icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Werking van vaatwassers

Elke vaatwasser werkt volgens eenzelfde principe. De vaatwasser sproeit onder druk water tegen de vieze vaat waardoor deze schoon wordt. Maar hoe ziet een wasbeurt eruit en wat komt er allemaal bij kijken?
Irene la Faille
Irene la Faille

Expert Woning & Huishouden

Bijgewerkt op:  19 juli 2017

3 binnenkant vaatwasser

Verloop van een wasbeurt

Een circulatiepomp pompt water door de gaatjes in de sproeiarmen en zijkant van de machine. Door de druk van het water draaien de sproeiarmen snel rond, waardoor het water overal komt. Het water uit de sproeiarmen wordt eerst verwarmd en neemt tegelijkertijd het vaatwasmiddel mee.

Daarna pompt een afvoerpomp het vuile water via filters uit de machine. Het vuil blijft in de filters achter. De warmte in de machine zorgt ervoor dat de vaat vervolgens droogt. Het proces van verdampen wordt soms versneld door een bijkomend verwarmingselement.

Een wasbeurt bestaat uit de volgende fases:

 1. voorspoelen (optioneel)
 2. reinigen met vaatwasmiddel en heet water
 3. tussenspoelen met koud water
 4. naspoelen met heet water
 5. drogen

Wastechnieken

De meeste machines hebben 2 sproeiarmen: 1 onder en 1 boven. Het meeste water wordt via de onderste sproeiarm op de vaat gespoten. Op deze standaarduitvoering bestaat nog een aantal varianten.

 • Extra element
  Sommige modellen hebben een extra element op de onderste sproeiarm. Hierdoor zou het water zich nog beter verspreiden door de machine.
  AEG noemt dit de Satellite Sprayarm, Beko noemt het Aqua Intense.
  Er zijn verschillende AEG vaatwassers met satellietsproeiarm getest. Een aantal kwam er goed uit, maar een presteerde wat minder. 
 • Waterwall
  Samsung heeft een techniek ontwikkeld waarbij een rechte strook van voor naar achter over de bodem beweegt. Zo wordt water van onderaf op de vaat gespoten. Samsung noemt dit de Waterwall en claimt dat het water zo beter in de hoeken van de machine komt. Daarbij bevindt zich nog een bovenste sproeiarm in de machine.
  De Samsung vaatwasser met Waterwall die we getest hebben, was niet beter dan apparaten met een gewone sproeiarm. Wel is het verwijderen van het filter lastiger, want de Waterwall zit het filter in de weg.
  Bekijk de video van de Samsung Waterwall en andere vaatwasserinnovaties uit 2014. 

Droogtechnieken

Met verschillende droogtechnieken wordt de vaat prima droog. De prestaties hangen af van de specifieke vaatwasser.

 • Condensdroogtechiek
  Hierbij condenseert de stoom in een apart opvangbakje door het met koud water af te koelen. Het water blijft in het bakje tot het bij een volgende wasbeurt wordt afgevoerd.
 • Ventilatiedroogtechniek
  Bij vaatwassers met een ventilatiedroogtechniek komt meer stoom uit de machine als hij na de wasbeurt wordt geopend. De stoom wordt vooral geventileerd en minder gecondenseerd.
 • Zeoliet
  Vaatwassers met deze droogtechniek bevatten het mineraal zeoliet. Deze korrels zijn zeer absorberend. Bij het absorberen komt ook warmte vrij, hierdoor droogt de vaat nog sneller. Dit bespaart tijd en energie. Het zeoliet wordt na elke spoelgang opnieuw 'opgeladen'.

Lees ook de veelgestelde vaatwasservragen of over vaatwasprogramma's en vaatwasmiddelen

Of lees over de vaatwasserontwikkelingen die we zagen in 2016. 

Test vaatwassers