icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Smartphone, tablet of laptop kwijt: wat nu?

Smartphones, tablets en laptops zijn populair, ook bij dieven. Gelukkig zijn er veel dingen die je kunt doen om de gevolgen van diefstal te beperken. We geven een stappenplan.
Ronald Kamp
Ronald Kamp

Expert Auto, Fiets & Reizen


 

Er zijn jammer genoeg maar bar weinig dingen die je kunt doen om te voorkomen dat je dure gadget wordt gestolen. Maar er zijn wel een hoop dingen die je van tevoren kunt doen om de schade te beperken. Een stappenplan:

1. Blokkeer de toegang tot je toestel met een wachtwoord of pincode

Deze maatregel ligt voor de hand: als je je telefoon, tablet of computer beveiligt met een code, kunnen dieven niet bij je gegevens. Dit is de belangrijkste maatregel die je kunt treffen. Doe het vandaag nog als je het nog niet had gedaan. Je voorkomt dat dieven de telefoon of laptop nog kunnen gebruiken.

Het gaat dan niet alleen om bellen, maar vooral ook om toegang tot allerlei diensten, zoals Facebook, je bankapp, en natuurlijk je e-mailaccount. Want als ze toegang hebben tot je mailaccount, kunnen ze daarmee ook wachtwoorden van andere diensten veranderen.

Een wachtwoord op de telefoon voorkomt ook dat een eventuele antidiefstalapp direct verwijderd kan worden of dat de telefoon teruggezet kan worden naar de fabrieksinstellingen.

2. Blokkeer je sim-kaart met een pincode

We krijgen bij de Consumentenbond bijna wekelijks schrijnende verhalen binnen van leden die onverwachts enorme mobiele telefoonrekeningen gepresenteerd krijgen. Eén van de oorzaken is misbruik van gestolen sim-kaarten. Criminelen stoppen de sim-kaart in een andere telefoon en jagen het slachtoffer op kosten door ermee te bellen naar dure betaalnummers of naar het buitenland. Of ze abonneren je op dure sms-betaaldiensten van handlangers. Daarvoor moeten ze echter wel de sim- pincode weten. Die pincode is standaard meestal 0000. Verander deze in een moeilijk te raden pincode. De kans dat criminelen deze dan raden is heel klein. Want na 3 foute pincodes moet de sim-kaart gedeblokkeerd worden met een speciale PUK-code. Die code heb je van de provider gekregen en is helemaal niet te raden.

3. Blokkeer betaalnummers en sms-diensten

Een dure telefoonrekening voorkomen kan ook door van tevoren een aantal dingen te blokkeren.

Het is een goed idee om sms-betaaldiensten helemaal te blokkeren, via payinfo.nl. Als je dat doet, kun je niet meer geabonneerd worden op dat soort diensten.

Het is ook zinnig om niet-nuttige betaalnummers (0906, 0909) en nummers in het buitenland te blokkeren. Jammer genoeg is dit wat ingewikkelder. De manier waarop het moet verschilt per provider, en soms zijn er kosten aan verbonden. Het bellen naar internationale nummers kan bij sommige aanbieders aan- en uitgezet worden door een speciale code in te voeren op de telefoon zelf. Bel de klantenservice van je provider om te vragen hoe je alles precies blokkeert.  

4. Installeer een traceerapp

Bij elke smartphone, tablet of laptop kunt je software installeren of activeren om hem op afstand op te sporen, te besturen of te blokkeren.

Hier moet je niet te veel van verwachten. Telefoons en tablets gebruiken gps om de plaats te bepalen en dat heeft op z'n best een nauwkeurigheid van rond de 20 meter. Bij laptops, die geen gps hebben, werkt de plaatsbepaling op basis van bekende wifi-netwerken in de buurt. En dat is nog onnauwkeuriger. Bovendien moet het apparaat verbonden zijn met internet om de locatie door te kunnen seinen. Verwacht dus geen wonderen. Toch zijn er meer dan genoeg succesverhalen van mensen die hun telefoon of laptop op deze manier hebben teruggevonden, en zo'n app kan weinig kwaad. Ook het ministerie van veiligheid en justitie adviseert om traceersoftware te gebruiken (zie onder andere www.hier-waak-ik.nl).

