icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ontdek de Gezondgids |

Word abonnee en kies je korting / cadeau.

Gezondgids 45x45

Een spontaan gebarsten tv-scherm

Nieuws | Het zal je maar gebeuren; een nieuwe tv en ineens zit er een barst in je scherm, terwijl je geen idee hebt hoe dat komt.
Laurien Kokkeler
Laurien Kokkeler

Expert Elektronica

Gepubliceerd op:  27 mei 2016

televisie-kapot-introbeeld

Tv met defect schermBinnen korte tijd kregen wij 2 meldingen van gebarsten tv-schermen, waarbij de eigenaren niet wisten hoe het defect is ontstaan. Het ging om een LG en een Sony tv van ongeveer 6 maanden oud waar spontaan barsten en strepen in het beeld waren gekomen.

gebarsten-scherm-televisieExterne schade?

De winkel stelde dat het ging om val- of stootschade omdat er een stervormige breuk te zien was van het beeldscherm (zie foto). Op het eerste gezicht begrijpelijk, omdat het lijkt alsof er een inslagpunt van buitenaf is. En dan gaat het om externe schade, wat niet onder de garantie valt. Pech dus... Maar de eigenaren hielden vol dat de tv op geen enkele manier was geraakt of gevallen en trokken daarom bij ons aan de bel.

Defect scherm tv door hitteInterne kortsluiting

Na onze bemiddeling was de winkel bereid om kosteloos een second opinion bij een reparatiebedrijf aan te vragen. Daar zijn de televisies gedemonteerd en uitgebreid onderzocht met een microscoop, waaruit bleek dat de schade door een interne kortsluiting was veroorzaakt. Dit zorgde voor zo’n hitte op een specifieke plek achter het scherm, dat het daar barstte. Het ging dus om een defect van de tv’s zelf en dat valt natuurlijk wél onder de garantie. Dat gaf de winkel ook keurig toe en inmiddels hebben de eigenaren hun geld terug gekregen of is de televisie kosteloos vervangen.

Haal je recht

Heb jij ook zo’n spontaan gebarsten tv-scherm? Laat je dan niet afschepen in de winkel met het verhaal dat het eigen schade van buitenaf is. Bovenstaande verhalen laten zien dat spontaan barstende tv’s wel degelijk voorkomen. Je hebt dan ook recht op vervanging of reparatie binnen de garantieperiode. Kijk op onze haal je recht-pagina  voor meer informatie over garantie.