icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Hoe wij traphekjes testen

Wij testen regelmatig traphekjes op veiligheid en gebruiksgemak. Dit doen wij aan de hand van de Europese veiligheidsnorm 1930:2011, aangevuld met enkele extra strenge tests. Op deze pagina lees je hoe wij tot onze testoordelen komen.
Sanne Jansweijer

Sanne Jansweijer   Expert traphekjesBijgewerkt op:27 maart 2024

Wegingen

We laten onze producttests zo goed mogelijk aansluiten op gebruik in de praktijk. Daarom vragen we onze panelleden naar hun ervaringen. Zo weten we wat gebruikers belangrijk vinden aan een product. Deze eigenschappen wegen we zwaarder mee in het Testoordeel.

Traphekjes  
Veiligheid 60%
Gebruiksgemak 25%
Installatie 10%
Weghalen 5%
Testoordeel 100%

Veiligheidsnorm

Claim_Norm_3Europese veiligheidsnorm

Veiligheid is het belangrijkste onderdeel van de test. We volgen hiervoor de veiligheidsnorm EN 1930:2011. Het oordeel voor veiligheid weegt voor 60% mee in het Testoordeel.

We testen op 3 punten strenger dan de norm:

  • Botstest 25 kg
    Het maximale gewicht volgens de norm is 10 kg. Wij testen daarnaast ook met een gewicht van 25 kg. Daarmee checken we of het hek ook voldoende veilig is voor zwaardere kinderen.
  • We openen en sluiten de hekjes 500 keer
    We testen de veiligheid van het slot door het 500 keer te openen. Volgens de norm hoeft dit slechts 300 keer.
  • Openingen bij optillen doek
    De norm houdt er geen rekening mee dat grotere kinderen bij oprolbare traphekjes het doek kunnen optillen. Wij nemen dit in de test wel mee.

Hekjes die niet voldoen aan de norm

Bij alle traphekjes in onze test staat op de verpakking een melding in de trant van: 'Dit veiligheidshekje voldoet aan veiligheidsnorm EN 1930:2011'. Helaas garandeert zo'n vermelding niet dat het hekje ook echt helemaal veilig is. Uit onze tests blijkt dat er veel onveilige traphekjes te koop zijn.

Eisen uit de norm

Bij de veiligheidstest gaan we na of het traphek aan de volgende eisen voldoet:​

  • Bestand tegen duwen en trekken

  • Doorstond botstest 10 kg

  • Veilig slot

  • Vrij van te grote openingen

  • Bescherming tegen over het hek heen klimmen

  • Vrij van vingerbeknelling

  • Vrij van gevaarlijke spleten

  • Vrij van uitstekende onderdelen

  • Vrij van verstikkingsgevaren

  • Verpakking en instructies zijn in orde

Traphekjes die niet slagen voor deze tests, worden hierop streng afgerekend. Ze krijgen dan een laag oordeel voor veiligheid en ook een laag Testoordeel. Hoe groter het risico voor het kind, hoe lager het Testoordeel.

Veiligheidstests in het lab

Bestand tegen duwen en trekken

Hierbij testen we of bevestigings- en sluitmechanismen van het traphek stevig blijven. Ook na herhaald duwen en trekken. We checken of het hek niet opent of loskomt van de muur.

Voor deze test koppelen we een apparaat aan de bovenkant van het hekje. Dat apparaat simuleert een duw- en trekbeweging. Het hekje moet 10.000 bewegingen doorstaan.

Botstests

We doen 2 botstesten: van 10 en 25 kg.

  • Bij 10 kg gaan we na of het traphek veilig is voor kleine kinderen tot 10 kg. Traphekjes die niet slagen voor deze test, rekenen we hierop streng af. We geven ze een lage score voor veiligheid en een laag Testoordeel.  
  • Met de botstest van 25 kg gaan we na of het traphek veilig is voor iets grotere kinderen tot 25 kg. Onze test is hiermee strenger dan de norm. Wij vinden dat traphekjes ook voor grotere peuters en kleuters veilig moeten zijn als ze per ongeluk tegen het hek aan vallen.

Bekijk en vergelijk:
Veilige traphekjes voor kleuters (alleen voor leden)

Veilig slot

We testen of het traphek onbedoeld geopend kan worden. Bij een goed traphek zijn er meerdere handelingen nodig om het hek te openen. Zo kan een kind dit niet zelf doen.

In principe is de aanwezigheid van een tweevoudig slot voldoende voor goedkeuring volgens de norm. In onze test bekijken we of het slot ook zo werkt als bedoeld. Daarvoor openen en sluiten we het slot 500 keer (de norm schrijft 300 keer voor). Een slot dat automatisch sluit (auto-close) testen we 10 keer bij maximale opening en 10 keer bij minimale opening. Ook controleren we of het hoor- of voelbaar is of het hekje goed sluit. 

Vrij van te grote openingen

Openingen 2 1200x800Een baby of peuter kan zich met het onderlijf door verbazingwekkend kleine openingen wriemelen. In het ergste geval blijft het dan steken bij het hoofd. 

Daarom testen we ook of het traphek gevaarlijke openingen heeft waar kinderen doorheen kunnen vallen. Of in klem kunnen komen met hun hele lijf. We checken of de ruimte niet te groot is onder en naast het hekje en tussen de spijlen.

Dat doen we met een testblok dat zo groot is als een babyheup. Aan dat blok zit een krachtmeter. Die meet de kracht waarop het blok in de opening wordt geduwd. Dit blok mag niet met minder dan 30 N (Newton) door de opening passen.

Bescherming tegen over het hek heen klimmen

Hierin testen we of het traphek minimaal 650 mm hoog is. Kinderen kunnen dan niet over het traphek heen klimmen of vallen. We kijken ook of het hek geen opstapjes heeft waar kinderen op kunnen klimmen.

Vrij van vingerbeknelling en gevaarlijke spleten

We testen of er geen kleine openingen zijn (van 7 tot 12 mm) waarin kindervingers klem kunnen raken. Dit voorkomt dat kinderen vast komen te zitten en zichzelf niet kunnen bevrijden. Want dat kan leiden tot gevaarlijke situaties.

Ook checken we of er geen gevaarlijke spleten zijn (van 5 tot 12 mm) waarin kindervingers bekneld kunnen raken tussen het traphek en de vloer.

Vrij van uitstekende onderdelen

Verder testen we of er geen uitstekende delen zijn aan het traphek waar kleding of sieraden aan kunnen haken. Dat kan namelijk zorgen voor verstikkingsgevaar bij kinderen die vallen of glijden.

Om dit te testen, halen we een metalen bal met een soepele, dunne ketting langs het hekje. Als de ketting blijft haken, wordt de bal losgelaten. Als de bal en ketting blijven hangen, betekent dit dat een kind hierachter met de kleding kan blijven hangen. Bekijk hoe deze test werkt.

Vrij van verstikkingsgevaren

In deze test gaan we na of het traphek geen losse of afneembare kleine onderdelen heeft waarin kinderen kunnen stikken.

Verpakking en instructies

We checken ook of het verpakkingsmateriaal geen verstikkingsgevaar geeft. We gaan verder na of de handleiding en de waarschuwingen over de veiligheid in orde zijn.

Bekijk en vergelijk:
Veilige traphekjes (alleen voor leden)

Gebruiksgemak

Een gebruiksvriendelijk traphek kun je makkelijk openen en sluiten. Ook met een baby op de arm. We checken ook of je makkelijk kunt zien, voelen of horen of het hekje goed in het slot zit.

Bekijk en vergelijk:
Gebruiksvriendelijke traphekjes (alleen voor leden)

Installeren en weghalen

We testen of je het hek gemakkelijk kunt plaatsen, met een duidelijke handleiding. Ook kijken we of je het traphek makkelijk kunt verwijderen.

Bekijk en vergelijk: