! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

4K-tv (ultra-hd)

Een ultra-hd- of 4K-tv biedt een 4 keer scherper beeld dan een full-hd-tv. Tv's met zo'n 4K-scherm domineren tegenwoordig in de winkels. Maar wat houdt het eigenlijk in?
Arjen Oving

Arjen Oving , Expert Elektronica Bijgewerkt op: 10 mei 2021

Wat is 4K (ultra-hd)?

Ultra-hd wordt ook wel 4K genoemd en je komt beide termen door elkaar tegen. Een ultra-hd-tv heeft 4 keer zoveel pixels (3840 x 2160) als een full-hd-tv (1920 x 1080) en kan daarmee in principe meer detail laten zien. Voor dat laatste heb je wel een ultra-hd-beeldsignaal nodig. Ultra-hd-tv's zijn er vanaf een formaat van 40 inch (102 cm) en groter.

Zie je het verschil tussen full-hd en ultra-hd?

In de praktijk blijkt het best lastig om duidelijk verschil te zien tussen ultra-hd en full-hd. Zelfs als je héél dicht op het scherm zit. Daarbij neem je niet zozeer de extra details waar, maar leidt het mogelijk meer tot een wat groter gevoel van realisme. Overigens merken veel mensen lang niet altijd een verschil op. Zo noodzakelijk is een ultra-hd-tv dus ook weer niet.

Op internet lees je vaak dat je extra dicht op een ultra-hd-tv moet zitten om die extra pixels überhaupt te kunnen waarnemen. Bijvoorbeeld een kijkafstand van 1,6 meter met een tv van 40 inch. Maar dat is niet echt comfortabel. Lees meer over wat een prettige kijkafstand is en hoe groot je televisie moet zijn.

Moet je een 4K-tv (ultra-hd-tv) kopen?

Uit onze test blijkt dat lang niet alle ultra-hd-tv's ook een goede beeldkwaliteit laten zien. Sommige 'gewone' full-hd-tv's presteren zelfs beter op dat vlak. Je kunt je dan ook beter laten leiden door de beeld- en geluidkwaliteit van een tv dan puur door het aantal pixels.

Overigens zijn vrijwel alle tv's vanaf 40 inch (102 cm) tegenwoordig ultra-hd/4K. Het is dan ook niet iets waar je nog echt een keuze over moet (of kan) maken.

Beter beeld met ultra-hd én HDR?

Een van de nieuwste beeldtechnieken is High Dynamic Range, afgekort HDR. Deze techniek levert in theorie een groter contrast en kleurbereik, waardoor beelden nog realistischer en spectaculairder ogen. Deze techniek is te vinden op veel ultra-hd-tv's.

Waar kan ik 4K (ultra-hd) kijken?

Streaming video

Aanbieders van streaming video in ultra-hd zijn Netflix, Youtube, Amazon Prime Video en Videoland. Steeds meer series en films worden in 4K aangeboden. Bij Netflix heb je het duurste Premium abonnement nodig om de ultra-hd-content te kunnen bekijken. Dat kost €14 per maand.

Televisieprogramma's

Het zal nog wel even duren voordat er ook tv-uitzendingen van bijvoorbeeld NPO, RTL en SBS in ultra hd komen. Om programma's in ultra-hd op te nemen, moeten televisiestudio’s namelijk flinke investeringen doen. Bijvoorbeeld in nieuwe camera’s en techniek om de ultra-hd-beelden te verwerken en te distribueren.

Op dit moment bieden diverse providers, zoals KPN en Ziggo, al wel enkele 4K-zenders aan. Je hebt meestal wel een speciaal abonnement, inclusief een tv-ontvanger geschikt voor 4K, nodig om deze zenders te kunnen zien. Hoe snel het aanbod aan 4K-zenders wordt uitgebreid, is nog onduidelijk. Vooralsnog gaat het niet erg hard.

4K-blu-ray

Tegenwoordig zijn er ook ultra-hd-blu-ray-discs met daarop films in 4K. Veel bioscoopfilms worden namelijk standaard in 4K opgenomen. Je hebt wel een 4K-blu-rayspeler nodig om de schijfjes af te spelen. Dat kan niet op een 'gewone' blu-ray-speler.

En verder kun je natuurlijk ook zelfgemaakt 4K-materiaal bekijken op een ultra-hd-tv. Foto's maak je tegenwoordig al in deze hoge resolutie en er zijn steeds meer fotocamera's en camcorders op de markt die in 4K kunnen filmen.

8K-Televisies

Sinds 2018 zijn er ook televisies met een zogenaamd 8K-scherm te koop. Deze 8K-tv's hebben weer 4 keer meer pixels dan een 4K-tv, namelijk 7680 x 4320 pixels. Het zijn wel grote, en vaak ook wat duurdere tv's . De meeste zijn tussen de 65 en 85 inch, maar er zijn ook al een paar modellen van 55 inch met zo'n 8K-scherm te vinden. Overigens wordt vaak ook de term '8K ultra hd' gebruikt bij deze tv's. Dit om ze van '4K ultra hd' tv's te onderscheiden. 

In hoeverre je moet gaan voor zo'n 8K-tv is lastig te zeggen. Het is soms al erg moeilijk om verschil te zien full hd beeld en 4K-beeld, laat staan tussen 4K en 8K. Maar omdat tv's steeds groter worden - fabrikanten nemen nu al modellen van 75 inch (191 cm) op in hun gewone assortiment - is het wel logisch dat er meer pixels in het scherm komen te zitten. Op deze manier blijf je een mooi gedetailleerd plaatje zien. Al kun je dat ook al met een 4K-tv.  

Ultra hd-tv's getest

Bekijk de testresultaten van ultra-hd-tv's in onze vergelijker.

Lees meer:

Nieuwste artikelen