icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Uitvaartbranche vaak schimmig over kosten

Nieuws|Bijna 90% van de uitvaartverzorgers wil geen vragen beantwoorden van de Consumentenbond over hun tarieven. En ruim 40% van de uitvaartondernemingen heeft geen prijzen op zijn website staan. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond onder 180 uitvaartondernemingen.

Babs van der Staak

Babs van der Staak , Woordvoerder Gepubliceerd op:24 april 2018

uitvaart-regelen

De Consumentenbond vroeg 180 uitvaartverzorgers, groot en klein, verspreid over Nederland, een vragenlijst in te vullen over hun tarieven. De vragen gingen over het basistarief en de kosten voor aanvullende diensten zoals drukwerk, verzorging van de overledene, opbaren, vervoer en gebruik aula en condoleanceruimte. Slechts 20 uitvaartverzorgers vulden de lijst in. De rest reageerde niet of gaf aan geen tijd te hebben of niet mee te willen werken. Van deze 180 uitvaartondernemingen hebben er bovendien 75 geen tarieven op hun website staan.

Onduidelijkheid over tarieven

Een enquête onder 1700 panelleden bevestigt het beeld van onduidelijkheid over tarieven: een kwart van de respondenten kreeg voorafgaand aan een uitvaart geen overzicht van de totale kosten. ‘Er werd helemaal niet gesproken over de kosten’, ‘de kosten werden pas aangegeven toen daar door de nabestaanden expliciet naar werd gevraagd’ en ‘na de crematie kwamen en nog veel onbesproken kosten bij’, waren enkele van de reacties die de Consumentenbond kreeg.

Bart Combée, directeur Consumentenbond: ‘Uitvaartverzorgers zouden veel transparanter moeten zijn over hun tarieven. Consumenten hebben al genoeg aan hun hoofd als ze een uitvaart moeten regelen. In zulke moeilijke tijden wil je niet hoeven te gissen naar de kosten van een uitvaart. Als uitvaartondernemers hun tarieven online vermelden, weten consumenten vooraf waar ze aan toe zijn.’

Grote prijsverschillen

Op basis van de ingevulde lijsten én de informatie op een aantal websites, constateert de Consumentenbond dat er grote prijsverschillen zijn tussen uitvaartondernemers. Zo varieert het basistarief van €985 tot €2550. Ook de andere kosten lopen erg uiteen: een massief eiken kist kost tussen de €375 en €1185, een standaard bloemstuk tussen de €45 en €150 en een afscheidsbijeenkomst van een uur tussen de €85 en €1380.

Het volledige artikel over uitvaartkosten (pdf, alleen voor leden) staat in de Consumentengids van mei.

Lees ook: 

Nieuw & interessant

 • yarden
  10 jun.

  Veelgestelde vragen: beperking uitvaartpolis Yarden

  Uitvaartverzekeraar Yarden beperkt eenzijdig een deel van de uitvaartpolissen. Welke gevolgen heeft dit voor verzekerden? En wat betekent de aangekondigde overname van Yarden door Dela?
 • Uitvaart home
  6 apr.

  Een uitvaart tijdens coronatijd

  Welke regels gelden er voor uitvaarten tijdens coronatijd? En hoe zit met je uitvaartverzekering?
 • yarden
  Nieuws  |  2 mrt.

  Beperking uitvaartpolis Yarden onrechtmatig

  De Consumentenbond heeft Yarden in een brief gesommeerd de versobering van het natura-uitvaartpakket terug te draaien. Volgens de Consumentenbond is die maatregel onrechtmatig.
 • Home header erven en schenken

  Erven en schenken

  Of je nu schenkt aan een goed doel of aan je kinderen: het loon de moeite om vooraf te kijken naar de belastingregels. Zo laat je geen belastingvoordeel liggen of voorkom je dat je belasting moet betalen.