurlijk totaal niet bestand tegen een flinke botsing of hevig duwen en trekken. Zet een traphekje daarom nooit vast met alleen plakstrips!

Onze testresultaten van traphekjes gelden alleen als het hekje bevestigd is met schroeven.

Monteer volgens de handleiding

Een onmisbare tip voor thuis: monteer een traphekje precies volgens de handleiding.

Dat houdt in:

 • Gebruik de bijgeleverde mallen (video) voor het installeren van de bevestigingspunten.
 • Gebruik alleen de meegeleverde onderdelen.
 • Ontbreekt een onderdeel in de verpakking of raakt het beschadigd bij het installeren? Installeer het hekje dan nog niet en zorg zo snel mogelijk voor een nieuw, origineel onderdeel.  
 • Wijk niet af van de handleiding. Een verkeerde installatie van een traphekje kan zeer gevaarlijk zijn.

Controleer na de montage:

 • of het hekje goed vast zit;
 • of het goed open en dicht gaat;
 • of het goed in het slot valt na het sluiten;
 • of het niet te hoog of te laag zit;
 • of er niet te veel ruimte (maximaal 6,5 cm) tussen de vloer en de onderkant van het hekje zit, en tussen het hekje en de muur of trappost; 
 • of er door de montage geen punten zijn ontstaan - bijvoorbeeld een scharnier - die een peuter kan gebruiken om op te gaan staan en over het hekje te klimmen.

Let op: uit onze test blijken traphekjes die met schroeven worden bevestigd aan de muur of trappost, steviger en dus veiliger zijn dan hekjes die met alleen een klembevestiging vastzitten. Ronduit onveilig is een bevestiging met alleen plakstrips in plaats van schroeven.

Lees ook: