icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Bespaar met het Energiecollectief |

Bekijk het aanbod.

Energiecollectief icon

Vaatwastabletten

Veel mensen gebruiken vaatwastabletten. Vaatwastabletten zijn handig, maar er zitten ook een aantal nadelen aan. Hoe kun je ze het beste gebruiken?
Irene la Faille
Irene la Faille

Expert Woning & Huishouden

Artikel vaatwasmiddelen

Classic of all-in-one-vaatwastabletten

Een classic vaatwastablet bevat alleen wasmiddel. Daarbij gebruik je glansspoelmiddel en zout. Dit heeft als voordeel dat je dit afzonderlijk kunt afstemmen. Dit kan resulteren in betere droogresultaten. 

All-in-one-vaatwastabletten hebben alle benodigde middelen in één. Daarnaast hebben ze vaak ook extra functies, als metaalbescherming of anti-glascorrosie. Het voordeel is dat je met 1 tablet klaar bent voor een schone en droge wasbeurt. Er zijn all-in-one-vaatwastabletten die uitstekend schoonwassen. 

De beste vaatwastabletten

Wil je weten welk middel de vaat het beste schoon krijgt? Bekijk de resultaten van de vaatwasmiddelentest.

Nadelen vaatwastabletten

  • Meestal duurder: Een all-in-one-tablet van een A-merk kost al gauw €0,25 per wasbeurt, terwijl losse middelen samen ruim €0,10 kosten. Maar all-in-one-tabletten van een huismerk kosten soms nog minder. 
  • Niet doseerbaar: In sommige gevallen kun je een vaatwastablet doormidden breken, maar over het algemeen kun je een vaatwastablet niet doseren. Met een all-in-one-tablet kun je ook niet de hoeveelheid zout en glansspoelmiddel afstemmen.
  • Niet voor alle programma’s: Een vaatwastablet is niet altijd geschikt voor een kort programma of spoelprogramma omdat het soms niet volledig oplost. Lees meer over vaatwasprogramma's.
  • Het verkeerde moment in de wasbeurt: De verschillende middelen in het all-in-one-vaatwastablet zijn nodig voor verschillende momenten in de wasbeurt. Het is voor een machine echter lastig te bepalen wanneer welk onderdeel van het tablet nodig is. Aan het einde van de wasbeurt moet nog genoeg glansspoelmiddel overblijven om de vaat mooi te laten drogen.
  • Onjuiste meldingen: De vaatwasser geeft een melding als je zout of glansspoelmiddel moet bijvullen. Als dit al in het tablet zit, kan de vaatwasser hierom blijven vragen.
    Sommige vaatwassers hebben een speciale functie voor het gebruik van all-in-one tabletten. Lees meer over 
    vaatwasopties.

Lees meer over losse vaatwasmiddelen.

Doseren

Per vaatwasbeurt gebruik je 1 vaatwastablet. Heb je minder (vieze) vaat of een kort wasprogramma, dan kun je het blokje eventueel doormidden breken. Maar het beste draai je gewoon een volle vaatwasser op een volledig programma.

Als er glansspoelmiddel en zout in het vaatwastablet zitten, dan is het in principe niet nodig dit nog toe te voegen. Maar als de resultaten te wensen overlaten, dan kan het alsnog nodig zijn.

Heb je last van strepen en kalkaanslag? Of heb je erg hard water? Voeg dan alsnog zout toe. Droogt de vaat slecht? Voeg dan nog extra glansspoelmiddel toe.

Kan het vaatwastablet ook los in de machine?

Afhankelijk van het middel en de vaatwasser is het best mogelijk om hiermee een schone vaat te krijgen. Echter bestaat het risico dat het blokje al vroegtijdig is opgelost en weggespoelt tijdens het voorwassen. Wanneer je het blokje in het doseerbakje doet, gaat dit namelijk open op het moment in de wascyclus dat het wasmiddel nodig is.

Wanneer het programma een voorwasfase heeft, kun je beter het blokje pas toevoegen op het moment dat je het klepje open hoort gaan.

Vaatwastablet lost niet goed op

In sommige gevallen is het doseerbakje open, maar is het tablet niet goed opgelost. Dit gaat uiteraard ten koste van een schone vaat. Mogelijk is het programma dat je gebruikt niet geschikt, is het bakje niet goed open gegaan of is een sproeiarm geblokkeerd. 

 

Test vaatwassers