icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Bespaar met het Energiecollectief |

Schrijf je nu in

Energiecollectief icon

Vaatwasser stinkt

Een stinkende vaatwasser is een veelvoorkomend probleem. Niet prettig, maar gelukkig valt er wat aan te doen.
Irene la Faille
Irene la Faille

Expert Woning & Huishouden

vaatwasser-stank

Pak de oorzaak aan

Het kan verleidelijk zijn om meteen in de weer te gaan met allerlei verfrissende middeltjes, maar onderzoek eerst waar de stank vandaan komt. Stank kan uiteindelijk een onschuldiger uiting zijn van een groter probleem.

Goed onderhoud van je vaatwasser kan vaatwasserproblemen en stank voorkomen.

Voorkom vervetting

Vettige resten of wasmiddelresten kunnen zich gaan afzetten in de vaatwasser. De binnenruimte, waterleidingen, filters raken vervet. Dit gaat stinken en kan nog veel meer problemen veroorzaken. Draai daarom regelmatig een volledig programma op hoge temperatuur en gebruik zo nodig af en toe een vaatwasmachinereiniger.

Maak de vaatwasseronderdelen schoon

Er gaat zoveel vuil door een vaatwasser heen, dat dit kan ophopen en stank en andere problemen kan veroorzaken. Maak daarom de verschillende onderdelen regelmatig schoon. Zo blijft de boel fris en de vaat hygiënisch schoon.

Filters

Koopadvies 8 veiligheid filter vaastwasserVieze luchtjes komen vaak door vuil in de filters. Etensresten kun je goed zien, maar stank kan ook komen door een minder zichtbare vetlaag onderaan het fijne filter. Maak de filters daarom regelmatig schoon.

Sproeiarmen

Vuil in de gaatjes van sproeiarmen veroorzaakt een nare geur. Haal de sproeiarmen daarom uit de vaatwasser, spoel ze af en prik de gaatjes door met een naald of cocktailprikker. Doe dit 2 tot 3 keer per week.

Deurrubbers

Vuil in de deurrubbers veroorzaakt stank. Wanneer de deurrubbers beschadigd zijn, hoopt vuil zich makkelijker op. Loop de rubbers daarom regelmatig na en maak zo nodig schoon met een vochtige doek.

Zet de deur open

Als een vaatwasser lang niet gebruikt is, kan de binnenruimte gaan stinken. Zet dan de deur van de vaatwasser een stukje open. Laat vieze vaat ook niet te lang in de vaatwasser staan. Dat gaat ook stinken. Spoel desnoods de vaat met een voorspoelprogramma.

Verfrissers en neutralisers

Heb je bovenstaande oorzaken aangepakt en ruikt de vaatwasser nog steeds niet fris? Dan kan een verfrisser of neutraliser helpen. Deze speciale middelen werken tegen nare luchtjes in je vaatwasser. Een verfrisser geeft een zeer sterke geur af, meestal citroen.

Nare luchtjes worden zo verbloemd. Een neutraliser zou de stank alleen moeten neutraliseren, maar geeft vaak ook geur af. Helemaal reukloos is de vaatwasser daarmee niet. Je kunt ook kijken of de boel verfrist als je een halve citroen in de bestekkorf legt.

Lees meer over:

Testrapport vaatwassers

Het dagverse testrapport Vaatwassers (€4) bevat alle geteste vaatwassers inclusief de Beste Koop en de Beste uit de Test. We geven je kooptips zodat je weet waar je op moet letten bij het kopen van een vaatwasser.

Meer informatie

Testrapport Vaatwassers

Test vaatwassers