Welke traceerapp moet je nemen? Voor iPhones, iPads en iPods, en voor Windows Phone heb je weinig keus. Daar kun je gewoon de meegeleverde traceerfunctie gebruiken. Bij Android heb je wel keus. Android heeft sinds augustus 2013 een eigen oplossing, maar er staan in de Google Play store ook tientallen speciale apps. De standaardoplossing werkt redelijk, maar is wel heel simpel. Als je meer opties wil kies je voor speciale app. Meer info over traceerapps vind je onderderaan deze pagina. 

Tot slot een belangrijke tip: test na installatie/activering van de traceer-app even of alles werkt door je telefoon als verloren op te geven!  

5. Maak een backup van je gegevens

Op elk apparaat staan dierbare en persoonlijke gegevens, en het is slim om daar een backup van te hebben. Het gaat dan niet alleen om documenten en foto's. Ook belangrijk zijn bijvoorbeeld contactpersonen, instellingen en programmagegevens. Of oude gesprekken in WhatsApp of misschien zelfs je voortgang in een spelletje.

Voor iPhone en iPad heeft Apple een standaardoplossing: als je dit instelt op een vaste computer (met daarop iTunes geïnstalleerd) wordt elke keer als je het apparaat aansluit een backup van het hele systeem gemaakt. Dat kan zelfs via wifi. Die backup omvat alles wat je nodig hebt: contactpersonen, foto's, data en instellingen van apps. je kunt een nieuwe of teruggevonden iPhone eenvoudig weer helemaal hetzelfde maken als voor de diefstal. Erg makkelijk.

Android biedt ook een automatische backupfunctie, maar die bewaart niet veel meer dan de contactpersonen. Er is voor Android nog geen goede manier om apps, met instellingen en al, te backuppen en terug te zetten.

Voor het bewaren van belangrijke documenten, foto’s en video’s zijn clouddiensten als Dropbox, Google Drive of Apples iCloud een slimme oplossing. Je kunt deze diensten zo instellen dat je bestanden automatisch opgeslagen worden in de 'cloud'. Je kunt er dan altijd direct bij, op meerdere apparaten. Cloud-opslag is ook handig voor foto's; foto's genomen met een smartphone of tablet worden automatisch op de cloudopslag gezet, zodat je er makkelijk vanaf een andere PC bij kan.  

6. Versleutel je gegevens

Ook al heb je een backup gemaakt van uw gegevens, dan nog kunnen dieven er eventueel bij als ze je telefoon, tablet of laptop in handen krijgen. Daarvoor hoeven ze niet per se toegang te hebben tot het besturingssysteem. In veel gevallen kan een dief de harde schijf of de sd-kaart verwijderen en hem lezen met een ander apparaat.

Het antwoord op dit probleem is versleuteling (encryptie). Alleen met een wachtwoord kunnen de gegevens op de schijf worden ontcijferd. Bij steeds meer apparaten is systeembrede encryptie op een gemakkelijke manier aan te zetten. Bij iOS-apparaten (iPads, iPhones en iPods) is het standaard, dus daar hoef je niets te doen. Bij Androidtelefoons en Macbooks moet je de functie activeren. Bij Windows is encryptie alleen onderdeel van de 'pro' versie.  

7. Maak een lijstje van belangrijke gegevens

 • Het telefoonnummer dat je moet bellen om je sim te blokkeren.
 • PUK code van de sim voor als je de pincode vergeet.
 • IMEI code van de telefoon. Je vindt hem (meestal) door *#06# te bellen. 
 • Logingegevens van de traceerapp.

Hulp-bij-diefstal apps

Er is voor elke smartphone, tablet of laptop wel een app te krijgen die er voor zorgt dat je je apparaat kan terugvinden als je hem kwijt bent. Je kunt je apparaat terugvinden via gps, op afstand blokkeren en (in het uiterste geval) wissen.

Bij alle smartphones en tablets is er een meegeleverde oplossing die prima werkt. Voor Android zijn er ook aparte apps die iets meer bieden. 

find my iphone

Voor de iPhone, iPad of iPod: Zoek mijn iPhone 

Apple heeft een ingebouwde oplossing die 'Zoek mijn iPhone' heet. Dit is een onderdeel van Apple’s iCloud-dienst (www.icloud.com). Het staat wel standaard uit. Je activeert de dienst in iOS onder instellingen > iCloud > Zoek mijn iPhone. Bij iOS 7 werkt de functie nog wat beter, omdat de dienst zelfs blijft werken als de gestolen telefoon van afstand wordt gewist. Zoek mijn iPhone werkt ook voor iPads, iPods en Macbooks. 

