icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Online accounts na overlijden

Hoe kom je bij de gegevens van een overleden familielid als je de wachtwoorden niet hebt? Hoe zorg je ervoor dat de overledene niet nog jaren doorleeft op Facebook? Lees onze praktische adviezen.
Peter Kulche

Peter Kulche , Expert Elektronica Bijgewerkt op: 11 november 2022

Artikel belastingaangigte overledene

Na een overlijden moeten vaak veel acties gedaan worden. We laten veel data achter na onze dood. Mails, foto’s, bestanden, berichtjes op sociale media, etc.

Regelen jij en je nabestaanden niets in de vorm van een digitaal nalatenschap? Dan gaan je bestanden verloren. De bestanden zijn onbereikbaar als het wachtwoord niet bekend is.

Felicitaties via Facebook

Veel overleden mensen leven door op sociale media. Facebookgebruikers krijgen jaarlijks het verzoek een vriend of familielid te feliciteren met zijn of haar verjaardag. Terwijl die persoon dan dus al een hele tijd overleden is. Pijnlijk. Ook dit is met een digitaal nalatenschap te voorkomen.

Mogelijkheden voor nabestaanden

Heeft de overledene geen wachtwoorden nagelaten? Dan zul je bij de online diensten moeten aankloppen waar de accounts van zijn. Gelukkig hebben de meeste bedrijven wel een regeling voor nabestaanden van overleden gebruikers. We bekijken de mogelijkheden per dienst of toepassing.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.

Nieuw & interessant

 • yarden
  5 mei.

  Veelgestelde vragen over Yarden

  Uitvaartverzekeraar Yarden beperkt eenzijdig een deel van de uitvaartpolissen. Welke gevolgen heeft dit voor verzekerden? En wat betekent de aangekondigde overname van Yarden door Dela?
 • Uitvaart kist bloemen
  30 okt.

  Een uitvaart tijdens coronatijd

  Welke regels gelden er voor uitvaarten tijdens coronatijd? En hoe zit met je uitvaartverzekering?
 • yarden
  Nieuws | 14 sep.

  Vonnis over inperking Yarden-polis opsteker voor gedupeerden

  Uitvaartverzekeraar Yarden heeft ten onrechte de pakketpolis van 390.000 verzekerden aangepast. Dat oordeelde de Rechtbank Midden-Nederland op 11 september. De uitspraak is een steun in de rug voor alle gedupeerden, vindt de Consumentenbond.
 • Home header erven en schenken

  Erven en schenken

  Of je nu schenkt aan een goed doel of aan je kinderen: het loon de moeite om vooraf te kijken naar de belastingregels. Zo laat je geen belastingvoordeel liggen of voorkom je dat je belasting moet betalen.