! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Kijkafstand tv: hoe groot moet je televisie zijn?

Een belangrijke beslissing bij het kopen van een televisie is de keuze voor de grootte van het beeldscherm. De afstand tussen de bank en de tv is daarbij leidend. Welke grootte past het beste bij jouw situatie?
Arjen Oving

Arjen Oving , Expert Elektronica Bijgewerkt op: 10 mei 2021

Comfortabele kijkafstand tv

Hoe groter de tv, hoe verder weg je meestal gaat zitten om prettig tv te kijken. Uit ons onderzoek naar comfortabele kijkafstanden blijkt de gemiddelde kijkafstand ongeveer 2,4 maal de schermdiagonaal van de tv (in cm) is. 

Dit getal kun je gebruiken als startpunt om de ideale grootte van je nieuwe tv te bepalen. Pin je niet vast op één specifieke grootte van de tv, maar bekijk ook naastgelegen tv-formaten.

Hoe komen we aan de vuistregel?

Het getal van 2,4 hebben we bepaald aan de hand van een praktijkonderzoek. Onze proefpersonen mochten daarbij zelf bepalen op welke afstand ze van de tv wilden zitten. Opdracht daarbij was om een zo comfortabel mogelijke afstand tot de tv te kiezen. Vervolgens maten we de afstand tussen de gekozen plek en de tv.

Dat deden ze voor 3 verschillende beeldformaten: 40, 48 en 55 inch. Daarbij zagen ze de ene keer full hd-beelden en de andere keer 4K/ultra hd-beelden op een 4K/ultra hd-tv, maar zonder dat ze dat wisten. Dit werd 2 keer gedaan door elke proefpersoon.

Uit de resultaten bleek dat ze soms zeer verschillende kijkafstanden kozen, maar vrijwel iedereen ging verder weg zitten naarmate de tv groter werd. Gemiddeld kwam dit neer op ongeveer 2,4 maal de beelddiagonaal van de televisie.

Welke grootte past bij mij?

Meet thuis de afstand tussen de bank en de beoogde plek van de televisie in centimeters en deel dat door 2,4. Dan heb je een indicatie voor de beelddiagonaal in centimeters.

Niet alle uitkomsten leveren precies een bestaand tv-formaat op. Kijk dan naar de beeldmaten die in de buurt liggen van jouw berekende comfortabele grootte. Zit je bijvoorbeeld op 270 cm? Gedeeld door 2,4 kom je uit op 112,5 cm. Een bestaande beeldmaat die daarbij dicht in de buurt ligt, is 109 cm (43 inch).

Inches

De grootte van tv's wordt standaard uitgedrukt in inches en niet in centimeters. Deel daarvoor de gemeten of gewenste afstand in centimeters door 6. Zo kom je uit op inches. 

Niet alle uitkomsten leveren precies een bestaand tv-formaat op. Is je kijkafstand 270 cm? Dan kom je uit op 270/6 = 45. Dat ligt dicht bij 43 inch. Maar je kunt natuurlijk ook een grotere tv kiezen van bijvoorbeeld 49 inch.

Populaire formaten die je nu veel in de winkel tegenkomt, zijn:

  • 32 inch (81 cm)
  • 40 inch (102 cm)
  • 43 inch (109 cm)
  • 48 inch (122 cm)
  • 49 inch (124 cm)
  • 50 inch (127 cm)
  • 55 inch (140 cm)
  • 58 inch (147 cm)
  • 65 inch (165 cm)

Beeldmaattabel

Hieronder zie je voor verschillende afstanden tussen tv en bank welke beeldformaten passen bij een comfortabele kijkafstand.

Afstand tussen bank en tv Schermgrootte
200 cm 32 - 43 inch
250 cm 40 - 50 inch
300 cm 43 - 55 inch
350 cm 48 - 65 inch
400 cm 55 - 65+ inch

Help mij kiezen

Gebruik onze Keuzehulp televisies en na een paar vragen weet je precies welke tv het beste bij je gebruik past. Of bekijk hier de beste tv's in onze test in de beeldmaat die het best bij je kijksituatie past (alleen voor leden).

Moet ik dichterbij zitten met ultra hd?

Dat is niet per se nodig. Een comfortabele kijkstand heeft namelijk weinig te maken met het aantal pixels van de tv. In ons onderzoek kozen de proefpersonen een vergelijkbare kijkafstand, ongeacht of het ging om full hd of ultra hd-beelden.

Wat is 4K/ultra hd?

Een 4K/ultra hd-tv heeft 4 keer zoveel pixels als een full hd-tv en in theorie zou je dan ook meer detail kunnen zien op een ultra hd-tv met ultra hd-beeldmateriaal. Maar in de praktijk blijkt het best lastig om duidelijk verschil te zien tussen ultra- en full hd. Zelfs als je héél dicht op het scherm zit.

Daarbij neem je niet zozeer de extra details echt waar, maar leidt het vaak tot een wat groter gevoel van realisme. Overigens merken veel mensen vaak niet eens een verschil op.

8K

Tegenwoordig zijn er ook zogenaamde 8K-tv's te koop die weer 4x zoveel pixels hebben als een 4K/ultra-hd-tv. Ook hier geldt dat deze tv's in theorie nog scherpere beelden kunnen laten zien, al hangt dat zeker ook af van de kwaliteit van het beeldmatariaal zelf. Zo is er nog erg weing beeldmateriaal in daadwerkelijk 8K te vinden.

8K-tv's zijn alleen in grote beeldmaten vanaf 55 inch te vinden. We hebben niet specifiek gekeken naar wat voor kijkafstand mensen comfortabel vinden bij 8K-tv's, maar we verwachten dat dit niet veel zal afwijken. De bovenstaande tabel kun je nog steeds al leidraad nemen bij het kiezen van de grootte van je tv.   

Proberen in de winkel

Probeer je 'eigen' kijkafstand ook in de winkel uit. Neem een rolmaat mee - of meet je passen af - en bepaal voor verschillende beeldformaten of je die afstand prettig vindt.

Houd ook rekening met de grootte van je oude televisie. In de loop van de jaren zijn de randen om de tv’s steeds smaller geworden. Daardoor ogen nieuwe tv’s vaak kleiner dan oudere tv’s, ook al is het beeldscherm even groot gebleven.

Wat betekent de grootte voor het energieverbruik?

Over het algemeen geldt: hoe groter de tv, hoe groter het stroomverbruik en dus hoe hoger de energiekosten. Staat je 65 inch-tv 4 uur per dag aan en 20 uur per dag in standyby, dan kost dit zo'n €35 per jaar. De energiezuinigste 43 inch-tv verbruikt slechts €11 per jaar aan stroom.

Ook binnen een beeldmaat verschilt het stroomverbruik nog behoorlijk per tv. Zo verbruikt de energiezuinigste 65 inch-tv maar voor ongeveer €21 per jaar aan stroom, waar de 65 inch-tv met het meeste verbruik je zo'n €80 kost.

Vind je duurzaamheid belangrijk? Let dan op het energieverbruik en de kosten daarvan. Ben je lid? Log dan in. Dan zie je in onze Vergelijker per tv bij 'Testresultaat' hoeveel energie een tv gebruikt. Ook kun je als lid filteren op ons oordeel voor Energieverbruik in onze Vergelijker.

Testresultaten televisies

Heb je bepaald welke tv-formaat het best in jouw huiskamer past? Bekijk dan wat de beste tv in die maat is of vergelijk alle geteste televisies.

Nieuwste artikelen