Voor Android: Android Apparaatbeheer

In augustus 2013 lanceerde Google ‘Android Apparaatbeheer’, een eigen oplossing voor het vinden en wissen van Android smartphones. Voor de functie is geen aparte update van Android nodig, dus de meeste telefoons zouden er nu al gebruik van moeten kunnen maken. Het enige wat je hoeft te doen is www.google.com/android/devicemanager bezoeken.

Android apparaatbeheer is heel eenvoudig van opzet. Je kunt een telefoon van afstand vinden, laten afgaan, en wissen, meer niet. Jammer genoeg werkt het ook allemaal (nog) niet heel soepel. Traceren ging altijd wel, maar het wissen op afstand kregen we bij een aantal testtelefoons maar met moeite aan de praat. Als het bij jou niet werkt, of je wil meer functies, kun je kiezen voor een van de vele speciale apps voor Android. We bespreken er hier 2.  

Voor Android: Cerberus cerberus

Cerberus op Google Play, eenmalig €3.

Tussen het grote aanbod van betaalapps valt de app van Cerberus op door de vele mogelijkheden. Die zitten hem vooral in het bedienen op afstand.  Met Cerberus kunnen we op afstand geluid opnemen, screenshots maken en zelfs wifi aanzetten. En dat alles zowel via internet als via sms. En hij is ook heel gemakkelijk in het gebruik.  

avast

Voor Android: Avast! Mobile Security & Antivirus 

Avast! op Google Play, gratis

De gratis app van het bekende antivirusbedrijf Avast! is ook heel geavanceerd, maar dan op een iets andere manier. Hij vermomt zich als een andere app, compleet met een verzonnen naam en logo. De app zelf komt alleen tevoorschijn als je een speciale code intoetst. Maar Avast! kan zichzelf nog dieper verstoppen in de telefoon, en blijft dan zelfs op een telefoon actief na het terugzetten van fabrieksinstellingen. Om dat te doen heeft Avast zichzelf wel root-toegang nodig. Ingewikkeld, maar een aanrader voor wie (gratis) heel uitgebreide hulp-bij-diefstal wil.  

Voor de Blackberry: Blackberry Protect

Voor de BlackBerry-smartphones is er BlackBerry Protect. Deze gratis app werd bekeken in een review van traceer-apps voor smartphones en kwam daarbij niet zo goed uit de bus, omdat de gps-traceerfunctie niet werkte (het wissen-op-afstand wel).  

prey

Voor Windows, Linux en Apple MacOS: Prey

Prey is de beste keuze voor de laptop of bureau-pc. Gratis te downloaden van preyproject.com. Op afstand kunnen allerlei processen op de vermiste computer in gang worden gezet, zelfs inclusief het het maken van een foto met de webcam. Prey doet dit geruisloos op de achtergrond. Het opsporen van het vermiste apparaat gaat met gps en/of wifi. Hoe goed dit gaat zie je in onze .

Nieuw & interessant

 • computer-lekken
  18 jan.

  Processorlek treft bijna alle computers

  Beveiligingsonderzoekers hebben een groot lek ontdekt in processor-chips van AMD, ARM en Intel in computers en smartphones. Hierdoor kunnen kwaadwillenden bij persoonlijke informatie op deze apparaten.
 • circle-with-disney
  Eerste indruk  |  9 jan.

  Circle with Disney

  Bang dat de kinderen verkeerde dingen zien op internet of te veel uren online zijn? Installeer de Circle with Disney in je thuisnetwerk. Hij blokkeert content voor volwassenen op de toestellen van je kinderen en beperkt wifigebruik tot een bepaalde tijd.
 • stappenplan windows
  3 jan.

  Virusscanner via internetprovider

  Veel internetproviders bieden een virusscanner. Soms inbegrepen in het maandbedrag, soms moet je er extra voor betalen. Welke opties zijn er en is het een verstandige keuze?
 • Mediapool MG-Veilig Online 1200x800
  3 jul.

  Bestel gratis de Minigids Veilig online

  Oplichters op Marktplaats, criminelen die op je bankgegevens azen of naar je wachtwoord vissen: zomaar een greep uit de dagelijkse praktijk. Voorkom een hoop ellende met de do’s en don’ts uit de Minigids Veilig online.