! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Uitvaartverzekering: kinderen niet altijd gedekt

Met een uitvaartverzekering zijn je kinderen vaak gratis meeverzekerd, maar de dekking wisselt sterk. Check je polisvoorwaarden, ook op rare uitsluitingen.

Marlies Feytens

Marlies Feytens , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:14 september 2018


De meeste uitvaartpolissen dekken ongeboren kinderen al vanaf ongeveer 27 weken zwangerschap. Vaak zijn kinderen tot 18 jaar meeverzekerd, maar het is niet altijd gratis. Ook kan het verzekerde bedrag sterk per verzekeraar en polis verschillen.

Uitvaartverzekering en kinderen

Uitvaartverzekeraars Ardanta en Monuta verzekeren op hun huidige uitvaartpolissen kinderen tot 18 jaar gratis mee, Yarden tot 21 jaar (met de Mijn Laatste Wensen-uitvaartverzekering).

Bij Monuta geldt voor de gratis kinderverzekering een wachttijd van 3 maanden. Overlijdt je kind binnen die wachttijd door een ongeval? Dan heb je volgens de nieuwste voorwaarden van Monuta (eind 2018) wel dekking. Wil je die 3 maanden wachttijd omzeilen, dan kun je ook een kinderverzekering afsluiten. Je betaalt daarvoor wel premie.

De uitvaartkosten van kinderen zijn bij Ardanta, Monuta en Yarden gedekt tot het hoogste verzekerde bedrag van de verzekeringsnemer, zoals de ouders. Bij Dela zijn kinderen tijdens de zwangerschap tot 60 dagen na de geboorte gratis meeverzekerd, daarna betaal je een kinderpremie (tot 25 jaar). Je moet je kind dan niet vergeten aan te melden voor de verzekering.

Uitvaartverzekering en baby's

Bij overlijden van een pasgeboren kind, of bij de geboorte van een levenloos kind, kunnen andere regels gelden.

Bij Ardanta en Monuta is de uitkering maximaal gelijk aan het verzekerd bedrag van één van de ouders. Dela regelt en verzorgt de verzekerde uitvaartdiensten. Er is geen maximumbedrag omdat het om een natura-uitvaartverzekering gaat.

Bij Yarden is een ongeboren kind vanaf 20 weken zwangerschap tot 6 maanden na geboorte automatisch meeverzekerd, als je polis langer dan 1 jaar loopt. Heb je jouw kind niet aangemeld, dan is het verzekerd bedrag €2.500. 

Ook bij Monuta geldt de dekking vanaf 20 weken zwangerschap, maar je moet wel minstens 3 maanden bij Monuta verzekerd zijn om hier aanspraak op te kunnen maken.

Dela stelt geen termijn. Ardanta doet dit ook niet, de verzekeraar vraagt bij overlijden een bewijs van de Burgerlijke Stand of een medische verklaring.

Check dekking en polisvoorwaarden

De genoemde dekkingen gelden voor de huidige of nieuwe polissen van de uitvaartverzekeraars. Zo geeft Monuta aan dat sommige ‘oudere’ producten ook kinderdekkingen hebben, maar met andere voorwaarden. Zo zijn er Monuta-verzekeringen met een looptijd tot 16 jaar of een maximum verzekerd bedrag van €2500.

Check jouw dekking en polisvoorwaarden dus goed, ook op rare uitsluitingen. In sommige 'oude' polisvoorwaarden zijn kinderen nog weleens gratis meeverzekerd, maar bijvoorbeeld pas na een leeftijd van bijvoorbeeld 30 dagen. Overlijdt een baby voor die tijd of komt het levenloos ter wereld, dan wordt er pijnlijk genoeg dus niets uitgekeerd. In de huidige voorwaarden van uitvaartverzekeringen hebben we deze bepaling niet aangetroffen.

Meld je kind aan bij je uitvaartverzekering

Na de geboorte van je kind denk je niet direct aan je uitvaartpolis. Maar vergeet niet om je baby aan te melden voor dekking. Vaak moet dit 30 tot 60 dagen na de geboorte. Denk ook aan het aanmelden bij andere verzekeringen, zoals de zorgverzekering en bijvoorbeeld aansprakelijkheidsverzekering.

Lees ook:

De beste en veiligste producten voor je kind

Wij testen regelmatig producten die je nodig hebt voor je baby. Zoals babymatrassen en kinderwagens. Zo kies jij voor het beste.

Het beste babymatras  De beste kinderwagen

bad badderen schuim sop zeepsop spelen douche badkamer kind peuter

Nieuw & interessant

 • yarden
  6 okt.

  Veelgestelde vragen: beperking uitvaartpolis Yarden

  Uitvaartverzekeraar Yarden beperkt eenzijdig een deel van de uitvaartpolissen. Welke gevolgen heeft dit voor verzekerden? En wat betekent de aangekondigde overname van Yarden door Dela?
 • yarden
  Nieuws  |  14 sep.

  Vonnis over inperking Yarden-polis opsteker voor gedupeerden

  Uitvaartverzekeraar Yarden heeft ten onrechte de pakketpolis van 390.000 verzekerden aangepast. Dat oordeelde de Rechtbank Midden-Nederland op 11 september. De uitspraak is een steun in de rug voor alle gedupeerden, vindt de Consumentenbond.
 • Uitvaart home
  1 sep.

  Een uitvaart tijdens coronatijd

  Welke regels gelden er voor uitvaarten tijdens coronatijd? En hoe zit met je uitvaartverzekering?
 • Home header erven en schenken

  Erven en schenken

  Of je nu schenkt aan een goed doel of aan je kinderen: het loon de moeite om vooraf te kijken naar de belastingregels. Zo laat je geen belastingvoordeel liggen of voorkom je dat je belasting moet betalen.