icon-menulogo_footerpredssymbol-afradersymbol-bestekoopsymbol-besteuittest
Maak gratis kennisInloggen
Maak gratis kennisInloggen

Water- en energiebesparing

Besparen op water en elektriciteit is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Ontdek wat jij kunt doen om water en energie te besparen.
Irene la Faille

Expert Woning & Huishouden

Artikel zuinige vaatwasser

Hoofdpunten uit dit artikel


Steeds zuiniger

Een vaatwasser verbruikt een stuk minder water en energie dan vroeger. Tegenwoordig verbruikt een vaatwasser gemiddeld zo’n 14 liter water. In 2006 was dit nog ongeveer 20 liter en in de jaren '60 zelfs 60 liter.

En het waterverbruik blijft dalen. Tussen 2013 en 2014 zijn er een stuk meer vaatwassers verkocht met een verbruik onder de 8 liter. Je merkt het alleen nauwelijks in je portemonnee omdat water zo goedkoop is.

Ook het energieverbruik van vaatwassers is afgenomen. Elektriciteit wordt met name gebruikt voor het verwarmen van het water en het drogen van de vaat. In 2006 kostte een wasbeurt nog zo'n 1,5 kWh kostte, nu is dit minder dan 1,15 kWh. Dit scheelt zo'n €0,08 per wasbeurt.

Energielabel

3 energielabel vaatwasserOmdat vaatwassers steeds zuiniger zijn geworden, zijn ook de energieklassen aangepast. Voorheen liepen de klassen van G tot A. Nu lopen ze van D tot A+++. Een vaatwasmachine met energieklasse A, behoort tegenwoordig dus tot de minst zuinige apparaten.

Apparaten die in dezelfde klasse vallen kunnen verschillen in energieverbruik. Het verschil lijkt misschien klein, maar over de levensduur van het apparaat kan het honderden euro’s schelen. Het loont daarom zeker om ook naar het daadwerkelijke energieverbruik per jaar te kijken.

Naast het energieverbruik staat het volgende op het energielabel:

  • waterverbruik (in liter per jaar);
  • droogresultaat (in klassen van G tot A);
  • capaciteit (in aantal standaardcouverts);
  • geluidsniveau (in decibel).

Let op: op het energielabel staat aangegeven wat het exacte energie- en watergebruik is van het ecoprogramma. Dus niet van het normale, dagelijkse programma. Wij hebben ook het gebruik van het dagelijkse programma getest.

Hotfill

Vaatwasmachines sluit je in principe aan op de koudwaterleiding. Met een 'hotfill-installatie' is het mogelijk de vaatwasser ook op een warmwaterleiding aan te sluiten. Met dit voorschakelapparaat wordt het water verwarmd met gas in plaats van elektriciteit. En gas is goedkoper dan stroom. Of een hotfill per saldo voordeliger is, hangt af van verschillende factoren.

De efficiëntie is erg afhankelijk van de weg die het verwarmde water af moet leggen. Hoe verder de cv-ketel van de vaatwasmachine staat, hoe meer het water afkoelt. De vaatwasser aansluiten op alleen de warmwaterkraan is geen goed idee. Dat kost gemiddeld meer energie. Uiteraard moeten de aanschafkosten van een hotfill-installatie opwegen tegen de besparing. Houd er ook rekening mee dat de afwasresultaten kunnen tegenvallen. Want met een hotfill wordt de programmaduur verkort.

Bekijk de zuinigste vaatwassers in onze vergelijker.