icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Een uitvaart tijdens coronatijd: regels en verzekering

Welke regels gelden er voor uitvaarten tijdens coronatijd? En hoe zit met je uitvaartverzekering?
ingrid zuurmond 2

Ingrid Zuurmond   Expert Geld & VerzekeringBijgewerkt op:30 oktober 2020

Uitvaart kist bloemen

Regels bij overlijden tijdens corona

Door de coronamaatregelen gelden er andere regels voor het opbaren van een overleden personen. Ook zijn er consequenties voor de uitvaart zelf.

Opbaren

Op de website van het RIVM vind je veelgestelde vragen over de verzorging en het opbaren van een overledene. De belangrijkste punten:

 • Een uitvaartondernemer kan een overledene verzorgen. De overdracht van het virus gaat via druppels die ontstaan door hoesten en niezen. Dit vormt dus geen risico meer na overlijden. En met het dragen van persoonlijke beschermingsmiddelen en goede handhygiëne worden de risico’s op besmetting tot een minimum beperkt.
 • Een overledene met corona mag gewoon thuis of in een rouwcentrum opgebaard worden.
 • Nabestaanden mogen de overledene aanraken. Het is wel belangrijk om daarna de goed de handen te wassen.

De uitvaart

Een van de ingrijpendste gevolgen voor veel uitvaarten was dat er maximaal 30 personen aanwezig mochten zijn. Inmiddels mogen er weer meer personen aanwezig zijn. De belangrijkste regels op een rijtje:

 • Alle bezoekers van de uitvaart moeten een vaste plek hebben.
 • Aanwezigen moeten 1,5 meter afstand houden.
 • Er geldt geen maximum aantal personen als iedere bezoeker zich aanmeldt én een gezondheidscheck krijgt bij aankomst.
 • Horeca na de uitvaartbijeenkomst is sinds 10 augustus weer mogelijk. Er geldt wel een registratieplicht voor bezoekers.
 • Contact met de uitvaartverzorger verloopt zoveel mogelijk telefonisch.
 • Geen fysiek contact tijdens condoleren.

De regels kunnen snel veranderen. Bespreek daarom met je uitvaartverzorger de regels en de mogelijkheden. Zoals hoe mensen die niet fysiek aanwezig kunnen zijn, toch iets van de uitvaart mee kunnen krijgen. Bijvoorbeeld via livestreaming.

Kosten extra vervoer vergoed door kabinet

Het kabinet heeft besloten de extra kosten voor vervoer van overleden coronapatiënten te vergoeden. Die kosten kunnen ontstaan als iemand met corona is overleden in een andere gemeente dan de woonplaats. 

 • Had de overledene een uitvaartverzekering? De extra kosten worden vaak al vergoed door de verzekeraar. Informeer hiernaar bij de uitvaartverzekeraar.
 • Had de overledene geen uitvaartverzekering? Soms is de uitvaartondernemer coulant en brengt de kosten niet of tegen kost prijs in rekening.
 • Is dit niet geval en heb je toch extra kosten? Dan vergoedt het kabinet de extra kosten. Je kunt hiervoor contact opnemen met de Ombudsman Uitvaartwezen.

Uitvaartverzekering en corona

Als iemand aan corona is overleden, heeft dit geen gevolgen voor de uitkering van de uitvaartverzekering. Dat geven alle grote uitvaartverzekeraars aan (Ardanta, Dela, Monuta en Yarden).

Consequenties bij soorten uitvaartverzekeringen

Als de overledene een pakketverzekering had, worden sommige diensten uit het pakket misschien niet gebruikt. Bijvoorbeeld horeca. En andere diensten of producten zitten juist niet in pakket. Zoals een liveverbinding met nabestaanden die niet aanwezig mogen of kunnen zijn en een herinneringsbijeenkomst later dit jaar.

Welke consequenties heeft het voor iemand met een kapitaal- of sommenverzekering? Mogelijk was de uitvaart vanwege een kleiner aantal bezoekers goedkoper dan het bedrag waar je voor verzekerd bent.

De Consumentenbond vroeg aan een aantal grote verzekeraars hoe ze hiermee omgaan:

Uitvaartverzekeraar Dela

Dela biedt kosteloos een livestream en een usb-stick met video-opname. De verzekeraar doet momenteel nog onderzoek naar de invulling en wensen voor herinneringsdiensten. Per soort verzekering geldt het volgende:

 1. Dela UitvaartPlan (pakketverzekering): in principe zijn alle diensten die in het pakket zitten ook in deze tijd nodig. Wordt een verzekerde dienst uit het pakket niet gebruikt, dan kan daar een bepaalde vergoeding tegenover staan. De horeca maakt geen deel uit van het pakket. Hier kunnen nabestaanden het vrij besteedbare bedrag voor gebruiken. 
 2. Dela uitvaartverzekering in geld: als er geld overblijft, betaalt Dela het restant uit (dit geldt altijd). Is iemand overleden op een intensive care van een ziekenhuis in een andere regio? Dan brengt Dela geen extra vervoerskosten in rekening.

Uitvaartverzekeraar Monuta

Monuta geeft op de website aan flexibel om te gaan met de dekking van de pakketverzekering.

Tip: bespreek vooraf goed met de uitvaartverzorger en verzekeraar wat wel en niet binnen de dekking van de verzekering valt.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.

Nieuw & interessant

 • yarden
  5 mei

  Veelgestelde vragen over Yarden

  Uitvaartverzekeraar Yarden beperkt eenzijdig een deel van de uitvaartpolissen. Welke gevolgen heeft dit voor verzekerden? En wat betekent de aangekondigde overname van Yarden door Dela?
 • yarden
  Nieuws | 14 sep.

  Vonnis over inperking Yarden-polis opsteker voor gedupeerden

  Uitvaartverzekeraar Yarden heeft ten onrechte de pakketpolis van 390.000 verzekerden aangepast. Dat oordeelde de Rechtbank Midden-Nederland op 11 september. De uitspraak is een steun in de rug voor alle gedupeerden, vindt de Consumentenbond.
 • yarden
  Nieuws | 2 mrt.

  Beperking uitvaartpolis Yarden onrechtmatig

  De Consumentenbond heeft Yarden in een brief gesommeerd de versobering van het natura-uitvaartpakket terug te draaien. Volgens de Consumentenbond is die maatregel onrechtmatig.
 • Uitvaart kist in auto
  Nieuws | 8 jun.

  Uitvaartwensen partner vaak onbekend

  Veel mensen weten niet of hun partner gecremeerd of begraven wil worden. Bespreek daarom je wensen rondom je uitvaart met je naasten.