icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud

Crematie en uitstrooien as

Tegenwoordig kiezen meer Nederlanders (67% in 2021) voor cremeren dan voor begraven. De crematie vindt plaats in een crematorium. De uitvaartdienst is meestal in de aula van het crematorium.
ingrid zuurmond 2

Ingrid Zuurmond , Expert Geld & Verzekering Gepubliceerd op: 22 februari 2022

Uitvaart As verstrooien

Hoe werkt cremeren?

De kosten voor een crematie bestaan vaak standaard uit de crematie én de dienst in de aula. Ook het gebruik van de condoleanceruimte is inbegrepen. Dit kost gemiddeld zo'n €1500. Een crematie duurt vaak 30-60 minuten, daarmee wordt de dienst in de aula genoemd. Als je langer gebruikt wilt maken van de aula of de condoleanceruimte betaal je extra.

In principe zijn de nabestaanden niet bij het cremeren zelf. Maar als je wilt, kun je bij de meeste crematoria er wel bij zijn. Dat kan vaak maar met een klein aantal mensen, omdat de ruimten niet op bezoekers zijn ingesteld. 

Technische crematie

Een ‘technische crematie’ is ook mogelijk. Daarbij zijn geen nabestaanden aanwezig en wordt dus ook de aula niet gebruikt. De overledene wordt opgehaald en gecremeerd. Een nabestaande kan later de as ophalen. De kosten zijn dan veel lager. 

Je kunt ook voor een technische crematie kiezen als je de dienst op een andere plek wilt doen. Bijvoorbeeld thuis of in iemands favoriete restaurant.

As uitstrooien van overledene

De as blijft verplicht een maand na de crematie in de algemene nis van het crematorium. Daarna moet de as een bestemming krijgen. De beheerder van een crematorium moet alle stoffelijke overschotten registreren met vermelding van de bestemming die aan de as is gegeven. Dit register is openbaar.

Nabestaanden kunnen uit verschillende mogelijkheden kiezen voor de asbestemming:

 • Het as uitstrooien, bijvoorbeeld op een veld bij het crematorium of op zee.
 • Het in een urn bewaren, thuis of bijvoorbeeld in een urnenmuur bij het crematorium.
 • Het verwerken in een gedenkobject, zoals een sieraad.

Waar mag ik as uitverstrooien?

Verstrooien van de as kan ook bijvoorbeeld op het verstrooiingsveld bij het betreffende crematorium. Dat is vaak bij de prijs inbegrepen.

Verstrooiing over zee (of een binnenwater) is ook een optie. Er zijn bedrijven die zich hierin hebben gespecialiseerd. Het kan vanuit een schip of vanuit een vliegtuig gebeuren. Nabestaanden kunnen ervoor kiezen bij de verstrooiing boven zee aanwezig te zijn. De tarieven hiervoor zijn dan hoger dan voor een verstrooiing zonder nabestaanden.

Soms gebeurt verstrooiing boven zee samen met bloemstukken of een krans. Bij een dergelijke verstrooiing wordt gebruikgemaakt van speciale verstrooiingsurnen. Er zijn bijvoorbeeld ook urnen van zeezout die overboord worden gezet. Die lossen dan binnen enkele uren in het zeewater op.

Regels as uitstrooien

Nabestaanden kunnen de as ook zelf verstrooien op een voor de overledene dierbare plaats. In het algemeen geldt dat de eigenaar van de grond toestemming moet geven voor de verstrooiing. 

Wil je weten of je de as op de door jouw gekozen plek mag verstrooien? Raadpleeg dan de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van je gemeente.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.

Nieuw & interessant

 • yarden
  5 mei.

  Veelgestelde vragen over Yarden

  Uitvaartverzekeraar Yarden beperkt eenzijdig een deel van de uitvaartpolissen. Welke gevolgen heeft dit voor verzekerden? En wat betekent de aangekondigde overname van Yarden door Dela?
 • Uitvaart kist bloemen
  30 okt.

  Een uitvaart tijdens coronatijd

  Welke regels gelden er voor uitvaarten tijdens coronatijd? En hoe zit met je uitvaartverzekering?
 • yarden
  Nieuws | 14 sep.

  Vonnis over inperking Yarden-polis opsteker voor gedupeerden

  Uitvaartverzekeraar Yarden heeft ten onrechte de pakketpolis van 390.000 verzekerden aangepast. Dat oordeelde de Rechtbank Midden-Nederland op 11 september. De uitspraak is een steun in de rug voor alle gedupeerden, vindt de Consumentenbond.
 • Home header erven en schenken

  Erven en schenken

  Of je nu schenkt aan een goed doel of aan je kinderen: het loon de moeite om vooraf te kijken naar de belastingregels. Zo laat je geen belastingvoordeel liggen of voorkom je dat je belasting moet betalen.