icon-menulogo_footerpredssymbol-afradersymbol-bestekoopsymbol-besteuittest
Samen energie inkopen levert voordeel op|

Doe mee met ons Energiecollectief!

Energiecollectief icon

Vaatwasser stinkt

Een stinkende vaatwasser is een veelvoorkomend probleem. Niet prettig, maar gelukkig valt er wat aan te doen.
Irene la Faille

Expert Woning & Huishouden

6 fris ruiken vaatwasser

Filters reinigen

Vuil in de filters veroorzaakt vieze luchtjes. In het grove filter zijn etensresten goed te zien, in het fijne filter minder goed. Reinig daarom minimaal eenmaal per week de grove en fijne filters om stank te voorkomen. Er kan ook een minder zichtbare vetlaag onderaan het filter zitten. Wat je niet ziet, kun je wel ruiken. Let bij het verwijderen van het filter op dat er geen vuil in het afvoerputje terechtkomt.

Deurrubbers reinigen

Vuil in de deurrubbers veroorzaakt stank. Wanneer de deurrubbers beschadigd zijn, hoopt zich makkelijker vuil op. Loop de rubbers daarom regelmatig na en maak zo nodig schoon met een vochtige doek.

Sproeiarmen reinigen

Vuil in de gaatjes van sproeiarmen veroorzaakt een nare geur. Haal de sproeiarmen daarom uit de vaatwasser, spoel ze af en prik de gaatjes door met een naald of cocktailprikker. Doe dit 2 tot 3 keer per week.

Vervetting

De vaatwasser kan vervetten als er vaak een koud of kort programma wordt gebruikt. Draai in dat geval regelmatig een lege vaatwasser met een volledig, heet programma. Voor wat verfrissing kun je een gesneden citroen in het bestekbakje leggen of een reiniger gebruiken.

De oorzaken van een stinkende vaatwasser kunnen uiteindelijk ook voor ernstiger problemen zorgen.

Lees meer over veelvoorkomende problemen en oplossingen.

Aanhoudende stank

Heb je bovenstaande oorzaken aangepakt en ruikt de vaatwasser nog steeds niet fris? Dan kan een reiniger, verfrisser of neutraliser helpen.

  • Vaatwasserreinigers
    Maak de vaatwasser af en toe grondig schoon met een speciale reiniger. Zo verwijder je alle vet, vuil en kalk uit de machine en leidingen.
  • Verfrissers & neutralisers
    Deze speciale middelen werken tegen nare luchtjes in je vaatwasser. Een verfrisser geeft een zeer sterke geur af, meestal citroen. Nare luchtjes worden zo verbloemd. Een neutraliser zou de stank enkel neutraliseren, maar geeft vaak ook geur af. Helemaal reukloos is de vaatwasser daarmee niet.

Lees meer over vaatwasmiddelen of lees antwoorden op veelgestelde vragen over vaatwassersNieuwste artikelen