icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud

Wat is resomeren?

Resomeren is een alternatief voor begraven of cremeren. Hoe werkt het en is het al toegestaan in Nederland?
ingrid zuurmond 2

Ingrid Zuurmond     Expert Geld & Verzekering Gepubliceerd op: 8 februari 2022

Uitvaart Resomeren

Wat is resomeren?

Bij resomeren wordt het lichaam ontbonden door middel van een chemisch proces. Het lichaam gaat in een drukvat waar het in een vloeistof oplost. Net als bij cremeren blijft er na resomeren as over. Met deze as kun je hetzelfde doen als met de as die na een crematie overblijft. Je kunt het bijvoorbeeld bewaren in een urn of verstrooien.

Uit onderzoek is gebleken dat resomeren milieuvriendelijker is dan begraven of cremeren.

Is resomeren al toegestaan?

Op dit moment is resomeren nog niet toegestaan in Nederland. In 2020 maakte de toenmalige minister van Binnenlandse Zaken bekend resomeren te willen toestaan als nieuwe vorm van lijkbezorging. De Tweede Kamer moet het voorstel nog goedkeuren. Resomeren wordt dan een onderdeel van de nieuwe uitvaartwet. Het wetsvoorstel wordt naar verwachting in de loop van 2022 goedgekeurd.

Wat kost resomeren?

Het is nog niet bekend wat resomeren gaat kosten. Er zijn nog geen tarieven omdat de mogelijkheid tot resomeren nog niet is toegestaan. De resomatoria zullen de tarieven gaan bepalen, net als crematoria die tarieven voor een crematie bepalen. Uiteraard zullen de kosten ook afhangen van vraag en aanbod.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.

Nieuw & interessant

 • yarden
  5 mei.

  Veelgestelde vragen over Yarden

  Uitvaartverzekeraar Yarden beperkt eenzijdig een deel van de uitvaartpolissen. Welke gevolgen heeft dit voor verzekerden? En wat betekent de aangekondigde overname van Yarden door Dela?
 • Uitvaart kist bloemen
  30 okt.

  Een uitvaart tijdens coronatijd

  Welke regels gelden er voor uitvaarten tijdens coronatijd? En hoe zit met je uitvaartverzekering?
 • yarden
  Nieuws | 14 sep.

  Vonnis over inperking Yarden-polis opsteker voor gedupeerden

  Uitvaartverzekeraar Yarden heeft ten onrechte de pakketpolis van 390.000 verzekerden aangepast. Dat oordeelde de Rechtbank Midden-Nederland op 11 september. De uitspraak is een steun in de rug voor alle gedupeerden, vindt de Consumentenbond.
 • yarden
  Nieuws | 2 mrt.

  Beperking uitvaartpolis Yarden onrechtmatig

  De Consumentenbond heeft Yarden in een brief gesommeerd de versobering van het natura-uitvaartpakket terug te draaien. Volgens de Consumentenbond is die maatregel onrechtmatig.