! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Vaatwastabletten

Wat is beter? Een classic- of all-in-one-vaatwastablet? Lees onze tips over vaatwastabletten, glansspoelmiddel en onthardingszout.

Elles van Steijn

Elles van Steijn , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op:5 november 2020

Artikel vaatwasmiddelen

Classic of all-in-one vaatwastabletten?

vaatwastabletten-diverseEen classic vaatwastablet bevat alleen wasmiddel. Daarbij voeg je apart glansspoelmiddel en zout toe.
Een all-in-one tablet heeft alle benodigdheden voor reiniging, ontharding en streeploos opdrogen samengevoegd in één vaatwastablet. Lekker makkelijk. Daarnaast hebben ze vaak ook extra functies, zoals metaalbescherming of anti-glascorrosie.

Uit onze meest recente test vaatwastabletten blijkt dat je het beste kunt kiezen voor all-in one-tablet. Deze reinigen beter dan de classic tabletten. Maar classic tabletten met los zout en glansspoelmiddel krijgen de vaat over het algemeen het beste streeploos droog. Toch zijn er all-in-one-tabletten die dit ook prima doen. En als de vaat niet mooi opdroogt, kun je wat glansspoelmiddel toevoegen.

Er kleven ook wat nadelen aan all-in-one-vaatwastabletten. Lees meer over de vergelijking tussen vaatwastabletten en losse vaatwasmiddelen

De beste vaatwastabletten

Lidl-W5-beste-vaatwastabletIn 2017 hebben we zowel classic als all-in-one vaatwastabletten getest. Wil je weten welk middel de vaat het beste schoon krijgt? Bekijk de resultaten van de test vaatwasmiddelen.

Vaatwastablet doseren

Per vaatwasbeurt gebruik je 1 vaatwastablet. Heb je minder (vieze) vaat of een kort wasprogramma, dan kun je het blokje eventueel doormidden breken. Maar het beste draai je gewoon een volle vaatwasser op een volledig programma.

Met een all-in-one tablet is het niet nodig glansspoelmiddel of zout toe te voegen. Maar als de vaat niet goed droog wordt of je last krijgt van strepen en kalkaanslag, dan kan het alsnog nodig zijn. Lees meer oplossingen voor problemen met je vaatwasser.

Bij een classic tablet stel je de juiste dosering glansspoelmiddel en onthardingszout in. 

Kan de vaatwastablet ook los in de machine?

Afhankelijk van het middel en de vaatwasser is het best mogelijk om hiermee een schone vaat te krijgen. Het risico bestaat dat het blokje vroegtijdig oplost en weggespoelt tijdens het voorwassen. Wanneer je het blokje in het doseerbakje doet, gaat dit open op het moment in de wascyclus dat het wasmiddel nodig is. 

Vaatwastablet lost niet goed op

In sommige gevallen is het doseerbakje open, maar is het tablet niet goed opgelost. Dit gaat uiteraard ten koste van een schone vaat. Mogelijk is het programma dat je gebruikt niet geschikt, is het bakje niet goed open gegaan of is een sproeiarm geblokkeerd. 

Voorkom een miskoop

Met onze test zie je in één oogopslag welke vaatwassers goed zijn. Maar minstens zo belangrijk: je ziet ook welke je beter niet kunt kopen.

De beste vaatwassers

BesteCategory-Vaatwasser-Vrijstaand-1200x800

    Lees ook: