icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud

1 Finish QuantuMatic

Eerste indruk
|
We testten Finish QuantuMatic: een vaatwasmiddel in een reservoir dat je pas na 12 vaatwasbeurten weer hoeft bij te vullen. Is dit inderdaad het ‘revolutionaire systeem’ dat Finish QuantuMatic belooft?
Elles van Steijn_S

Elles van Steijn , Expert Woning & Huishouden Gepubliceerd op: 3 mei 2010

Merk Finish QuantuMatic

Richtprijs € 13 voor een starterset, €9 voor een navulling.

Type vaatwasmiddel

spullie groot

Wat is Finish QuantuMatic?

Quantumatic3Het ‘revolutionaire systeem’ van Finish (voorheen Calgonit) is een cilindervormig reservoir dat je in het bovenste rek van de vaatwasser klemt. Bij elke vaatwasbeurt geeft hij automatisch een afgepaste hoeveelheid vaatwasmiddel vrij. Er zit voldoende vaatwasmiddel in voor 12 vaatwasbeurten, zonder tussentijds bijvullen. Je hebt er dus 12 afwasbeurten lang geen omkijken meer naar.

Telsysteem
Een ‘intelligent’ telsysteem houdt bij hoeveel afwasbeurten je nog te gaan hebt. Als het reservoir na 12 wasbeurten leeg is, gaat er een navulling in.

Beloften
glazenFinish QuantuMatic belooft:

• een uitzonderlijke glans op uw gehele vaat;
• uitstekende reiniging - het verwijdert zelfs de hardnekkigste vlekken;
• werkt automatisch gedurende 12 vaatwasbeurten zonder na te vullen.

Kort programma
Finish QuantuMatic kan niet worden gebruikt met het korte of snelle afwasprogramma van de vaatwasser en ook niet met de functie die 30 minuten bij het programma optelt of ervan afhaalt.

Verkrijgbaarheid
Een starterset met het reservoir en een vulling voor 12 wasbeurten kost €13. Een  navulling voor 24 wasbeurten €9.

Testresultaat

Het installeren van de Finish QuantuMatic in de vaatwasmachine is binnen een mum van tijd gebeurd: je hoeft alleen de houder met het vaatwasmiddel (die je dus ook in navulverpakking kunt kopen) aan het bovengedeelte te bevestigen en het geheel aan het bovenste rek van de vaatwasser te klikken.

In vaatwasser uit OV Bevestigen
Als het geheel iets te hoog is om goed in het rek te passen, dan kun je de hoogte een beetje aanpassen. Er staat niet op de verpakking waar in het rek de Finish QuantuMatic geplaatst moet worden. Dat is maar goed ook, want in sommige vaatwassers zit aan het bovenste rek een handvat, waar de clip van de QuantuMatic niet overheen past. Je verliest wel wat ruimte met de QuantuMatic in het rek: ongeveer ter grootte van een forse koffiemok.

Telsysteem
Bovenop de QuantuMatic zit een telsysteem dat bijhoudt hoeveel wasbeurten je nog hebt te gaan. Het bestaat uit een ring met cijfers die het aantal afwasbeurten aangeeft, en een balletje dat na elke afwasbeurt één plaats opschuift. Als het balletje op zijn plek ligt en het afwasmiddel is zichtbaar door het venstertje, dan is de QuantuMatic klaar voor de volgende afwasbeurt.

Beperkingen
De QuantuMatic kan niet gebruikt worden bij het verkorte of snelle afwasprogramma. En het reservoir moet eerst afkoelen voor hij opnieuw gebruikt kan worden, anders komt er geen vaatwasmiddel uit.

Afwasresultaten
Duitse tabsWe vergeleken de afwasresultaten van Finish QuantuMatic met die van de Finish (Calgonit) Quantum vaatwastabletten. We testten met 4 verschillende soorten vuil:

• bleekvuil, zoals thee;
• aangebrande melk;
• zetmeel, zoals bindmiddel en pap;
• eiwitvuil, zoals vlees, ei en melk.

Bij het bleekvuil doet QuantuMatic het beter dan de vaatwastabletten. Maar bij het eiwitvuil doen de tabletten het weer beter. Over de hele linie doen beide vaatwasmiddelen het ongeveer even goed.

Droogresultaten
In de droogresultaten zien we nauwelijks verschil tussen de QuantuMatic en de Quantum vaatwastabletten. De tabletten doen het maar marginaal beter.

wijnglazen-b2216-(116680) Glans
We vergeleken de glans bij wijnglazen en limonadeglazen. QuantuMatic doet het bij de wijnglazen ietsje beter dan de tabletten, en duidelijk beter bij de limonadeglazen.

Kosten
Een QuantuMatic-starterset met het reservoir en een vulling voor 12 wasbeurten kost €13. Dat komt neer op €1,08 per afwasbeurt. Een navulling voor 24 wasbeurten kost €9, dus €0,37 per afwasbeurt. Een doos met 20 Finish Quantum Tabs kost €5,80: €0,29 per afwasbeurt. Afwassen met Finish QuantuMatic is per vaatwasbeurt dus minstens 8 cent duurder dan afwassen met Finish Quantum tabletten. Met zes afwasbeurten per week is de QuantuMatic jaarlijks ongeveer €25 duurder dan de Finish tabletten.

spul in verpakking klein Conclusie
Finish QuantuMatic vaatwasmiddel werkt goed en is handig in het gebruik. Maar hij neemt ook ruimte in in de vaatwasser en hij is niet bruikbaar met het korte afwasprogramma. Alleen bij de glans zijn de resultaten beter dan die van de Finish vaatwastabletten. Bovendien is het QuantuMatic-systeem minstens 8 cent per vaatwas duurder dan de Finish-tabletten. Wij vinden het middel die meerprijs niet waard.

Lees meer over het gebruik van vaatwastabletten en het verschil met vaatwaspoeder in combinatie met los zout en glansspoelmiddel.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.