icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Bosch vaatwasser

Bosch maakt verschillende soorten en series vaatwassers; van eenvoudige vaatwassers tot vaatwassers die je via een app kunt bedienen. En van extra grote tot kleine vaatwassers. De prijs van een Bosch vaatwasser verschilt van ongeveer €400 tot €1400.
Elles van Steijn

Elles van Steijn , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op: 23 november 2021

Bosch-vaatwasser

Soorten Bosch vaatwassers

Net als bij de meeste merken vaatwassers, kun je van Bosch vrijstaande en inbouwmodellen kopen. En er zijn kleine, smalle, standaard formaat en extra hoge Bosch modellen.

Verschillende series

De Bosch vaatwassers zijn verdeeld in de series: 2, 4, 6, en 8. Van eenvoudig tot geavanceerd.

Het hangt van de winkel af welke modellen je er kunt kopen. Want niet elke winkel verkoopt alle vaatwassers. De fabrikant distribueert de vaatwassers selectief.

Bosch series

Deze series van Bosch verschillen in droogprestaties, energiegebruik, geluidsniveau, gebruiksgemak en duurzaamheid.

Serie 2

 • Modelnamen hebben een 2, als eerste cijfer na de 3 letters. 
 • Prijzen: €400 - €600
 • Energielabel: E

Dit zijn de basismodellen, ze zijn beperkt in snufjes, programma’s en flexibiliteit. Afhankelijk van het model is er bijvoorbeeld een in hoogte verstelbare bovenkorf of een licht op de vloer dat aangeeft of een programma bezig is. Ook zijn er modellen met Home Connect. Die kun je via een app bedienen.

Serie 4

 • Modelnamen hebben een 4, als eerste cijfer na de 3 letters.
 • Prijzen: €500 - €700
 • Energielabel: C, D of E

Meer mogelijkheden als flexibel in te ruimten korven, Home Connect, extra stil (afhankelijk van het model).

Serie 6

 • Modelnamen hebben een 6, als eerste cijfer na de 3 letters.
 • Prijzen €700 - €1100
 • Energielabel: C of D

Ze hebben meestel max flex-korven, die je maximaal kunt verstellen. Ook zijn ze stil en kun je ze bedienen via een app. Er is een extra clean zone, de vaat wordt daar extra grondig schoon gemaakt. En de vaatwassers hebben PerfectDry: met behulp van zeoliet wordt de vaat beter droog.

Serie 8

 • Modelnamen hebben een 8, als eerste cijfer na de 3 letters.
 • Prijzen €900 - €1400
 • Energielabel: A, B of C

Deze serie heeft de volgende kenmerken (afhankelijk van het model): de vaat wordt beter droog met behulp van zeoliet, maximaal flexibele korven, maximaal stil, te bedienen via een app en IntelligentProgram: het programma wordt aangepast aan de hand van je feedback.

Modelnamen ontleden

Aan de modelnaam van Bosch vaatwassers kun je informatie afleiden over het model. De eerste 3 letters zeggen iets over het model, bijvoorbeeld vrijstaand, inbouw, onderbouw, (volledig) geïntegreerd en klein of juist hoog. Het cijfer daarna is het serienummer. 

 • SPS is een smalle (45 cm) vrijstaande vaatwasser.
 • SMS is een normale vrijstaande vaatwasser.
 • SMU is een vaatwasser die onder gebouwd kan worden.
 • SKS zijn compacte vaatwassers. Ze zijn ongeveer halfhoog en kunnen bijvoorbeeld op een aanrechtblad worden gezet.
 • SMI staat voor een vaatwasser die geïntegreerd kan worden.
 • SMV, SME en SMA staat voor een volledig ingebouwde vaatwasser. Is de tweede letter een B, dan betekent dit dat deze extra hoog is en dus onder een hoger tafelblad past.

Bosch of Siemens?

Vaatwassers van Bosch en Siemens worden door dezelfde fabrikant gemaakt. Veel modellen van Bosch en Siemens zijn grotendeels gelijk aan elkaar. Alleen het uiterlijk verschilt dan en soms een aantal programma’s. De modellen van Bosch zijn vaak iets goedkoper.

De series van Siemens vaatwassers zijn onderverdeeld in iQ100, iQ300, iQ500 en iQ700, waarbij iQ700 modellen HomeConnect hebben en heel zuinig en stil zijn. En serie iQ100 heeft de meest simpele modellen. Welke serie het is zie je aan het tweede cijfer na de 2 letters.

Hoge modellen hebben een X als tweede letter. Het derde cijfer staat voor het aantal programma’s.

Een goed merk

We vroegen ruim 4000 consumenten hoe tevreden ze zijn over hun vaatwasser.  in een enquête over merktevredenheid. Wil je weten welk merk zij het beste vinden? Bekijk de uitkomsten.

Bekijk ook:

Vond je dit artikel interessant?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.